• onze waardering

Recensie: Het Brein Body Dieet RECENSIE

Recensie: Het Brein Body Dieet – Sara Gottfried

Nóg een dieetboek… denk je wellicht bij het zien van deze cover, maar is het echt een dieetboek? Het Brein Body Dieet helpt je om in 40 dagen een gezonde connectie tussen brein en lichaam in gang te zetten. Dat heeft veel voordelen, maar Sara Gottfried heeft deze methode met name ontwikkeld met het oog op het herstellen van ‘de beschadigde zeven’. Deze zouden leiden tot plateaus en gewichtstoename. Maar werkt het?

Waar Sara mee begint is de reden waarom ze dit boek schreef, namelijk om vrouwen te helpen de verbinding tussen brein en body te herstellen, omdat die relatie essentieel is om het beste te kunnen functioneren en om lichaam en geest te beschermen voor de toekomst. Om vast te stellen of je brein/body uit balans is, geeft Sara een aantal symptomen van een brein/body inzinking. Dit is een lijstje waarbij je al snel ‘ja’, ‘ja’ en ‘ja’ denkt, waarbij ik al snel ga twijfelen over de echtheid van deze methode. Want is dan niet iedereen uit balans? Zo staan er symptomen tussen als ‘Trek in suiker, alcohol of zuivel, waarvan je maar niet af kunt komen’ of ‘problemen om ’s nachts door te slapen’. Daar heeft iedereen wel eens last van toch? Maar er staan ook meer ernstigere symptomen op het lijstje, zoals ‘Het gevoel dat je je kortetermijngeheugen kwijtraakt’. Daardoor ben je toch geneigd om nog even door te blijven lezen. Ook omdat Sara afgestudeerd is aan Harvard als vrouwengezondheidsexpert, inmiddels 25 jaar arts is en verschillende New York Times-bestsellers op haar naam heeft staan. 

Door een val ontdekte Sara hoeveel impact haar brein op haar lichaam heeft en daarmee dat als er iets niet goed is in haar hersenen, wat voor gevolgen dit heeft. In een tijdperk waarin we door artsen al snel medicijnen krijgen voorgeschreven, ging zij op zoek naar iets dat werkte zonder al deze pillen met verschrikkelijke bijwerkingen. Met haar methode ontdek je hoe je de symptomen van een brein-body die uit balans is, kunt aanpakken. Alle gebieden waaraan je gaat werken zal ik niet opnoemen, maar het gaat veel verder dan alleen genoeg bewegen en gezond eten. Hoe ga je om met chemicaliën en hoe zorg je dat je bepaalde vitamines en mineralen in jouw lichaam leert aanvullen? Wat zit er in onze huidverzorgingsproducten en onze schoonmaakmiddelen en wat ademen we daarvan in? Hoe zorgt je darmstelsel voor een gezonde geest?

Dit boek staat bomvol informatie. Samen met Sara Gottfried maak je letterlijk een reis door je lichaam en onderzoek je hoe alle keuzes die je op een dag maakt, je brein-body balans beïnvloed. Maar ook waarom je bepaalde verkeerde keuze blijft maken en daar niet uit zult komen, zonder eerst achter de oorzaak te komen waarom je deze keuzes maakt. Op de cover van Het Brein Body Dieet staan kreten als ‘Reset je brein in 40 dagen’ en ‘Word blijvend slanker, gelukkiger en gezonden’, maar eerlijk gezegd denk ik dat het je jaren zal kosten om alles in dit boek toe te passen. Je merkt namelijk aan alles dat Sara jaren onderzoek. Elk hormoon, mineraal of aspect wordt tot op de bodem uitgezocht en toegelicht. Hierdoor kan het voor een leek (waarschijnlijk 99% van ons) behoorlijk veel informatie zijn waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. 

Kijk alleen eens naar het deel over ‘Het lichaamsgewicht-setpoint verlagen’. Hierin staat onder andere een basisprotocol waarbij je op een bepaalde manier eet voor je bloedsuikerbalans. Stappen hierin zijn dat je het eten dat je in huis hebt opruimt, koolhydraten in bedwang houdt, aan intermittent fasting (16 uur vasten, 8 uur eten) doet, vooral plantaardig eet, en ga zo maar door. En dit gaat alleen nog maar over je lichaamsgewicht. Voor het herstellen van je hormoonbalans zijn er nog weer veel andere tips.

Mijn conclusie is dat ook dat Het brein body dieet enorm interessant is voor iedereen die meer wil weten over hoe het (vrouwelijk)lichaam werkt en hoe je bepaalde balansen kunt herstellen. Ik heb heel veel geleerd over hormonen, hoe onze hersenen ons lichaam aansturen en wat negatieve invloeden van buitenaf doen met ons lichaam. Wat ik lastig vind is om deze kennis nu toe te passen in de praktijk, al is de truc denk ik om dit met kleine stapjes toe te passen. Een checklist met een weekplanning zou een goede toevoeging zijn!

Recensie: Het Brein Body Dieet – Sara Gottfried

Het brein body dieet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als de connectie tussen je brein en je lichaam niet gezond is, ontwikkel je ontstekingen, kom je aan en word je ziek. En als je lichaam ziek is, denk je niet helder en kan je brein niet optimaal functioneren. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het brein-bodydieet helpt je om je brein in 40 dagen te resetten zodat een gezonde connectie tussen brein en lichaam in gang wordt gezet.
  Zo word je gezonder en energieker en val je meer af dan ooit. En blijft dat gewicht er ook af. Want dat je na een ouderwets dieet weer aankwam, ligt niet aan terugvallen in gewoontes, maar komt omdat je lichaam niet gezond genoeg was.


  Het brein-bodydieet helpt je om in de juiste verhoudingen te eten, zonder dat je voedingsgroepen hoeft uit te sluiten. Je nieuwe levensstijl, ontspanning en slaap doen de rest. Met weekplannen en recepten.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen