• onze waardering

Recensie: Liefde in tijden van Tinder RECENSIE

Recensie: Liefde in tijden van Tinder – Elisabeth Timmermans

De liefde anno nu gaat er heel anders aan toe dan vroeger het geval was. Zo zijn dating apps en social media tegenwoordig niet meer weg te denken. Handig als je bijvoorbeeld eens wil kijken hoe het met je ex vergaat, wil weten wat je date allemaal al heeft uitgespookt of om continu contact te hebben met je familie en vrienden. Maar wat betekent het verder voor je relatie?

Elisabeth Timmermans laat in Liefde in tijden van Tinder zien hoe het datinggedrag en relaties door de jaren heen is veranderd door de snelle ontwikkeling van de digitale wereld. Ze begint haar boek met een korte inleiding waarin ze onder meer vertelt hoe zij als jong meisje met flirten en verliefdheden omging. Heerlijk herkenbaar voor de dertigers en veertigers onder ons.

Na deze inleiding begint Timmermans over haar onderzoek en de gevonden resultaten. Dit zou tot droge kost kunnen leiden, omdat ze een wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan en de resultaten goed wil onderbouwen. Dat is echter niet gebeurd. De auteur heeft juist een boeiend boek geschreven dat vlot leest. Dat komt mede door de toegankelijke en duidelijke schrijfstijl. Je hebt niet het idee dat je alleen maar over het onderzoek aan het lezen bent, omdat Timmermans ervoor gekozen heeft voorbeelden uit de praktijk erbij te vermelden. Ze laat onder andere zien wat ze zelf heeft meegemaakt en dat zorgt af en toe voor herkenning. Tegelijkertijd denk je als lezer terug aan je eigen datingverleden, je huidige relatie en je smartphone- / social media-gedrag. Dat maakt het als het ware een soort interactief boek.

Liefde in tijden van Tinder is ingedeeld in drie thema’s, die elk uitgebreid besproken worden. Je kunt merken dat Timmermans zich goed heeft ingelezen in het onderwerp en dat ze uitgebreid onderzoek heeft gedaan voordat ze haar resultaten gepubliceerd heeft. Ze onderbouwt haar resultaten goed en ondersteunt dat ruim voldoende met praktijkvoorbeelden. Deze komen niet alleen uit haar eigen leven, maar ook uit dat van bijvoorbeeld vrienden en kennissen. Daarnaast is achterin het boek een uitgebreide bronnenlijst terug te vinden. Een extra bevestiging dat er een gedegen onderzoek is uitgevoerd.

Uit het slothoofdstuk blijkt dat het onderzoek over de gevolgen van social media voor de liefde nog in de kinderschoenen staat en dat er nog veel meer over te ontdekken valt. Met Liefde in tijden van Tinder heeft Timmermans een mooi eerste onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Ze laat zien dat ze een waardige onderzoeker én een boeiende verteller is.

Recensie: Liefde in tijden van Tinder – Elisabeth Timmermans

Liefde in tijden van Tinder

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tegenwoordig is Tinder veruit de populairste dating app, met meer dan 300.000 Belgische en 1.500.000 Nederlandse gebruikers. Het einde van de romantiek, volgens sommigen. De oplossing voor singles op zoek naar de ware, volgens anderen. Wat is de waarheid?

  In Liefde in tijden van Tinder gaat dr. Elisabeth Timmermans op zoek naar de invloed van sociale media en dating apps op onze relaties. Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek en tientallen getuigenissen maakt ze je wegwijs in de liefde, seks en romantiek anno 2019.

  Hoe is ons datinggedrag de afgelopen decennia geëvolueerd? Beïnvloeden social media en dating apps onze relaties, en zo ja, hoe? Hebben we echt meer seks door Tinder? Hebben Bridget Jones en co ons allen opgezadeld met onrealistische ideeën over de liefde? En hoe overwin je Facebook-jaloezie?

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen