• onze waardering

Recensie: Eet goed RECENSIE

Recensie: Eet goed - Johan Rockström

Lekker en gezond koken is tegenwoordig niet meer zo moeilijk met alle recepten en kookboeken die er intussen bestaan. Tegelijk ook ecologisch verantwoord koken is een andere zaak. Elke dag verspillen we in de wereld duizenden kilo’s voeding, maar het kan ook anders!

In Eet goed toont Johan Rockström zestig lekkere recepten en leert hij je hoe je ecologisch kan gaan koken. Of zoals hij zelf zegt, verbeter de wereld, start in je eigen keuken.

Bij het zien van het boek Eet goed had ik meteen het gevoel dat dit boek een kookboek zou zijn met de meest ingewikkelde recepten en ingrediënten die je waarschijnlijk enkel in bio- en natuurwinkels vindt. Bij het doorbladeren van het boek en ontdekken van de recepten ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat dit helemaal niet zo’n boek is. Eet goed bevat echt een gamma aan prachtige recepten die er stuk voor stuk even lekker uit zien. De ingrediënten zijn helemaal niet moeilijk te vinden, de recepten zijn vooral opgebouwd op basisingrediënten die betaalbaar zijn en die je in elke supermarkt vindt.

Buiten zestig heerlijke recepten, bestaat het boek ook voor een groot deel uit informatie. Johan Rockström heeft het over duurzaamheid, gezondheid, het milieu, de voedselproductie,... Het zijn stuk voor stuk interessante onderwerpen die hij in klare taal bespreekt. Dit stuk van het boek is leuk om te lezen tijdens het eten van een gezond stukje kwarktaart of een ander lekker dessert of tussendoortje dat je in de recepten terug vindt.

Tussen alle lekkere recepten vond ik een verrassende citroenfromage en een heerlijk zoete taart die ik besloot klaar te maken.

Citroenfromage

De citroenfromage zag er zo heerlijk uit op de foto dat het moeilijk was om aan dit recept te weerstaan. Het was iets waar ik nog nooit van gehoord had maar de combinatie van de ingrediënten klonk enorm lekker.

Binnen 10 minuten had ik mijn eigen citroenfromage gecreëerd. Het recept was ongelofelijk eenvoudig, de tekst was duidelijk en alles wees zichzelf uit. Nadat de citroenfromage opgestijfd was heb ik hem onmiddellijk geproefd. 

Het was echt een hemelse ervaring en het gaf me meteen zin in de zomer. De citroenfromage was heerlijk luchtig, fris en zoetzuur. Ik zou zelfs durven zeggen dat dit één van de beste desserts is die ik ooit gemaakt heb en ik kijk er naar uit om hem nog een keer opnieuw te maken.

Heerlijk zoete taart

Om in hetzelfde thema te blijven en verspilling in eigen keuken tegen te gaan besloot ik de rest van de citroen te gebruiken in een ander recept. Namelijk de heerlijk zoete taart. 

Hoewel de titel doet uitschijnen dat het een taart is, is het eigenlijk een cake. Het leuke aan cake is dat je een ongezond tussendoortje kan vervangen door een plakje zelfgebakken cake. En in dit geval ook nog eens een niet zo’n ongezonde cake. Hij is opgebouwd uit speltmeel en ruwe rietsuiker en als variatie voegde ik er een restje van de citroen aan toe.

Een leuke truc die je leert in dit recept is het gebruiken van de restwarmte van de oven. I.p.v. de oven af te laten koelen na het bakken, zet je de oven uit na een bepaalde tijd en laat je de cake verder garen in de restwarmte van de oven. Ik was wel wat bang dat dit niet voldoende zou zijn om de cake volledig gaar te krijgen maar dit bleek geen probleem te zijn. De cake was volledig doorbakken en erg zoet en sappig.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Eet goed past echt binnen deze tijd en met zijn boek zet Johan Rockström mensen aan om na te denken over hun gewoonten en omgang met voeding. Hij legt niet alleen de focus op gezond en lekker eten maar ook op het milieu. Het is een boek voor mensen die bewuster willen leren omgaan met voeding en toch willen blijven genieten van koken en/of eten.

Recensie: Eet goed - Johan Rockström

Eet goed

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Verbeter de wereld, start in je eigen keuken met Eet Goed! van Johan Rockström en Gunhild Stordalen. Een kookboek vol duurzame en lekkere recepten.
    Dit kookboek heeft een uniek uitgangspunt. Het laat zien hoe je duurzaam, gezond en lekker kunt koken en hoe je daarmee kunt bijdragen aan een betere wereld. Gewoon thuis. De auteurs bieden kennis over gezonde voeding en duurzaam koken met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Eet goed! staat boordevol heerlijke gerechten, zoals courgettespaghetti met groene-koolpesto, een ovenschotel van kip met artisjokharten en gevulde pompoen met grapefruitvinaigrette. Daarnaast bevat dit kookboek tips voor het besparen van voedsel en behandelt het vragen over voedselproductie en -consumptie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen