• onze waardering

Recensie: Echte vrouwen krijgen een kind RECENSIE

Recensie: Echte vrouwen krijgen een kind - Liesbeth Smit

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot ongewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. Dat is natuurlijk prima – met kinderen is niets mis. Maar intussen is de maatschappelijke nadruk op het moederschap enorm en weten we eigenlijk maar weinig over al die vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.

In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving?

Wat fantastisch dat er eindelijk eens aandacht aan dit onderwerp wordt besteed. Ikzelf ben zo’n kinderloos type die continu aan anderen moet uitleggen: waarom neem/wil/heb je geen kinderen? Waarom is er anno 2019 nog steeds zo’n verontwaardiging en kritiek als je er bewust voor kiest geen kinderen te nemen? Liesbeth Smit vertelt eerst haar verhaal waarom zij besloot geen kinderen te nemen. Dit is een ontroerend en pakkend stukje die je meesleept in wat zijzelf heeft meegemaakt. Maar met de kritische noot: laat het ieder voor zichzelf bepalen.

Haar schrijfstijl is humorist met veel zelfspot, maar heeft continu een onderliggende boodschap: kinderloze mensen zijn ook mensen. Het is knap hoe Liesbeth Smit van zo’n maatschappelijk thema een luchtig boek kan maken.  Rauw en echt dat is hoe Echte vrouwen krijgen een kind de wereld en de realiteit beschrijft. Er hoeft geen zielig verhaal te zijn achter de keuze van een vouw om geen kinderen te nemen. Liesbeth vertelt hoe vrouwen ondanks de sociale druk voor zichzelf kunnen kiezen. Een positieve noot dus.

Liesbeth haalt de actualiteit aan: heeft het bijvoorbeeld over het thema van de Boekenweek ‘de moeder, de vrouw’. Ze noemt vrouwelijke rolmodellen als Jennifer Aniston en Halina Reijn met hun keuze voor het leven zonder kind. Alles past als een puzzel perfect in elkaar. De verhalen van de vrouwen die aan bod komen bewijzen dat je een kinderloze vrouw absoluut niet zielig of raar is en de afwisseling in artikelen en in de opmaak van Echte vrouwen krijgen en kind geven nog meer leesplezier aan dit boek.

Een mooi zelfhulpboek waarin je tips vindt hoe je met je omgeving moet omgaan. Vooral met de mensen die kritiek hebben. Ook is het een geschikt boek voor de wel-moeders die toch maar niet begrijpen waarom een vrouw kan kiezen voor het niet krijgen van kinderen. Met de positieve insteek – denk aan het onderdeel: de elf voordelen en let’s talk about sex – ben je na het lezen van Echte vrouwen krijgen een kind, blij met een kinderloos bestaan.  

Wat heeft Echte vrouwen krijgen een kind niet? Het heeft het perfecte aantal bladzijdes, het is persoonlijk, maar het heeft ook veel feitjes en weetjes. En vooral is het herkenbaar. Echte vrouwen krijgen een kind kan je niet anders dan 5 hartjes geven.

Recensie: Echte vrouwen krijgen een kind - Liesbeth Smit

Echte vrouwen krijgen een kind

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ze woont alleen, samen met haar twaalf katten. Ze draagt grijze, vormeloze kleding. Naar moeders werpt ze woedende blikken. En aan kinderen heeft ze al helemáál een grondige hekel. Ontmoet "de kinderloze vrouw'. Of: zoals veel mensen haar nog altijd zien. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot ongewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. Dat is natuurlijk prima – met kinderen is niets "mis'. Maar intussen is de maatschappelijke nadruk op het moederschap enorm en weten we eigenlijk maar weinig over die miljoenen vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.
    In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn "vrouwelijkheid' en "moederschap' zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden? Voor alle vrouwen die (nog) geen moeder zijn, hun partners, vriendinnen en collega's!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen