• onze waardering

Recensie: Wat zou Cleopatra doen? RECENSIE

Recensie: Wat zou Cleopatra doen? – Elizabeth Foley en Beth Coates

Doorheen de geschiedenis bestaan er vrouwen die opkomen voor zichzelf en daardoor ook voor andere vrouwen het pad effenen. In de Oudheid, de Middeleeuwen en de meer tegenwoordige tijd werd het leven op bepaalde vlakken gedomineerd door mannen. Auteurs Elizabeth Foley en Beth Coates selecteerden in Wat zou Cleopatra doen? vijftig vrouwen uit de geschiedenis, die op de een of andere manier hun hoofd boven het maaiveld uitstaken. Dat hoofd werd er ook wel eens afgehakt, maar toch waren ze een voorbeeld en stimulans voor de vrouwen van latere generaties. Van Cleopatra tot Rosa Parks en van Sacagawea tot Agatha Christie, vijftig inspirerende vrouwen.

Je krijgt erg diverse verhalen als je uit de hele geschiedenis van de mensheid vijftig vrouwen selecteert die ‘iets betekend hebben’. Het is namelijk niet gelimiteerd tot politiek of sport, maar alle vlakken komen aan bod. Het ene levensverhaal zal meer aanspreken dan het andere, omwille van persoonlijke voorkeur van de lezer. Als je je erg aangetrokken voelt tot sport zullen Althea Gibson en Masako Katsura bijvoorbeeld extra je aandacht grijpen. Ben je meer op zoek naar literaire wonderen? Dan kunnen Emily Dickinson en Annie M.G. Schmidt je waarschijnlijk meer bekoren. Zo is er eigenlijk voor ieder wat wils. Sommige namen zijn heel bekend en daar weet je als lezer wel wat van af, maar anderen zijn totaal onbekend en zo leer je toch weer een stukje geschiedenis kennen.

Of je al of niet van het betreffende vrouwelijke figuur hebt gehoord, doet eigenlijk niet ter zake. Natuurlijk wordt er in Wat zou Cleopatra doen? ook verteld over hun leven en wat ze allemaal hebben gedaan én is het heel interessant om van een onbekende held het levensverhaal te lezen. Toch focussen Foley en Coates zich ook op totaal iets anders. Elk hoofdstuk begint met een afbeelding van de persoon en bestaat uit drie tot vijf bladzijden. Het begint bijna altijd met een hedendaags gegeven, bijvoorbeeld “We leven in uiterst verontrustende tijden. Als overal bespottelijke mannen met de beschikking over legers en rode knoppen aan de macht lijken te zijn, is het erg verleidelijk om je vingers in je oren te stoppen en ‘la la la la’ te schreeuwen om het verschrikkelijke lawaai van onze politici links, rechts en in het midden te overstemmen.” Dit is de start van het hoofdstuk over Emmeline Pankhurst. Op het einde van elk hoofdstuk is er dan opnieuw een terugkoppeling naar de vrouw van vandaag. Kan je uit de voorgaande bladzijden een les trekken? En hoe kan je die les toepassen in je eigen leven? Om bij Pankhurst te blijven, daar roepen de auteurs op om te gaan stemmen als je kans krijgt om te stemmen. Het recht om dat te mogen doen is namelijk fel bestreden door Pankhurst en op die manier is haar strijd niet voor niets geweest. Natuurlijk is er niet uit alle hoofdstukken zo makkelijk een les te trekken en het lijkt soms wat bij de haren getrokken te zijn. Alsof er iets geleerd móet worden en het leven alleen van die vrouwen al niet inspirerend genoeg kan zijn.

Foley en Coates proberen in Wat zou Cleopatra doen? een luchtige toon aan te houden, met populaire afkortingen en hashtags die regelmatig de kop opsteken. Dat zorgt voor een vrij ludieke sfeer en daar moet je wel van houden. Ze hebben het over iconische vrouwen, die vaak hun leven lang gestreden hebben, zowel voor zichzelf als voor anderen. Hun levens waren moeilijk en het waren zelf vaak ook ingewikkelde karakters die nergens voor terugdeinsden. Wanneer je ze dan gaat benoemen met afkortingen, zoals ‘Em’ Emily Dickinson en ‘Vicky’ voor Koningin Victoria, dan krijg je daarmee toch een verschuivend beeld. Het is de bedoeling om deze vrouwen op een voetstuk te plaatsen en ze als voorbeeld te laten dienen voor de generatie meisjes en vrouwen van nu. Een afkorting doet daar eerder afbreuk aan. Ook de eerder benoemde ludieke toon helpt dan niet altijd. Het maakt het geheel vlotter leesbaar, dat is absoluut een voordeel, maar het zorgt er ook voor dat de ernstige inhoud enigszins afgezwakt wordt en dat is jammer. De kracht van de verhalen zit in de impact ervan. Die impact waarborg je door ze in een goede stijl te vertellen. En dat is hier niet helemaal het geval.

Wil je door middel van korte, speels geschreven en behapbare verhalen meer te weten komen over de vrouwen die onze geschiedenis kleur gaven? Dan is Wat zou Cleopatra doen? een boek voor jou. Hou je meer van ernstige, ongenuanceerde teksten? Dan zullen de gepopulariseerde teksten tot veel irritatie leiden.

Recensie: Wat zou Cleopatra doen? – Elizabeth Foley en Beth Coates

Wat zou Cleopatra doen?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Boek Wat Zou Cleopatra Doen geschreven door Elizabeth Foley & Beth Coates uitgegeven door Bezige Bij De Gebundelde literaire columns

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen