• onze waardering

Recensie: Schaduwman RECENSIE

Recensie: Schaduwman – Phoebe Locke

Schaduwman is een thriller over een vrouw die in haar jonge jaren op zoek is gegaan naar de schaduwman. Door de obsessie die voor hem is ontstaan, heeft een groep jonge meiden iets heel ergs gedaan, en dat achtervolgd haar al jaren. Nu ze zelf een dochter heeft, wil ze er alles aan doen om haar te beschermen.

In het boek wordt de schaduwman eigenlijk de Lange Man genoemd. Deze naam is echter minder angstaanjagend, en omdat de Lange Man altijd uit de schaduw en het donker komt, is de naam wel logisch gekozen. De naam van een thriller moet namelijk wel een zekere uitstraling hebben, waardoor het eng is.

De Lange Man neemt dochters mee. Dat is een zin die heel vaak voorkomt in dit boek van Phoebe Locke. Dit verklaart waarom Sadie haar dochter wil beschermen, en keuzes maakt die in eerste instantie niet logisch en zelfs erg gek lijken. Maar om haar dochter te beschermen, doet ze alles. Als haar baby Amber nog maar net geboren is, verlaat ze haar en haar man, zodat ze de schaduwman weg kan leiden bij haar dochter.

In Schaduwman wordt er vanuit veel verschillende kanten en situaties geschreven. Dat maakt het in het begin erg verwarrend, omdat je telkens om moet schakelen. Er wordt allereerst geschreven vanuit de jonge jaren van Sadie, waarin zij en haar vriendinnetjes op zoek gaan naar de schaduwman. Dan wordt er overgeschakeld naar Amber, de dochter van Sadie, in 2016. In dit jaar speelt een groot deel van het boek zich af, maar ook in 2018. Daar wordt namelijk een documentaire gemaakt over de schokkende gebeurtenissen die Amber toen beleefd heeft. Verder wordt er nog vanuit iemand geschreven die aan de documentaire werkt én lees je dagboekfragmenten van een personage. Zoals je ziet, een hoop geschakel dus. Na een poosje heb je door hoe het in elkaar zit, en dan lees je gemakkelijk verder. Maar als je hier niet zo goed tegen kunt, is het lastig om dit boek te lezen.

Er komen veel spannende momenten in dit boek van Phoebe Locke voor. Ook heeft ze het zo opgezet dat er heel veel vraagtekens zijn bij de lezer. Dat is natuurlijk heel goed gedaan, want dan wil je verder lezen, en dat is de sleutel tot een succesvol boek. Er is ook een hoop onduidelijk, omdat de schaduwman geen echte man is. Hij komt uit de schaduwen, en verdwijnt daar ook weer in. Super eng natuurlijk, omdat je niet weet wanneer hij tevoorschijn zal komen.

Schaduwman roept een hele hoop vragen op en is super spannend en mysterieus. Soms een beetje luguber, dus daar moet je wel tegen kunnen. Voor iedere thriller fan is dit boek zeker een aanrader!

Recensie: Schaduwman – Phoebe Locke

Schaduwman

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een week nadat haar dochter Amber is geboren, pakt de jonge moeder Sadie haar biezen. Zestien jaar later staat ze ineens weer voor de deur. Langzaam probeert het gebroken gezin weer aan elkaar te wennen. Maar Sadie is psychisch onstabiel: ze ziet schaduwen, hoort stemmen en is ervan overtuigd dat Amber bij haar zou zijn weggehaald als ze niet zelf was vertrokken. En ze blijft maar praten over 'de lange man', die in het bos zou wonen en het op haar gemunt zou hebben. Als dochter Amber ook nog eens wordt verdacht van moord, is het familiedrama compleet.

  De Lange Man die zich in de schaduwen ophoudt is een van de creepyste fi guren die je in een thriller kunt tegenkomen. Bestaat hij echt? Of is er iets anders aan de hand? Door tijdsprongen, Sadie's visioenen en de documentaire die over Amber wordt gemaakt, krijgt Schaduwman een bijzondere structuur; langzaam ontrafelen de gebeurtenissen zich, totdat alleen de rauwe en duistere waarheid overblijft.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen