• onze waardering

Recensie: Lekker vegetarisch op de barbecue RECENSIE

Recensie: Lekker vegetarisch op de barbecue – Ross Dobson

Bij mij thuis staat barbecueën zo goed als gelijk aan het grillen van vlees of vis. Daarnaast wordt er nog wel eens een aardappel gepoft of een maiskolf geroosterd maar daarmee houdt het ver op. Ross Dobson heeft daar heel andere ideeën over. In Lekker vegetarisch op de barbecue geeft Ross Dobson recepten voor gerechten zonder vlees of vis die bereid worden op de barbecue. Van dipsauzen en hapjes tot kleine en grote gerechten. Zo bereid je op de barbecue een volledige maaltijd. Het 145 bladzijden tellende boek heeft een stevige hardcover en is voorzien van mooie stoere foto's van de vele gerechten.

In de korte inleiding wordt uitgelegd waar Ross Dobson zijn inspiratie vandaan heeft én dat hulpmiddelen die gebruikt worden in de keuken, zoals bakpapier en pannen, ook gewoon bij de barbecue gebruikt mogen worden.

Behalve als grill wordt in Lekker vegetarisch op de barbecue de barbecue veelvuldig gebruikt als (regelbare) oven. Dan moet je natuurlijk wél over zo'n barbecue beschikken (al beweert Ross Dobson dat een omgekeerde metalen mengkom net zo goed werkt). Anders ben je gedeeltelijk aangewezen op de gewone oven. Ross Dobson geeft na de inleiding een uitleg over verschillende soorten barbecues met de voor- en nadelen. De uitleg over de gasbarbecue is duidelijk niet aangepast aan de Nederlandse markt. Als nadeel wordt genoemd dat een LPG-tank moet worden aangeschaft en dat het vullen van een LPG-tank niet altijd handig is. Nu heb ik in mijn omgeving nog nooit een LPG-tank bij een barbecue gezien omdat gasbarbecues hier worden verhit met behulp van propaan. In Australië is dat blijkbaar anders.

Maar naast deze kleine onvolkomenheid bevat Lekker vegetarisch op de barbecue veel heerlijke recepten die verder gaan dan mais en aardappel, al staan die er ook in. Smaakvolle groentegerechten met aubergine, bloemkool en zoete aardappelen. Natuurlijk champignons maar ook vijgen en pompoen. Ik maakte de Spaanse klassieker Patatas Bravas. Gegrilde aardappelpartjes met een pittige tomatensaus. Dankzij het gebruik van gerookt paprikapoeder geeft de saus al een barbecuegevoel voordat de barbecue is aangestoken. Even waanden we ons op een Spaans terras. Prima gerecht waar vooral de saus een hoofdrol speelde.

Ook kazen, zoals halloumi of stevige mozzarella en de van soja gemaakte vleesvervanger tofu zijn prima te gebruiken op de barbecue. Ross Dobson geeft de recepten. Naast salades, sauzen en bijgerechten is een behoorlijk hoofdstuk gewijd aan brood. Vooral platbroden zoals pita en piadini zijn heel geschikt om te bereiden op de barbecue. Zelf bakte ik een Palermo Focaccia. Een cakeachtig brood bedekt met een flinke laag gezeefde tomaten en oregano. Helaas was de genoemde hoeveelheid zout (halve theelepel) wat weinig. Het brood was dus nogal flauw. Maar de smaak en de 'looks' waren er zeker. Ik zal dit brood zeker dus nog eens bakken. Op de barbecue of gewoon in mijn oven al wordt dan de barbecuesmaak dan wellicht gemist.

Lekker vegetarisch op de barbecue is zeker een aanwinst wanneer je graag barbecuet. Fijn voor vegetariërs, maar ook voor vleeseters omdat het boek veel recepten voor sauzen en bijgerechten bevat waarmee iedere barbecue naar een hoger level wordt getild.

Recensie: Lekker vegetarisch op de barbecue – Ross Dobson

Lekker vegetarisch op de barbecue

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Heerlijk barbecueën zonder vlees of vis? Het kan!

  In dit boek deelt de Australische chef-kok Ross Dobson zijn favoriete vegetarische barbecuerecepten. Geliefde klassiekers zoals gevulde champignons, aardappelen in de schil of gegrilde maïs, maar ook verrassende recepten zoals tofoesteaks met verse sambal, aardappelburgers of vijgenspiesjes. Daarnaast geeft hij ideetjes voor hapjes, dipsauzen, bijgerechten en salades en is er een hoofdstuk gewijd aan overheerlijk brood.

  Van de kleurrijke, smaakvolle gerechten in dit boek krijgt iedere groenteliefhebber het water in de mond!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen