• onze waardering

Recensie: De strijd om Troje & Odysseus RECENSIE

Recensie: De strijd om Troje & Odysseus - Simone Kramer

Simone Kramers De Strijd om Troje & Odysseus is een bundeling van boeken die Simone Kramer al eerder geschreven heeft. ‘De strijd om Troje en de terugkeer van de helden’ en ‘Odysseus’; respectievelijk voor het eerst uitgegeven in de jaren 2004; 2006 en ondertussen al vaak herdrukt.

Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen en zet koers naar Troje...

Na een jarenlange strijd, waar ook de goden zich flink mee bemoeid hebben, valt Troje. De Griekse overwinnaars keren terug naar huis. Een van hen is Odysseus, koning van Ithaka. Maar de terugtocht is verre van gemakkelijk! Met zijn manschappen wordt hij gevangen genomen door een wrede Cycloop. De tovenares Circe stuurt hem naar het dodenrijk. Hij moet langs de sirenen zien te varen die elk schip op de klippen doen slaan, en verliest uiteindelijk zelfs zijn vloot, voor hij na tien jaar weer voet aan land zet op zijn eiland. En zelfs dan zijn de beproevingen van Odysseus nog niet voorbij.

Simone Kramer ging naar de middelbare school op het gymnasium en daar volgde ze een klassieke opleiding. Dat houdt in dat je veel met Griekse en Latijnse mythologie te maken krijgt. Het is duidelijk een grote inspiratiebron voor Simone Kramer geworden, want vanaf het moment dat zij in 1984 kinderboekenschrijfster werd, heeft zij meer dan 25 kinderboeken geschreven, waaronder veel hervertellingen van sagen, legenden en klassieke mythologie.

De Ilias (de vertellingen van de laatste 51 dagen uit de 10-jarige strijd om Troje) en de Odyssee ( het verhaal van de 12-jarige zwerftocht van de slimme held Odysseus, die gestraft werd door de goden omdat zijn plan Troje liet ondergaan), werden opgetekend door de Griekse schrijver Homerus, die leefde van ca 800 v.Chr. tot ca 750 v.Chr. De Ilias, waarvan de naam is afgeleid van Ílion, de klassieke naam voor Troje, is een episch gedicht en de Odyssee, natuurlijk is die naam afgeleid van de naam van de hoofdrolspeler Odysseus, is een raamvertelling. Beide werken zijn behoorlijk moeilijk te lezen, maar door de eeuwen heen zijn ze talloze malen herverteld, opnieuw beschreven, tot toneelstukken verwerkt en natuurlijk verfilmd!

Simone Kramer heeft aardig wat ervaring opgedaan met het hervertellen van vele mythologische verhalen en legenden. Dit doet ze op een prettige, duidelijke manier voor kinderen. Ze maakt het allemaal eenvoudiger voor hen om te lezen, zonder het direct kinderlijk of kinderachtig te maken. Zo ook met De Strijd om Troje & Odysseus. De oude Griekse namen zijn moeilijk, maar Simone Kramer heeft ze niet veranderd en dat is juist goed. Ze schrijft heel helder en maakt zich ook niet schuldig aan eigen verzinsels. Ze houdt zich aan de samenstelling als die van de echte Ilias en Odyssee. Ze maakt het alleen compacter en ‘behapbaarder’. De verhalen zijn super spannend van zichzelf en eeuwenoude legenden zijn het zondermeer waard om doorgegeven te worden aan de volgende generaties.

Simone Kramer De Strijd om Troje & Odysseus is ook rijkelijk geïllustreerd met tekeningen van Els van Egeraat, waardoor je als lezer het verhaal ook in beeld helemaal kan volgen. Al met al is dit boek een aanrader voor alle kinderen die geïnteresseerd zijn in de prachtige verhalen over de Griekse goden en helden. Kinderen die in zijn voor strijd en romantiek en voor spannende avonturen. Simone Kramer geeft de lezer ook spelenderwijs een groot stuk cultuur en historie mee. Wat kan beter zijn! Om dit alles, geef ik Simone Kramer De Strijd om Troje & Odysseus 5 hartjes.

Recensie: De strijd om Troje & Odysseus - Simone Kramer

De strijd om Troje & Odysseus

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De beroemde verhalen van Homerus meesterlijk herverteld als een spannende avonturenroman.

  Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen en zet koers naar Troje...

  Na een jarenlange strijd, waar ook de goden zich danig mee bemoeid hebben, valt Troje. De Griekse overwinnaars keren terug naar huis. Een van hen is Odysseus, koning van Ithaka. Maar de terugtocht is verre van gemakkelijk. Met zijn manschappen wordt hij gevangen genomen door een wrede Kykloop. De tovenares Kirke stuurt hem naar het dodenrijk. Hij moet langs de sirenen zien te varen, die elk schip op de klippen doen slaan, en verliest uiteindelijk zelfs zijn vloot, voor hij na tien jaar weer voet aan land zet op zijn eiland. En zelfs dan zijn zijn beproevingen nog niet voorbij.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen