• onze waardering

Recensie: Het buitenhuis RECENSIE

Recensie: Het buitenhuis – Katie Fforde

Als je een boek van Katie Fforde openslaat, weet je dat je een heerlijk feelgood verhaal kunt verwachten. De doorgewinterde romanschrijfster heeft al talloze bestsellers op haar naam en ook Het buitenhuis stelt niet teleur. In dit boek ruilt chef-kok Fran haar Londense levensstijl in voor een boerenbestaan in Gloucestershire. Haar oudtante Amy heeft haar namelijk gevraagd om de vervallen familieboerderij te redden van de ondergang. Fran neemt, ondanks haar gebrek aan kennis en ervaring, de uitdaging aan en is vastbesloten om er een succes van te maken. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk...

Vanaf de eerste zin van Het buitenhuis voel je de sfeer van het Engelse platteland. Fran droomde er vroeger van om boerin te worden en met het aanbod van Amy lijkt die droom eindelijk uit te komen. Al weet Fran niets van het boerenleven en is ze stiekem bang voor koeien. Twee feiten waardoor je als lezer een beetje sceptisch bent, maar tegelijkertijd benieuwd naar de afloop.  

Doordat Fran een eerlijke en open persoonlijkheid heeft, vorm je al snel een band met haar. Af en toe vraag je je af waar ze aan begint, maar je wilt haar ook zien slagen en daarom leef je continu met haar mee. Ook de andere personages uit dit boek zijn helder beschreven, waardoor je gemakkelijk een voorstelling van ze kunt maken. Zo is veehouder Tig een vriendelijke einzelgänger en buurman Anthony juist een charmante zakenman. Rechttoe rechtaan persoonlijkheden die perfect passen in een feelgood roman.

Het is wel jammer dat Katie Fforde niet net zoveel liefde en aandacht in de achtergrond van Fran heeft gestopt. Waarom heeft ze haar vorige leven achter zich gelaten? Wat is het motief om zich in dit avontuur te storten en hoe reëel is haar kans van slagen? En dan de situatie van Amy, die haar levenswerk aan een praktisch vreemde vrouw toevertrouwt, hoe geloofwaardig is dat? Veel vragen waar Fforde geen antwoord op geeft, maar wellicht is dat ook niet nodig. Want bij feelgood - het genre zegt het al - gaat het niet om feiten maar om gevoel. En het gevoel dat je krijgt als je Het buitenhuis leest is meer dan goed.

Er is een goede balans tussen spanning en romantiek, wat het verhaal interessant houdt. Een klein minpuntje is dat sommige details te vaak verteld worden. Er is bijvoorbeeld een situatie waarbij Fran kaas maakt van de overtollige melk en er wel vijf keer wordt vermeld dat ze de melk anders had moeten weggooien. Dit komt een beetje betuttelend over en vertraagt daarnaast het leestempo, dus ik zou zeggen: less is more.

Verwacht van Het buitenhuis geen literair hoogstandje, maar gewoon een warm en ongecompliceerd verhaal over vriendschap, familie en liefde. Een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is zo nu en dan helemaal niet erg. Katie Fforde fans zullen met dit boek zeker aan hun trekken komen.

Recensie: Het buitenhuis – Katie Fforde

Het buitenhuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Fran droomt er al haar hele leven van op een boerderij te werken en nu lijkt die droom werkelijkheid te worden! Een ver familielid vraagt haar of ze het leuk zou vinden een jaar lang te proberen haar moeilijk lopende boerenbedrijf weer op de rit te krijgen. Als de boerderij aan het einde van dat jaar weer goed draait, zal Fran later als haar oud-tante overlijdt alles erven.

  Fran zegt met volle overtuiging ja, maar in haar enthousiasme vergeet ze twee dingen: 1. ze weet letterlijk niets van het boerenbedrijf, en 2. ze is bang voor koeien. Gelukkig krijgt ze hulp, onder andere van de aantrekkelijke Anthony, haar rijke buurman. Maar is hij geïnteresseerd in Fran… of in het land dat bij de boerderij hoort?

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Winnen: Sims 4 Ecologisch Leven, Weerwolven en Eiland leven

 • Dit is Brandy als Cinderella in Disney's Descendants: The Rise of Red

 • Dit zijn de eerste beelden van 'To All The Boys' spin-off 'XO, Kitty'!

 • Officiële trailer Queen Charlotte: A Bridgerton Story is nu te zien!

 • Recensie: The Last of Us

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen