• onze waardering

Recensie: Baby reflux & andere onruststokers RECENSIE

Recensie: Baby reflux & andere onruststokers - Stephanie Molenaar

Wanneer je een kindje krijgt, staat je hele leven ineens (op een positieve manier) op zijn kop. Als niet veel later blijkt dat je kindje ergens last van of zelfs pijn heeft, staat je leven opnieuw op zijn kop maar dit keer niet op een positieve manier. Als nieuwe ouder kun je erg onzeker zijn, doe ik het wel goed? Wat is er met mijn kindje aan de hand? Is dit normaal? Je gevoel als ouder is er niet voor niets en klopt vaak, maar toch moet je stevig in je schoenen staan wanneer de professionals je tegenspreken en zeggen dat er niets aan de hand is of dat iets 'normaal' is of 'wel over gaat'. 

Stephanie Molenaar is moeder van vier kinderen, drie dochters en een zoontje. Alle drie haar dochters waren 'refluxkindjes' en Molenaar schrijft dit boek dan ook voor een heel groot deel vanuit eigen ervaring, onderbouwd met bestaande onderzoeken en de kennis die ze in al die jaren heeft opgedaan.

Het boek Baby reflux & andere onruststokers is inmiddels meerdere keren herzien. Het stamt uit 2011, maar deze editie is aangepast nadat Molenaar ook een niet-relux kindje heeft gehad. Deze ervaring maakt haar volgens haarzelf nog scherper en kritischer, omdat ze nu weet wat 'normaal' is. 

Molenaar beschrijft dat reflux de afgelopen jaren van onbekend en onbemind naar te bekend en onbemind is gegaan. Hiermee bedoelt ze te zeggen dat jaren geleden reflux te onbekend was en er dus vrijwel niets aan gedaan werd en dat reflux nu 'te' bekend is met als gevolg dat je als ouder vaak niet serieus genomen wordt. Het boek is dan ook voornamelijk voor ouders bedoeld, om hen hoop, daadkracht, vertrouwen, kennis en een oplossing te geven. Het moet je het gevoel geven dat je beslagen ten ijs komt en in ieder geval dat je niet gek bent.

In het eerste gedeelte van het Baby reflux & andere onruststokers gaat Molenaar in op verschillende onruststokers. Hierbij gaat ze bijvoorbeeld in op reflux maar ook op koemelkeiwitallergie, oververmoeidheid/overprikkeling, KNO-problemen, krampjes en wervelklachten. Ze vergelijkt deze met reflux in handige schema's en biedt observatie schema's aan die je zelf kunt kopiëren of downloaden op haar site om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kindje. Hierin kun je bijvoorbeeld een week lang noteren hoeveel voedingen je kindje heeft gehad, of hij/zij onrustig was tijdens de voedingen, hoeveel luiers je kindje gevuld heeft, hoe het gedrag was (spugen, huilen, onrust, etc.) en hoeveel slaapjes of hoe lang je kindje geslapen heeft. Dit soort schema's kunnen je helpen om elf meer inzicht te krijgen maar ook als onderbouwing naar het consultatie bureau of de huisarts toe. Deze schema's geven je als ouder houvast op het moment dat je onzeker bent en je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is. Ze zorgen ervoor dat je je gevoel kunt onderbouwen met feiten zodat je serieus genomen wordt. Zodat je je niet zomaar weg laat sturen met de boodschap dat het 'normaal' is dat je kindje spuugt of ergens anders last van heeft.

Na het vergelijken van de verschillende onruststokers gaat Molenaar dieper in op reflux. Reflux op zichzelf maar ook als symptoom van een andere onruststoker. Haar boodschap is dat je verder moet kijken dan de reflux alleen en moet werken met 'trial and error' oftewel door middel van eliminatie of wel een wegstreep beleid ga je uitvinden wat je kindje nu precies dwars zit.

Maar hierna is Stephanie nog niet klaar en gaat ze in op de behandeling van reflux en erg belangrijk: de naweeën van reflux. Kindjes met reflux zijn vaak onrustig bij het voeden en zijn moeilijk te troosten. Ook wanneer de reflux onder controle is schreeuwen de kindjes vaak snel moord en brand wanneer zij pijn hebben. Troosten, maar ook slapen zijn dingen die vaak moeilijk zijn voor (ex)reflux-baby's. Molenaar gaat op deze aspecten in en bied je een richtlijn om meer rust, regelmaat en structuur in huis te krijgen. Hierbij maakt ze gebruik van duidelijke methodes die ze stap voor stap uitlegt, handige en informatieve schema's en geeft ze je daarmee houvast en het vertrouwen dat je er iets aan kunt veranderen. 

Last but not least vertelt Molenaar haar eigen verhaal en als ouder is er niets zo fijn als ervaring delen en weten dat je niet de enige bent die ergens mee worstelt. Dit geeft verlichting, maakt je minder onzeker en geeft hoop. Als de ander ermee heeft kunnen dealen, kun jij dit ook door ervan te leren.

Baby reflux & andere onruststokers is de bijbel wanneer je in het heetst van de strijd met je handen in het haar zit. Het geeft je houvast wanneer je moederhart (of vaderhart natuurlijk) breekt bij het gekrijs van je kleintje en je gevoel zegt dat er iets echt niet goed is, maar je niet gehoord wordt. 
Dit boek geeft je meer inzicht in kennis in de verschillende onruststokers maar ook in baby's in het algemeen. Maar wat het boek je vooral geeft is een gevoel van erkenning en vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en je eigen gevoel, vertrouwen om hiervoor op te komen en niet te rusten voor er iets gebeurd/gedaan wordt en bovenal vertrouwen dat het goed zal komen en je baby zich beter zal voelen want dit laatste is als ouder natuurlijk je belangrijkste beweegreden. Het gekrijs van pijn en de onrust wegnemen en ervoor zorgen dat het lieve kleine hulpeloze wezentje, waar je zoveel van houdt, zich goed voelt en zich kan ontwikkelen. Dat je samen kunt genieten van elkaar.

Recensie: Baby reflux & andere onruststokers - Stephanie Molenaar

Baby Reflux

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Is je baby onrustig? Spuugt of slikt hij vaak?
    Zijn de slaapjes kort en ben je de hele dag (en nacht) in de weer?
    Is je baby gewoon niet blij? Dan kan je kleintje last hebben van reflux. Of iets anders.
    Reflux is zuur. Letterlijk en figuurlijk. Je baby heeft pijn, het zet je wereld op zijn kop.
    De onrust komt nooit alleen. Is het reflux? Zijn het krampjes? Is er een allergie, is je baby overprikkeld? Zijn er wervel- of kno-problemen? En is dat een oorzaak of een gevolg? Reflux is goed te behandelen, maar je baby wordt pas rustig als alle plaaggeesten zijn verdwenen. Hoe je dat doet? Met het stappenplan in dit boek. Het helpt je zelf in charge te zijn, gerichter en sneller hulp én een diagnose te krijgen en met de juiste oplossingen aan de slag te gaan. En daarna? Met de voedingsadviezen, het slaaprecept en de troostmethoden in dit boek maak je je baby weer blij en stuiter je zelf weer terug dankzij de herkenning en de 'overlevingstips'.
    Praktisch, persoonlijk en compleet. Wat te doen waaraan en hoe! Met stappenplan, antwoorden en veel persoonlijke ervaringen van andere ouders. Baby reflux & andere onruststokers is de geheel vernieuwde editie van het succesvolle Baby Reflux of darmkrampjes, het eerste Nederlandse handboek over reflux bij baby's. Deze nieuwe editie telt meer pagina's, is full colour en voorzien van een hardcover. De gehele opzet is gewijzigd, met veel nieuwe informatie en inzichten. Het stappenplan en de andere oorzaken van onrust zijn geheel nieuw.
    Alles over:
    Waarom baby's huilen
    (en wanneer dit niet normaal is)
    Wat reflux precies is en wat het veroorzaakt
    (En hoe je snel een juiste diagnose krijgt)
    Reguliere en alternatieve oplossingen
    (Met ook 't hele pillenkabinet)
    Voeding, troosten en slapen
    (Met handige how-to's).

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen