• onze waardering

Recensie: Bommen op ons huis RECENSIE

Recensie: Bommen op ons huis – Martine Letterie

10 mei 1940. Nederland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De tienjarige Fien vindt de oorlog eerst nogal spannend, maar als ze getuige is van de bombardementen op Rotterdam, maakt haar spanning plaats voor angst. Ze raakt bijna alles kwijt en moet met haar moeder en broertje vluchten naar haar tante in Middelburg. Of ze daar veilig is, is nog maar de vraag, want terwijl de rest van het land zich al heeft overgegeven, zijn de gevechten in Zeeland nog in volle gang.

Bommen op on huis is een bijzonder, spannend en aangrijpend boek over het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is bijzonder omdat het gaat over de begindagen van de oorlog, een onderwerp waar niet veel boeken over zijn. Ook is het interessant omdat het over Zeeland gaat, waar de strijd nog doorging terwijl de rest van het land zich al had overgegeven. Veel mensen vergeten dat niet heel Nederland zich overgaf op 15 mei en dat naast Rotterdam ook Middelburg gebombardeerd werd. Dit boek zorgt ervoor dat mensen de strijd in Zeeland onthouden.

Daarnaast geeft Bommen op ons huis goed weer hoe mensen aan het begin over de oorlog dachten. Aan het begin van het boek heerst er opgewondenheid over de oorlog. Dat is voor ons moeilijk om ons voor te stellen omdat we weten hoe gruwelijk het vervolg was. Toch weet Martine Letterie de onwetendheid van de mensen op dat moment mooi te verwoorden. Ook is het bijzonder om te lezen hoe mensen zelf het gevaar opzochten, gewoon om te kijken wat er aan de hand was. Heftig is dan ook om te lezen hoe deze opgewondenheid plots plaatsmaakt voor angst als Rotterdam gebombardeerd wordt.

Met haar sterke hoofdpersonage Fien heeft Letterie ervoor gezorgd dat ook kinderen van nu de oorlog zullen onthouden. Fien doorstaat een heleboel heftige dingen in slechts een paar dagen, toch blijft ze doorgaan en dat maakt haar heel sterk. Ze is er voor haar moeder en haar broertje en doet er alles aan om ze in veiligheid te brengen. Maar ze blijft ook gewoon een jong meisje en dat zorgt ervoor dat je je goed in haar kunt verplaatsen en dat ze een realistisch personage is.

Bommen op ons huis is een echte aanrader als je van spannende en aangrijpende boeken over de Tweede Wereldoorlog houdt. Door Fien kun je je goed verplaatsen in de gebeurtenissen uit die tijd en dat zorgt ervoor dat het boek nóg spannender wordt, omdat je wil weten hoe het gaat aflopen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, maar de lezer moet wel om kunnen gaan met de heftige onderwerpen die in het boek voorkomen. Bommen op ons huis is een mooi boek en het brengt de geschiedenis van de oorlog op een prachtige manier weer tot leven.

Recensie: Bommen op ons huis – Martine Letterie

Bommen op ons huis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Vliegtuigen,' zegt Fien. 'Heel veel vliegtuigen. Ik kan uit mijn raam alleen niet zien waar ze heen gaan.'

  'Jij was op weg naar het dak,' begrijpt haar vader. Hij haalt zijn hand door zijn haar. 'Ga maar vast. Ik kom zo.'

  Fien is wakker geworden van de vliegtuigen. Het is oorlog! Zij vindt het eerst vooral spannend, maar voor haar beste vriend en buurjongen David ligt dat anders. Hij is Joods, en vijf jaar geleden met zijn vader uit Duitsland naar Nederland gevlucht. Nu moet hij weer vluchten. Naar een tante van Fien in Middelburg.

  Vier dagen later denkt Fien heel anders over de oorlog. Bommen vallen op de stad Rotterdam en op haar huis. Bijna alles raakt ze kwijt: haar huis, haar vader... Met een overspannen moeder en haar kleine broertje vlucht ook zij naar Middelburg, maar het is de vraag of dat wel verstandig is!

  In dit boek vertelt Martine Letterie over de eerste dagen van de oorlog in Rotterdam. Het bombardement veranderde de stad voorgoed, en daarmee ook het leven van de bewoners. Het doel werd bereikt: de Nederlandse regering capituleerde.

  Heel Nederland... behalve Zeeland. Dat is een vergeten stuk van de Tweede Wereldoorlog, net als het bombardement dat ná Rotterdam nog kwam: op Middelburg.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 5 x Sinterklaas films voor volwassenen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen