• onze waardering

Recensie: Hartenstorm RECENSIE

Recensie: Hartenstorm – Annette Herzog

Viola is verliefd op Storm en Storm op Viola, maar dat weten ze niet van elkaar. Twijfel bezorgt Viola slapeloze nachten: wat als Storm voor een ander kiest? Of: wat als Viola Storm laat vallen? Ze zeggen de verkeerde dingen en tot overmaat van ramp kust Storm het verkeerde meisje… Annette Herzog schetst in deze graphic novel het hele universum van verliefd zijn tot liefdesverdriet en weer terug. Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi hebben ieder de helft van dit omkeerboek geïllustreerd.

Hartenstorm is een omdraaiboek. Het is om het even aan welke kant de lezer begint met lezen. De ene kant begint met Viola in de hoofdrol; de andere kant gebruikt Storm om het verhaal te vertellen. Het boek is in meerdere talen vertaald, en het Nederlands is daar één van. Clante en Bregnhøi hebben Hartenstorm prima geïllustreerd. De verschillende illustrators vullen elkaar op een juiste manier aan, waardoor de illustraties bij elkaar passen maar tóch net voldoende van elkaar te onderscheiden zijn. Daarnaast past de manier van illustreren goed bij de doelgroep en bij de onderwerpen die in het boek de revue passeren. Hoewel je bij het thema verliefdheid wellicht denkt aan een overvloed roze, brengen Clante en Bregnhøi het onverwachte. Mede hierdoor is Hartenstorm voor zowel jongens als meiden geschikt.

De plot van Hartenstorm sluit correct aan bij de belevingswereld van tieners. De omgevingen waarin Storm en Viola zich bevinden, zijn herkenbaar voor middelbare scholieren in verschillende landen. Thuissituaties, klaslokalen, schoolfeesten of klassenuitjes; alles komt aan bod. Het is van een afstandje te zien dat Herzog zich heeft verdiept in de doelgroep. Hierdoor komt Hartenstorm duidelijk uit de verf en spoort het jongeren aan het boek te pakken, te lezen en te delen met anderen.

De verhaalopbouw gaat snel en de plot is korter dan gewenst. Daar waar de gevoelens van de personages diepgaander hadden moeten zijn, nemen andere mensen de plaats in, zoals filosofen, schrijvers of kunstenaars. Door deze personen in Hartenstorm te vermengen, heeft Herzog het boek leuker, grappiger en leerzamer gemaakt. Toch houden ze de diepgang qua gevoelens en gedachten van Storm en Viola tegen. Een betere optie zou zijn geweest om het boek meer bladzijdes te geven, om het verhaal van Storm en Viola uit te breiden – want de historische figuren zijn te leuk en te nuttig om te schrappen.

Hartenstorm is een leuke graphic novel voor tieners vanaf circa dertien jaar. Herzog heeft ervoor gekozen het verhaal vanuit zowel Viola als Storm te vertellen. Het verhaal wordt ondersteund door passende illustraties van Clante en Bregnhøi en sluit correct aan bij de belevingswereld van de doelgroep. Hoewel de plot uitgebreider mocht zijn, zorgen personen als Plato, John Lennon en Shakespeare ervoor dat Hartenstorm leerzaam, grappig en gewoon leuk is.

Recensie: Hartenstorm – Annette Herzog

Hartenstorm

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hartverwarmende en humoristische graphic novel over de liefde; met bijzondere vorm: een omkeerboek.


  Viola is verliefd op Storm, en Storm op Viola, maar dat weten ze niet van elkaar. Twijfel houdt hen wakker: wat als hij voor een ander kiest? Wat als zij hem laat vallen? Ze zeggen de verkeerde dingen. En tot overmaat van ramp kust Storm het verkeerde meisje…

  Annette Herzog schetst in deze graphic novel het hele universum van verliefd zijn tot liefdesverdriet en weer terug. Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi hebben ieder de helft van dit omkeerboek geïllustreerd.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen