• onze waardering

Recensie: Ten minste houdbaar tot RECENSIE

Recensie: Ten minste houdbaar tot – Steffi Haazen

Diëtiste Steffi Haazen krijgt dagelijks vragen over voeding. Hoewel voeding een persoonlijk ding is heeft ze in Ten minste houdbaar tot de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Het boek is een aaneenschakeling van feitjes, tips en wist-je-datjes. Onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Na een inleiding over wat gezond eten is worden de belangrijkste voedingsstoffen beschreven: water, koolhydraten, eiwitten en vetten. In het volgende hoofdstuk nog aangevuld met vitaminen en mineralen. Van deze voedingsstoffen wordt beschreven waarvoor we ze nodig hebben en hoe we ze in voldoende mate kunnen binnenkrijgen. Ook leren we in Ten minste houdbaar tot dat er goede en slechte, of beter gezegd, langzame en snelle koolhydraten zijn en verzadigde en onverzadigde vetten en dat we beter kunnen bakken in milde olijfolie dan in extra vergine olijfolie. En ja, mayonaise is best een gezonde keuze , mits met mate gegeten. Appelsap is daarentegen weer net zo slecht as frisdrank.

Het volgende hoofdstuk gaat over energie. Met de behoorlijk ingewikkelde maar werkbare formule van Harris & Benedict kan iedereen voor zichzelf uitrekenen hoeveel calorieën je dagelijks verbrandt. En heel simpel: als je minder calorieën eet dan je verbrandt, dan val je af. In dit hoofdstuk vind je ook nog een paragraaf over lichaamsvet.

Interessant en nuttig in Ten minste houdbaar tot vind ik het hoofdstuk over het lezen van etiketten en het hoofdstuk over E-nummers. Twee behoorlijk uitgebreide hoofdstukken met heel veel voorbeelden waarbij zelfs veel specifieke merken worden genoemd. De tip om bij vergelijking van twee vergelijkbare producten te kiezen voor het etiket met de minste ingrediënten is eenvoudig, bruikbaar en meteen in praktijk te brengen. Om zo min mogelijk E-nummers binnen te krijgen is het het beste om verse en onbewerkte producten te eten. Maar er is ook nog wel een verschil tussen natuurlijke, synthetische en natuuridentieke hulpstoffen.

In het hoofdstuk over de houdbaarheid van levensmiddelen staat uitleg over de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en de TGT-datum (te gebruiken tot) en het verschil daartussen. De houdbaarheid van verse ingrediënten in de koelkast kan je verlengen door de koelkast op de juiste manier in te richten. Natuurlijk geeft Steffi Haazen tips daarvoor.

In het laatste hoofdstuk besteedt Steffi Haazen aandacht aan voedselallergieën en -intoleranties.

Het 128 pagina's tellende boekje staat boordevol informatie. Heel veel korte teksten, tabellen, afbeeldingen, kaders, kleuren en foto's. Ten minste houdbaar tot bevat zoveel informatie dat er wel drie boeken over geschreven hadden kunnen worden. Dat had het voor mij waarschijnlijk wat overzichtelijker gemaakt. Dit boekje probeert werkelijk op alle vragen die Steffie Haazen ooit gekregen heeft een antwoord te geven. Daardoor volgen de onderwerpen elkaar snel op. Wil je een uurtje lezen in dit boek dan ben je na een half uur het spoor wel bijster en beginnen de begrippen al aardig te duizelen. Dankzij de index is het boekje prima als naslagwerk te gebruiken. Op de vraag 'Hoe zat dat ook al weer?' geeft Ten minste houdbaar tot zeker een antwoord.

Recensie: Ten minste houdbaar tot – Steffi Haazen

Ten minste houdbaar tot

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    HOEVEEL WATER MOET JE DAGELIJKS DRINKEN?
    IS SPELTBROOD GEZONDER DAN TARWEBROOD?
    KUN JE TE VEEL VITAMINEN BINNENKRIJGEN?
    HOE VEILIG ZIJN ZOETSTOFFEN?
    IS APPELSAP EVEN SLECHT ALS FRISDRANK?
    ZIJN E-NUMMERS SCHADELIJK VOOR JE LICHAAM?
    WAAROM MOET JE EIEREN MET DE PUNT NAAR BENEDEN BEWAREN?
    HOE BEREKEN JE JE ENERGIE-INNAME?
    WAT BETEKENT TEN MINSTE HOUDBAAR TOT PRECIES?
    IS GEKWEEKTE VIS BETER VOOR HET MILIEU DAN WILDE VIS?
    DROOG JE VAN KOFFIE UIT?
    VAL JE AF ALS JE KOOLHYDRATEN UIT JE DIEET SCHRAPT?

    Als voedingsdeskundige krijgt Steffi Haazen dagelijks diverse vragen van mensen die, door een overschot aan informatie over voeding en gezondheid vanuit wetenschappers, dieetgoeroes, foodbloggers en fitgirls, de weg kwijt zijn in de doolhof van gezonde voeding. Iedereen heeft er wel íéts over te zeggen en het is hierdoor lastig het kaf van het koren te scheiden. Dit zorgt voor de nodige stress in de supermarkt. En dat is zonde, want in de basis is goede voeding heel eenvoudig.

    In Ten minste houdbaar tot geeft Steffi Haazen antwoord op de meestgestelde vragen en leert ze je gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding, etiketten te ontcijferen, marketingtrucs te doorzien, E-nummers te lezen, de koelkast perfect in te delen en nog veel meer.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Koken met zeewier - Anne Fleur Sanders, Anta Van De Wetering en Bella Thewes

  • De gestolen glimlach – Tom Hillenbrand

  • Dochters van hoop - Maria Nikolai

  • Stinkhond in Parijs - Colas Gutman

  • Tijd droogt alle tranen - Emma Anna

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen