• onze waardering

Recensie: Jonkvrouw RECENSIE

Recensie: Jonkvrouw - Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs

In Jonkvrouw van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs volg je het verhaal van Marguerite. De enige erfgename van Vlaanderen. Haar vader, graaf van Vlaanderen, kon geen zoons krijgen en deze last rust haar hele leven op de schouders van Marguerite. Zij moet zich gedragen zoals een jonkvrouw betaamt, maar dat is nu juist het probleem. Marguerite wil niet leven als een jonkvrouw en alles doen wat jongens ook doen zoals zwaardvechten en kattenkwaad uithalen. Wanneer Marguerite op een dag wordt uitgehuwelijkt aan de prins van Engeland, zal ze voor eens en altijd moeten kiezen voor haar eigen geluk of haar leven moeten laten bepalen door haar vader. 

Jonkvrouw speelt zich af vanaf het jaar 1347. Het is vertelt vanuit de ik-vorm door jonkvrouw Marguerite. Doordat dit verhaal zich zo lang geleden afspeelde, wordt er soms wat ouderwetse taal gebruikt. Ik vond dit niet storend en dit is naar mijn mening juist passend in het tijdsbeeld waarin je je als lezer waant bij het lezen van dit boek. Wat ik enorm interessant en intrigerend vond, was het feit dat je op deze manier een inkijkje krijgt in het adelijke leven van zo lang geleden. Het kasteel waarop dit verhaal zich afspeelt, bestaat ook echt en dat maakt het extra realistisch. Wat fijn is, is dat er voor in het boek een landkaart zit met daarop de plaatsen die voor komen in het verhaal. Zo kan je je als lezer een beter beeld vormen van de grote afstanden die sommige ridders moesten afleggen. 
De aanbevolen leeftijd voor Jonkvrouw is 14 - 17 jaar. Ik vind deze leeftijd geschikt, maar ben ook van mening dat het boek voor volwassenen nog interessant is. Ik heb echt genoten van dit boek! Er zijn maar weinig verhalen rond het jaar 1347 waarin de vrouw zo'n belangrijke rol speelt. Dit maakte het voor mij extra speciaal.

Het verhaal was enorm spannend. Al snel kom je er als lezer achter dat Marguerite niet is zoals elke jonkvrouw. Zij is namelijk liever stoer en gaat dan ook al snel met de jongens bij het kasteel op pad. Ik vond het intrigerend om te lezen hoe een vrouw in een keurslijf wordt gedwongen en uiteindelijk toch kiest voor haar eigen geluk. Het is een verhaal vol onverwachte wendingen over het leven van jonkvrouw Marguerite. 

De karakters zijn allemaal goed uitgewerkt en hebben allemaal typische eigenschappen. Dit is vooral bij de mannelijke karakters waarmee Marguerite in aanmerking komt te lezen. Het leuke is dat je zowel Marguerite als deze jongens ouder ziet worden maar de karaktereigenschappen blijven. Hierdoor ga je goed meeleven met alle karakters en lijkt het alsof je hen kent. 

Concluderend hebben Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs met Jonkvrouw een prachtig document gemaakt over een vrouw in tijden waarin mannen de baas waren. Het is enorm inspirerend om te lezen hoe Marguerite alles op alles wil zetten om te kiezen voor haar eigen geluk. 

Recensie: Jonkvrouw - Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs

Jonkvrouw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jonkvrouw is het brutale, romantische, avontuurlijke en onweerstaanbare verhaal van Marguerite van Male, de erfgename van Vlaanderen.

    Ze is pas 14-en-een-half, maar toch droomt ze al van de ridder die haar haar naar een kasteel in de wolken zal voeren. Maar de ridders die ze ontmoet zijn allemaal sufferds die niet bestand zijn tegen haar pittige karakter en haar opvliegende aard. En op een kwade dag beslist haar vader met wie ze die zomer zal huwen...
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen