• onze waardering

Recensie: Het gouden shirt RECENSIE

Recensie: Het gouden shirt – Gerard van Gemert

Onesmus Malandi wordt in Kenia gescout voor het jeugdteam van de Britse voetbalclub Tottenham Hotspur. Als hij in Engeland aankomt om zijn dromen na te jagen, lijkt het toch zwaarder dan verwacht. De cultuurverschillen tussen Kenia en Engeland zijn groot en iedereen lijkt iets van hem te willen. Weet Onesmus zich staande te houden in deze vreemde, nieuwe wereld en lukt het hem om zijn droom na te jagen?

Gerard van Gemert schrijft graag sportboeken, waarbij zijn verhaal ondersteund wordt met mooie illustraties van Mark Janssen. Ook Het gouden shirt is een boek waarin Gerard van Gemert zijn liefde voor sport kwijt kan. Toch schrijft hij niet alleen maar over rozengeur en maneschijn, hij kijkt ook kritisch naar de sportwereld. 

Gerard van Gemert heeft van Het gouden shirt een heel leuk jongensboek weten te maken. De adviesleeftijd voor het boek is elf jaar en ouder en dat is wel heel begrijpelijk. Er wordt met enige regelmaat gebruik gemaakt van moeilijke woorden. Aangezien het verhaal zich in Engeland afspeelt, wordt er ook veel gebruik gemaakt van Engelse woorden. Dit kan lastig zijn als de lezer nog echt jong is. Ook moet de lezer wel enige affiniteit hebben met voetbal, aangezien er veel termen uit de voetbalwereld voorkomen en er gedetailleerde beschrijvingen van de trainingen zijn.

Het verhaal van Het gouden shirt is heel spannend. Het verhaal heeft een zeer goede plottwist en voert de spanning goed op, waardoor je het boek in één keer uitleest. De lezer bouwt al heel snel een band op met Onesmus en je hoopt dan ook echt dat het hem lukt om zijn weg te vinden in deze keiharde voetbalwereld. Het verhaal wordt ondersteund met fijne, wijze levenslessen die Onesmus op afstand zich herinnerd van zijn vader. Samen met de loop van het verhaal, waar af en toe gebruik wordt gemaakt van flashbacks, en de problemen waar Onesmus tegen aanloopt, vindt de jonge lezer veel herkenning. Het verhaal helpt de jonge lezer te zien hoe je op de juiste manier met sommige uitdagingen om moet gaan en dat je nooit moet opgeven.

Kort samengevat, Het gouden shirt is een spannend jongensboek dat vol zit met wijze uitspraken en handvaten om de jonge lezer te sturen in het dagelijks leven. Gerard van Gemert is een grote sportliefhebber en ook in dit verhaal komt dat naar boven. Toch blijft hij ook kritisch en laat hij ook de minder mooie kanten van de sport zien. Bovendien weet Gerard van Gemert opnieuw een goed doel (Circle4Life) te verwerken in het verhaal, waardoor het boek nog een extraatje heeft. Voor iedereen die nog een leuk en spannend jongensboek zoekt dat over voetbal gaat, is Het gouden shirt echt een aanrader!

Recensie: Het gouden shirt – Gerard van Gemert

Het gouden shirt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sportschrijver Gerard van Gemert laat je niet meer los. Het derde verhaal in de serie, over hoe voetbal soms een ontsnapping biedt uit uitzichtloze situaties. Vanaf 11 jaar.
  Onesmus Malandi mag zich bewijzen in de jeugdafdeling van Tottenham Hotspur. Zo kan hij een contract verdienen. Maar dat valt niet mee als je altijd in een hutje in de bergen van Kenia hebt gewoond en nu ineens losgelaten wordt in de rijke Europese wereld. Kan Onesmus de discipline opbrengen om aan de eisen van het beroep profvoetballer te voldoen? En belangrijker nog: kan hij de verleidingen weerstaan die hem op een dienblad worden aangereikt?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 7 redenen waarom Disney films niet alleen leuk zijn voor kinderen

 • Alle Beauty and the Beast films door de jaren heen

 • Deze personages werden uit de serie geschreven na het slechte gedrag van de acteur

 • De leukste vampier boeken

 • Populaire boeken die in juli 2021 verschijnen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen