• onze waardering

Recensie: De duik RECENSIE

Recensie: De duik - Catherine Steadman

Erin en Mark gaan op huwelijksreis op Bora Bora. Ze genieten van elkaar en van de prachtige omgeving. Als ze na een paar dagen op duikexcursie gaan, doen ze een schokkende ontdekking. Er ligt iets in het water. Iets wat hun leven kan veranderen. Wat moeten ze doen met wat ze gevonden hebben? Het eerlijk zeggen en het terugbrengen naar waar het hoort, of het toch voor zichzelf houden?

De Duik is de debuutroman van Catherine Steadman, actrice uit onder andere Downton Abbey. Gelijk op de eerste pagina wordt duidelijk dat Steadman niet alleen goed is in het creëren van een wereld op het witte doek. Ook qua schrijftalent haalt ze je gelijk het verhaal binnen met een van de betere openingsscènes. Om spoilers te voorkomen zal ik niet zeggen hoe het boek begint, daar mag je zelf achter komen.

Het boek springt vervolgens drie maanden terug. Erin en Mark zijn een succesvol stel dat toewerkt naar hun bruiloft. Dan verliest Mark zijn baan en ondanks het plotselinge geldgebrek besluiten ze toch op huwelijksreis te gaan naar Bora Bora, waar ze een ontdekking doen die hun leven voorgoed kan veranderen. En dat gebeurt dan ook, maar of dat nou zo goed is?

De beeldende stijl van Catherine Steadman maakt het prettig lezen. Zeker in de delen dat het stel op huwelijksreis is. Je waant jezelf in een watervilla in een tropisch atol. Heerlijk! Dat hoofdpersonages niet altijd even ‘likeable’ hoeven te zijn bewijst ze met Erin. De dame maakt de meest naïeve beslissingen en keuzes, waar de lezer zich misschien aan zal ergeren. Aan de andere kant maakt haar dit ook menselijk. Want wat zou jij doen als je voor dezelfde keuzes als Erin kwam te staan?

De Duik leest vlot. Ondanks dat er aan het begin al een hele grote onthulling wordt gedaan is het niet storend voor het verdere leesproces. Het verhaal zit knap in elkaar op een manier die ervoor zorgt dat je verder wilt lezen om erachter te komen hoe het toch kan gebeuren, die beginscène. Het plot had iets uitgebreider uitgewerkt gemogen, verder is het een aanrader. Wel een kanttekening: het boek wordt aangeduid als razend spannend en een echte psychologische thriller, maar hoewel de spanning zeker wel aanwezig is, er is een dreigend sfeertje dat op sommige momenten goed naar voren komt, zou ik het eerder aanvoeren als een spannende roman.

Recensie: De duik - Catherine Steadman

De duik

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als je één simpele keuze kon maken die je leven voor altijd zou veranderen, wat zou je dan doen?
    Een schokkende ontdekking tijdens een paradijselijke reis zet het leven van een perfect paar compleet op zijn kop. Een spannend psychologisch thrillerdebuut voor liefhebbers van Ruth Ware, Paula Hawkins en Shari Lapena.

    Erin is een documentairemaker die op het punt staat door te breken. Haar man Mark is een knappe investeringsbankier met grote plannen. Om hun liefde te vieren gaan ze op een romantische reis naar het tropische eiland Bora Bora, waar ze genieten van de zon, het strand en elkaar.
    Maar dan, als ze gaan duiken in de helderblauwe zee, vinden ze iets in het water... Het stel staat voor een gevaarlijke keuze: vertellen ze wat ze gevonden hebben of bewaren ze hun geheim? Als niemand anders ervan weet, kan er niets misgaan, toch? Hun beslissing brengt een verwoestende reeks gebeurtenissen op gang...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen