• onze waardering

Recensie: Duivelsplaats RECENSIE

Recensie: Duivelsplaats - Bear Grylls

Bear Grylls Duivelsplaats is het slot van de Will Jaeger-trilogie en geschreven door de Britse auteur Edward Grylls.

1945, de grootse plannen van de nazi's lopen spaak. De nederlaag is onafwendbaar, dus in een wanhoopspoging om hun nalatenschap veilig te stellen wordt er vanuit hoge kringen opdracht gegeven om de voorraad uranium ondergronds op te slaan. 
2018, ex-SAS Will Jaeger hoort dit rampzalige bericht. Het uranium is echter verdwenen, net als zijn vrouw Ruth. De vijand is klaarblijkelijk weer actief. Als het uranium in de verkeerde handen terechtkomt, kan dat rampzalige gevolgen hebben. En degenen die zijn vrouw vasthouden, hebben duidelijk iets op hun kerfstok. De klok tikt...

Toen ik Bear Grylls Duivelsplaats begon te lezen, wist ik niet dat het het derde deel was, maar dat werd in het begin van het boek al snel duidelijk. Storend was het absoluut niet, want op een bijna terloopse manier wordt de voorgaande geschiedenis al snel duidelijk en het verhaal laat zich goed als een op zichzelf staand avontuur lezen.

Will Jaeger is met een paar oude maten lid van een special task force, die ingezet wordt bij geheime missies. Tijdens zo'n missie drie jaar terug kreeg hij te maken met Hank Kammler, de zoon van een oud nazi, en diens netwerk. Zijn vrouw en zoon werden ontvoerd en ondanks het feit dat Jaeger hen teruggevonden heeft, is zijn vrouw nooit meer de oude geworden. En nu blijkt dan ook nog dat Kammler niet dood is, maar nog steeds bezig is met kwalijke praktijken.

Het boek Duivelsplaats begint met een woord vooraf door de schrijver, waarin hij uitlegt dat hij op het idee is gekomen door het oorlogsverleden van zijn grootvader. Daarna neemt hij ons via een aantal krantenberichten mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en weer terug naar het heden. Binnen een paar bladzijden is de situatie duidelijk en je zit direct in een spannend avontuur.

“Bear Grylls” is de pseudoniem van Edward Grylls, een Brits bergbeklimmer, militair avonturier, schrijver, televisiepresentator en motivatietrainer. Hij is vooral bekend door het presenteren van verschillende survivalprogramma's op Discovery Channel, waaronder Ultimate Survival, Worst Case Scenario en Escape From Hell. Een stoere man dus, met veel ervaring en dat is terug te lezen in zijn boeken. De aankondiging op het boek: ‘Jason Bourne meets Indiana Jones’, zit er niet ver naast.

Bear Grylls heeft een vlotte pen en een duidelijke manier van schrijven. Ik moest heel erg denken aan de oude avonturen romans van Allister Maclean en ik vond het geweldig. Ik merkte dat ik die sfeer eigenlijk wel een beetje gemist had in veel boeken van de afgelopen tijd. De combinatie: Tweede Wereldoorlog, Koude oorlog, complotten en ‘help’ laten we de huidige wereld redden, is de laatste jaren niet zo populair meer en ik was aangenaam verrast dat Duivelsplaats, dit juist allemaal wel in zich had. En dat allemaal zonder oubollig te worden. Het blijft een spannende hedendaagse thriller met zeer realistische beschrijvingen van acties en outdoor belevenissen. Tja, hoe kan het ook anders met een survivalspecialist als schrijver. 

Het plot zit goed in elkaar en zoals gezegd, is het niet storend als je de twee vorige delen Doodsvlucht en Brandende engel niet gelezen hebt. Bear Gylls schrijft heel duidelijk en geeft tussendoor voldoende uitleg, dus je pikt de clou snel genoeg op. Duivelsplaats is geschreven vanuit de alles wetende verteller en het enige jammere is dat hij soms net iets teveel uitlegt. Geregeld wordt tussen haakjes een verklaring toegevoegd en dat is vaak overbodig en haalt je uit het verhaal.

Al met al vind ik Bear Gylls Duivelsplaats een goed spannend boek. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de twee voorgaande delen en ga die beslist ook lezen. Zeker 4 hartjes waard en een aanrader voor mensen die van ‘ouderwets’ spannende actiethrillers met een vleugje geschiedenis en spionage complotten houden!

Recensie: Duivelsplaats - Bear Grylls

Duivelsplaats

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  1945, de grootse plannen van de nazi's lopen spaak. De nederlang is onafwendbaar, dus in een wanhoopspoging om hun nalatenschap veilig te stellen wordt er vanuit hoge kringen opdracht gegeven om de voorraad uranium ondergronds op te slaan.
  2018, ex-SAS Will Jaeger hoort dit rampzalige bericht. Het uranium is echter verdwenen, net als zijn vrouw Ruth. De vijand is klaarblijkelijk weer actief. Als het uranium in de verkeerde handen terechtkomt, kan dat rampzalige gevolgen hebben. En degenen die zijn vrouw vasthouden, hebben duidelijk iets op hun kerfstok. De klok tikt...

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen