• onze waardering

Recensie: In je dromen ga jij RECENSIE

Recensie: In je dromen ga jij – Inge van der Krabben

Inge van der Krabben schreef met In je dromen ga jij een familiekroniek over drie generaties Marokkaanse vrouwen in Nederland. In 2015 debuteerde de in 1972 geboren van der Krabben met Tot waar we kijken kunnen. In je dromen ga jij is haar tweede roman.

Voor In je dromen ga jij verdiepte van der Krabben zich in een cultuur waar ze nauwelijks ervaring in had. Haar interesse was gewekt toen ze een familieverhaal hoorde dat haar inspireerde tot het schrijven van haar tweede roman. Voor haar onderzoek reisde ze af naar Marokko, interviewde mensen over Marokko en de Marokkaanse cultuur en verwerkte haar bevindingen in het levensverhaal van de drie generaties vrouwen. 

Safia, Mariam en Aya zijn drie generaties Marokkaanse vrouwen in Nederland. Safia ligt op sterven in het ziekenhuis en is door haar kinderen naar Nederland gehaald zodat ze in de buurt is als het zo ver is. Voor Safia kan sterven geeft ze haar dochter Mariam de opdracht haar eerstgeboren zoon te zoeken en dit geheim te houden. Hoe Safia haar zoon kwijt is geraakt is namelijk een erg tragisch verhaal. Mariam neemt deze opdracht aan en gaat op zoek. Intussen zoekt Mariams dochter Aya naar haar toekomst. Ze staat op het punt om te gaan trouwen, stopt met haar studie geneeskunde en maakt zich zorgen om haar oma. 

De vrouwen hebben alle drie iets gemeen, een vorm van schaamte, wat door van der Krabben sterk uitgewerkt wordt. Het boek wisselt af tussen de drie vrouwen die elk worstelen met hun eigen gevoelens en de gevoelens die ze zouden moeten hebben: wat er van ze verwacht wordt. Van der Krabben is zeer sterk in het uitwerken van emoties en weeft drie interessante verhaallijnen door elkaar. De verhaallijnen van Aya en Mariam lezen als een sprookje terwijl het verhaal van Safia een zware stempel op het boek drukt. 

Inge van der Krabben heeft een meeslepende schrijfstijl, ze houdt je pagina’s lang geboeid in het verhaal. Het voelt aan alsof je zelf lid bent van de familie, alsof je naast Miriam en Aya staat en deelt in hun diepste geheimen. Ook de comateuze toestand van Safia wordt tweezijdig goed belicht. We zien de herinneringen en gedachten van Safia tot aan haar ontwaken en de dood, maar ook hoe haar lichaam zich houdt tijdens haar coma en hoe haar familie daar mee omgaat. We zien het grote verschil tussen man en vrouw, tussen de moderne en de ouderwetse Moslims, maar ook de grote gelijkenis met onze Nederlandse cultuur, gevoelens en samenleving. 

Van der Krabben weet een prachtige familiekroniek te schrijven, die soms een tikje ongeloofwaardig en toevallig is, maar van begin tot einde weet te boeien. Een boek waarbij je je nooit ongewenst voelt hoe moeilijk de situatie ook is waar de familie zich in bevindt. Een knap staaltje schrijfwerk.

Recensie: In je dromen ga jij – Inge van der Krabben

In je dromen ga jij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In je dromen ga jij van Inge van der Krabben is een indrukwekkende familieroman over drie generaties Marokkaanse vrouwen in Nederland en het familiegeheim dat hen verbindt.
  Op het sterfbed van haar moeder krijgt de veertigjarige Mariam een opdracht die haar leven op zijn kop zet: vind mijn eerstgeboren zoon voor ik sterf, maar houd het geheim. Kan ze voldoen aan de laatste wens van Safia? Overweldigd door vragen en emoties regelt Mariam haar vertrek naar haar geboorteland Marokko.
  Aya, Mariams dochter, staat op het punt van trouwen. Ze heeft haar ouders ook iets op te biechten, maar is bang om haar hart te volgen. In Marokko leert Mariam een andere kant van Safia, en van zichzelf, kennen. En vindt ze op tijd de verloren broer?
  In je dromen ga jij is een prachtige roman over ongeschreven regels, het durven openbreken van tradities en het toelaten van het onbekende. Van een fijnzinnige schrijver met een goed gevoel voor karakter en sfeer.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

 • Deze bekende chicklit auteurs komen binnenkort met een nieuw boek

 • Mijn Waarheid - Sandra J. Paul 

 • Dit is geen vrouwenboek - Corina Koolen

 • Het vleermuizenboek - Charlotte Milner

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen