• onze waardering

Recensie: De rats-flats-x-weg RECENSIE

Recensie: De rats-flats-x-weg – Salah Naoura

Schooldirecteur Thomassen heeft een hekel aan kinderen. Hij haat vooral al hun smoesjes over te laat komen of het huiswerk niet af hebben. De ergste smoesjesverteller is in zijn ogen Laura Pipper. Ze beweert dat ze haar huiswerk niet af heeft, omdat ze de megasterke stofzuiger van haar moeder, de Rats-flats-x-weg, moest ruilen in Marokko. De directeur wil haar betrappen op een leugen en laat haar samen met haar vriendin Gaby en broertje Robert het hele verhaal doen in de middagpauzes. Maar het verhaal over deze stofzuiger wordt steeds maar spannender en vreemder. Het kan toch niet waar zijn…?

De rats-flats-x-weg is een vrolijk, fantasierijk verhaal vol verrassende en onverwachte gebeurtenissen. De grens tussen werkelijkheid en fantasie is bewust vaag gehouden door Salah Naoura, wat ervoor zorgt dat je als lezer zó nieuwsgierig wordt naar het verloop, dat je blijft lezen. De fantasie van hoofdpersoon Laura is oneindig en haar vriendin Gaby en broertje Robert worden meegezogen in haar avonturen. Ze vertellen afwisselend aan de schooldirecteur wat er gebeurde, waardoor je zelfs als lezer zo af en toe begint te twijfelen of het allemaal waar gebeurd is. Maar uiteindelijk is het van belang of de directeur de kinderen gelooft… De kinderen weten in ieder geval iedere middagpauze de spanning weer zo op te bouwen, dat de directeur eigenlijk niet wil dat ze stoppen met praten.

Daar ging de bel. De grote pauze was voorbij.

‘Nee!’ riep meester Thomassen. ‘Ik word gek! Wat was het? Wat? WAT???’ Hij verwachtte eigenlijk niet eens antwoord, maar Laura en Gaby bleken vandaag in een aardige bui te zijn.

De lezer zal zich gemakkelijk kunnen identificeren met de hoofdpersonen Laura, Gaby en Robert. Laura en Gaby zijn hartsvriendinnen, dus ze doen alles samen. Robert is het broertje van Laura en de gebruikelijke ‘broeder-zusterliefde’ met hier en daar een kibbeling heeft Salah Naoura goed weergegeven.

‘Kleine broertjes zijn een ramp, maar we hebben hem toch meegenomen.’

Op dat moment ging de bel.

‘Heel goed van jullie, iets anders had ik ook heel vreemd gevonden. Breng Robert morgen maar mee.’

‘WAT? Nee toch?’ kermde Laura. ‘Mijn broertje is irritant. En hij heeft ook helemaal geen tijd, want hij voetbalt altijd in de grote pauze.’

‘Maar hij is een belangrijke getuige,’ zei meester Thomassen. ‘Tot morgen!’

Het verschil tussen wanneer de kinderen bij de directeur zijn en in het ‘nu’ vertellen én wanneer de kinderen het avontuur van de Rats-flats-x-weg beleven, heeft Salah Naoura weergegeven door middel van een verschillend lettertype. Heel overzichtelijk, met voldoende witruimte, schakel je als lezer heen en weer, heel gemakkelijk.

Het verhaal van De rats-flats-x-weg leest vlot en blijft boeiend tot het einde. Dat de avonturen van de drie kinderen regelmatig onderbroken worden omdat de middagpauze voorbij is, verhoogt de spanning en zorgt ervoor dat je door blijft lezen.

De zwart-wit illustraties, gemaakt door Maja Bohn, zijn een ware aanvulling op het verhaal. Ze heeft met weinig ruimte het beeld voor de lezer compleet gemaakt.

De rats-flats-x-weg is geschikt voor kinderen van 8-10 jaar. Het vertelt een spannend avontuur, vol verrassingen. Kruip met dit boek in een hoek, want je wilt zeker niet gestoord worden en pas stoppen met lezen als het uit is.

Recensie: De rats-flats-x-weg – Salah Naoura

De Rats-flats-x-weg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kijk uit voor de superstofzuiger…!
    Meester Thomassen heeft een hekel aan kinderen. En hij haat smoesjes over te laat zijn of huiswerk dat niet af is.
    De ergste smoesjesverteller is Laura. Zij beweert dat ze een hele dag niet op school was door de Rats-flats-x-weg: een megasterke stofzuiger die alles opzuigt, zelfs de struiken en planten uit de tuin…
    Thomassen gelooft hier niks van en is vast van plan om Laura's kletsverhaal als een ballon lek te prikken. Hij verhoort haar elke dag tijdens de lunchpauze. Maar het verhaal over deze stofzuiger wordt steeds maar vreemder en spannender. Het kan toch niet waar zijn? Of toch…?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen