• onze waardering

Recensie: Vroeger is alles wat ik van je heb RECENSIE

Recensie: Vroeger is alles wat ik van je heb – Adam Silvera

In Vroeger is alles wat ik van je heb gaat Griffin door een loodzware periode omdat zijn ex-vriendje Theo is gestorven. Hoewel ze niet meer bij elkaar waren, heeft Griffin nooit opgehouden met van Theo te houden. Theo daarentegen had een nieuw leven opgebouwd met zijn nieuwe vriend Jackson in Californië, terwijl Griffin achterbleef in New York. Op de begrafenis van Theo ontmoeten Griffin en Jackson elkaar en dat is het begin van een volgende stap in zijn rouwproces: alleen Jackson begrijpt namelijk wat Griffin doormaakt… Kan Griffin uiteindelijk een nieuwe start maken?

In dit boek van de bekende auteur Adam Silvera staat rouwen centraal. Al bij het start van het boek is Theo gestorven en draait het vooral rond de gevoelens en het rouwproces van Griffin. Het boek speelt zich deels af in het heden, maar het wordt afgewisseld met hoofdstukken die zich in het verleden afspelen. In het heden kom je te weten hoe de begrafenis van Theo verloopt en hoe de relatie tussen Griffin en Jackson zich vormt, terwijl je in het verleden meer informatie krijgt over de band tussen Griffin en Theo. Die afwisseling was zeker welkom, aangezien het heel zwaar zou zijn om enkel over Griffins rouwproces te lezen. Ook zorgde het ervoor dat de informatie over die verschillende relaties in kleine beetjes werden vrijgegeven. Door de afwisseling was het aangenaam lezen!

De personages in Vroeger is alles wat ik van je heb zijn erg divers. Verschillende personages zijn homoseksueel of biseksueel, er zijn personages met verschillende huidskleuren en ook de thuissituaties van de personages zijn uiteenlopend. Voor jongeren is het fijn om een diverse setting te hebben in een boek, zo kan je veel bijleren en jezelf misschien wel herkennen in een bepaalde situatie.

De schrijfstijl van Adam Silvera is erg mooi. Hij probeert op papier de personages zo goed mogelijk tot leven te wekken, en daar slaagt hij aardig in. Je krijgt veel details voorgeschoteld over al zijn personages, wat hen zeer gelaagd maakt. Een nadeel daarvan is dat het een hele tijd duurt voor er wat vaart in het verhaal komt. Uiteraard zit er in dit rouwboek geen spanning zoals bijvoorbeeld in een thriller, maar in de eerste helft van het boek had het verhaal wel een extra zetje kunnen gebruiken.

Het rouwproces van Griffin wordt op een erg waarheidsgetrouwe manier weergegeven. Zijn gevoelens worden uitgebreid beschreven, waardoor je met hem mee kan voelen. Als je zelf aan het rouwen bent, kan dit boek je zeker een houvast bieden. Griffin is aan het begin van het boek nog een puinhoop, maar hij heeft naar het einde toe terug meer grip op zijn leven gekregen. Die boodschap zorgt ongetwijfeld voor hoop.  

Hoewel Adam Silvera erg veel energie investeert in de beschrijving van de karakters, moet ik toegeven dat de relatie tussen Theo en Griffin toch niet altijd ‘echt’ voelde voor mij. Theo en Griffin zijn allebei ‘nerds’ die houden van dingen zoals Star Wars en zombiepiraten, waar natuurlijk niets mis mee is (leve diversiteit!). Mij raakte hij soms kwijt door alle referenties, die op den duur een beetje geforceerd aanvoelden. Ik vermoed dat lezers die meer thuis zijn in die wereld dat gevoel (gelukkig) minder zullen hebben.

Vroeger is alles wat ik van je heb van Adam Silvera is een droevige maar hoopvolle jongerenroman waarin rouwen centraal staat. Verwacht diverse personages die goed uitgewerkt zijn in een originele setting!

Recensie: Vroeger is alles wat ik van je heb – Adam Silvera

Vroeger is alles wat ik van je heb

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een aangrijpende young adult over liefde en verlies. Door Adam Silvera, auteur van de New York Times-bestseller Op het einde gaan ze allebei dood.
    Griffins wereld stort in. Zijn ex-vriendje Theo is namelijk plotseling gestorven. Ze woonden ver van elkaar vandaan en Theo had zelfs al een nieuwe relatie, maar diep vanbinnen was Griffin blijven geloven dat ze ooit weer samen zouden zijn. Die droom is nu voorgoed voorbij. En dan blijkt dat Griffin maar bij één iemand echt zijn hart kan luchten: Theo's nieuwe vriendje Jackson. Kan Griffin de confrontatie aan, met zijn verleden én met zijn toekomst?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Op het einde gaan ze allebei dood

  • Recensie: Wat als dit het is

  • Tips van schrijvers voor writers to be

  • Young Adult top 6: november 2018

  • Recensie: Meer gelukkig dan niet

Zoek in artikelen