• onze waardering

Recensie: Moe RECENSIE

Recensie: Moe - Léonard Anthony & Adrian Chaboche

Moe…We zijn ontzettend moe van het vele werken, het niet kunnen slapen, het opvoeden of moe van onze smartphone. In Moe stellen Léonard Anthony en dr. Adrian Chaboche voor om deze moeheid te omarmen in plaats van ertegen te vechten. Door onze moeheid te accepteren en ernaar te luisteren, kunnen we leren wat we ertegen kunnen doen, stellen zij.

Léonard Anthony en dr. Adrian Chaboche nemen de lezer in Moe mee naar de oorzaken van onze vermoeidheid en geven eigen voorbeelden en voorzien je van praktische handvatten om met deze vermoeidheid om te gaan. Denk hierbij aan werkstress en de druk om alsmaar te moeten presteren, maar denk ook zeker aan de ‘druk’ om 24/7 bereikbaar te zijn. Zo noemen ze als voorbeeld het rode bolletje dat aangeeft dat we een bericht hebben ontvangen. Waarom rood? Omdat dat de kleur van alarm, gevaar en spanning is. Hierdoor kijken we sneller wie er iets gestuurd heeft. Maar ook eenzaamheid kan een belangrijke oorzaak van vermoeidheid zijn. Eenzaamheid wordt volgens Anthony en dr. Chaboche gezien als een van de ergste symptomen van de moderne maatschappij. Mensen zijn er niet voor gemaakt om alleen te zijn. Ze putten zichzelf uit met het zoeken naar de ander.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld per thema van vermoeidheid: burn-out, eenzaamheid, familie, slaap, de smartphone, ziekte en welzijn. Ze bieden methodes waarmee je leert om te gaan met vermoeidheid en geven je hiervoor eenvoudige ‘opdrachten’. Creëer kleine momentjes voor jezelf om tot rust te komen. Plan bijvoorbeeld een moment op de dag waarop je even helemaal niets doet. Laat anderen weten dat je moe bent en moet uitrusten. Welzijn is beginnen jezelf te waarderen en van je eigen gezelschap te houden zodat ook anderen dat kunnen doen.

Het boek leest prettig weg waardoor je in een vlot tempo door de onderwerpen gaat. Beide auteurs delen hun eigen herkenbare ervaringen, voorbeelden van anderen en manieren om de vermoeidheid tot een bondgenoot te maken. Vermoeidheid serieus nemen: dat is waar het om draait in Moe. Het biedt veel informatie over o.a. de oorzaken van vermoeidheid en hoe je je eigen vermoeidheid kunt accepteren. Toch verwacht ik dat wanneer je echt op zoek bent naar een oplossing voor je vermoeidheid, je meer van dit boek verwacht qua oefeningen. De oefeningen die er per hoofdstuk staan, gaan vooral om het bewustzijn van je vermoeidheid en waarbij de oefening zich in je gedachten afspeelt. Wat meer praktischere handvatten zouden je echt aan het werk zetten om je vermoeidheid te accepteren. Daarnaast zijn de oefeningen en sommige stukken tekst wat zweverig en daar moet je van houden. Toch is dit zeker een eerste stap in het omarmen van je vermoeidheid.

Met het lezen van Moe krijg je wellicht inzicht in manieren om je eigen vermoeidheid de baas te zijn en écht uit te rusten. Het zijn geen geboden, maar voorstellen die je kunt laten bezinken of negeren. Doe wat je wilt met de adviezen in dit boek, maar accepteer je vermoeidheid. Zodra je dit doet ga je er vanzelf mee aan de slag.

Recensie: Moe - Léonard Anthony & Adrian Chaboche

Moe!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  We zijn moe...
  Moe van het vele werken, moe omdat we niet kunnen slapen, moe van het opvoeden van de kinderen, die weer vermoeiende pubers worden, moe van het strijden tegen ziekte en pijn, van het altijd maar beschikbaar zijn, van onze smartphone in onze hand. Zo ontzettend moe...
  In Moe! reizen Léonard Anthony en Adrian Chaboche samen naar de kern van die vermoeidheid en stellen zij voor om de moeheid te omarmen in plaats van ertegen te vechten.
  Door onze moeheid te accepteren en ernaar te luisteren, zo betogen zij, kunnen we leren wat we ertegen kunnen doen. Het boek behandelt de voornaamste oorzaken van vermoeidheid. Zoals werkstress, familie (inclusief baby's, pubers en ouder wordende ouders), en natuurlijk de gekte van het altijd maar bereikbaar zijn en het gevoel bereikbaar te moeten zijn. En geeft het ons manieren en methodes om echt te leren uitrusten.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen