• onze waardering

Recensie: Dit is mijn moeder RECENSIE

Recensie: Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa

In Dit is mijn moeder schetst Tommy Wieringa een portret van zijn inmiddels overleden moeder Lia en hun complexe relatie. Een relatie die wellicht het beste beschreven kan worden als een haat-liefde verhouding, die enerzijds botste (“een leven als kat en hond”), maar waar toch ook duidelijk liefde aanwezig was. Aan de hand van een verzameling korte verhalen leren we de bijzondere moeder van Tommy kennen. Een markante vrouw met een sterke eigen wil en levensvisie waarmee ze het haar omgeving niet altijd makkelijk maakt om met haar samen te leven.

De informatie over het boek doet vermoeden dat Dit is mijn moeder een beschrijving is van het hele leven van Tommy met zijn moeder, maar het lijkt zich vooral te richten op de laatste levensjaren van zijn moeder (al is niet altijd geheel duidelijk in welke tijd de verhalen zich afspelen). Dat terwijl de jeugd van Tommy, die wel enigszins geschetst wordt in met name het voor- en nawoord, ook nieuwsgierig maakt naar het leven met zijn moeder in die periode. Bijvoorbeeld over de tijd rondom de scheiding, wanneer Tommy er voor kiest om bij zijn vader te gaan wonen, wordt weinig verteld, terwijl dat toch een belangrijke gebeurtenis is geweest in de veranderende relatie tussen moeder en zoon.

Dit is mijn moeder is vooral een heel persoonlijk document, en dat maakt het dan ook lastig om er een oordeel over te vellen. Toch voldeed het voor mij niet aan de verwachting die ik er van had, en kon het mij persoonlijk op een of andere manier ook niet raken zoals ik had verwacht. De mooie en sterke schrijfstijl van Tommy Wieringa maakt het boek echter wel fijn om te lezen, en de verhalen op zichzelf zijn ook zeker boeiend. Leuke toevoeging aan het boek zijn de foto’s uit het familiearchief die door het boek heen staan, waarbij overigens een toelichting bij de foto’s niet had misstaan. 

Met Dit is mijn moeder is Tommy Wieringa er zeker in geslaagd een portret neer te zetten van zijn bijzondere moeder. Ondanks dat het niet geheel voldeed aan de verwachting is het een boek vol mooie verhalen waarin grappige en ontroerende anekdotes zich afwisselen.

Recensie: Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa

Dit is mijn moeder

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Tommy Wieringa twaalf jaar oud is, verkiest zijn moeder een avontuurlijker leven elders. Hoewel ze zeer aan elkaar zijn verknocht, wordt hun contact sindsdien getekend door strijd. Het laatste grote twistpunt tussen Wieringa en zijn moeder is de alternatieve behandelwijze van haar borstkanker, de ziekte die haar uiteindelijk fataal zal worden.
    In dit fonkelende snoer van verhalen en herinneringen schetst Tommy Wieringa een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie.
    'Ze was niet alleen mijn moeder, maar ook een van mijn meest geliefde personages. Een kleurrijker, avontuurlijker en onverschrokkener iemand ontmoette ik nog nooit. Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde.'

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen