• onze waardering

Recensie: De heksen RECENSIE

Recensie: De Heksen – Roald Dahl

Roald Dahls De Heksen is een kinderboek uit 1983, van een van de meest bekende Britse kinderboeken schrijvers: Roald Dahl (inmiddels overleden in 1990). Bijna al zijn kinderboeken worden nog steeds weer opnieuw uitgegeven en allen zijn ze verfilmd. Mathilda, de GVR, Sjakie en de Chocoladefabriek en natuurlijk De Heksen.

Nadat zijn beide ouders bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen, wordt de 7-jarige ik-figuur opgenomen door zijn Noorse grootmoeder, waarna ze samen in Engeland op vakantie gaan. Daar wonen de gemeenste heksen van de wereld. Heksen zijn overigens gewone vrouwen die men slechts aan kleine details kan herkennen. Grootmoeder is een expert op het gebied van de 'heksuologie' en maakt haar kleinzoon deelgenoot van deze kennis. In Engeland komt hij midden in een heksencongres terecht. Hij wordt veranderd in een muis en beleeft fantastische avonturen.

De beschrijvingen van de heksen, zoals alleen Roald Dahl dat kan, hebben er zelfs in het begin voor gezorgd dat het boek niet geschikt geacht werd voor jonge kinderen. Inmiddels is onze jeugd wel wat gewend en al zijn heksen geen echte ‘bangmakers’ meer, het is en blijft spannend. Bovendien zijn de avonturen die de ik-persoon, zijn mede-lotgenoot Bruno Jenkins en grootmoeder beleven, erg grappig, maar ook best eng en de strijd om de heksen te verslaan is een heftige. Dat maakt De Heksen tot een klassieker van alle tijden.

Het grappige is dat Roald Dahl zijn personages in De Heksen geen namen meegeeft, op Bruno Jenkins en zijn ouders na. Hij laat het aan de invulling door de lezers over en dat is best knap van Dahl. Grootmoeder is gewoon ‘grootmoeder’ en de ik-figuur wordt door haar meestal ‘lieverd’ genoemd of anders ’mijn kleinzoon’.

Roald Dahl heeft een hele fijne losse humoristische manier van schrijven. Heel beeldend ook en je ziet de situatie in je hoofd tot leven komen. Daarbij komt dat de boeken leuk geïllustreerd zijn. Roald Dahl kon zich geweldig inleven in de wereld van kinderen. Wat voor hen van belang is, kan heel erg verschillen van de belangen van volwassenen en die tegenstellingen kon Roald Dahl heel goed naar voren brengen. Roald Dahl schreef niet alleen kinderboeken, hij heeft ook fantastische, wat satirische, boeken voor volwassenen geschreven. Tussen de regels door komt Dahls scherpe kijk op de maatschappij mooi naar voren, ook bij zijn kinderboeken. Roald Dahl was een old-school schrijver: met pen en papier. Quentin Blake was Dahls favoriete illustrator om mee samen te werken en ook deze luxe uitgave van het boek heeft de tekeningen van Quentin Blake.

Voor de mensen die alleen de film The Witches uit 1990, met Angelica Huston in de rol als Opperheks, gezien hebben, is het echt een idee om het boek De Heksen eens te lezen. Het is veel beter en het einde is ook anders. Een typisch “Roald Dahl” einde: praktisch, pragmatisch en realistisch, voor zover dat in een magisch sprookjesverhaal kan.

Zondermeer 5 hartjes voor Roald Dahls De Heksen. Het is en blijft een fantastisch boek en alle kinderen zouden kennis moeten maken met de boeken van Roald Dahl. Voor kinderen heerlijke boeken om zelf te lezen, maar voor ouders ook fijn om voor te lezen. Minder heftig en ingewikkeld dan Harry Potter, maar zeker net zo magisch!

Recensie: De Heksen – Roald Dahl

De heksen - jubileumeditie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De klassieker De heksen is een fantastisch kinderboek van meesterverteller Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Deze jubileumeditie is volledig in kleur. Voor jongens en meisjes van 9 jaar en ouder.

  Échte heksen hebben geen rare zwarte puntmutsen en bezemstelen. Ze hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen… en onder leiding van de allergruwelijkste Opperheks smeden ze snode plannen om kinderen te laten verdwijnen!

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen