• onze waardering

Recensie: De Mens RECENSIE

Recensie: De Mens – Tom Philips

De Mens, een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups beschrijft tien verhalen uit de geschiedenis op een humoristische wijze. Bizarre verhalen, met onnavolgbare keuzes gemaakt door het menselijk ras. Tom Philips is naast historicus (en journalist) ook cabaretier, waardoor hij de historische verhalen op komische wijze kan vertalen. Want hoewel de mens in de zeventigduizend jaar dat zij op de aarde leven veel ontwikkelingen hebben doorgemaakt, hebben we er ook meerdere malen een bizarre puinhoop van gemaakt.  

Het succesvolste wezen op onze aarde, zo wordt de mens omschreven. Voordat de lezer dit boek begint kan hij daar best nog eens in geloven. Wil je niet anders dan daar zo over denken, begin dan niet aan De mens, een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups, want Tom Philips kan deze ervaring best een beetje voor je verpesten. Een relativerende kijk op de mensheid, die de lezer zeker even laat stilstaan bij alle minder snuggere keuzes die de mens als ras heeft gemaakt voor deze wereld. Als wordt geschreven over het verleggen van rivieren, die zorgen voor gigantische overstromingen en het verhuizen van een aantal konijntjes die zorgt voor een enorme konijnenpopulatie op plaatsen waar deze niet eens horen te wonen kan nog gedacht worden dat de mens nog gewoon even moest experimenteren. Oefening baart kunst, toch? Tom Philips gunt de mensheid echter geen genade, want domme keuze na domme keuze beschrijft hij in dit boek. Lachwekkend, maar zeker ook pijnlijk. Sommige keuzes zijn écht niet al te snugger. Door de flinke dosis humor leest elk hoofdstuk vlot weg. Philips maakt gebruik van korte zinnen waarmee hij hoofstukken van zo’n twintig bladzijdes elk goed behapbaar maakt.

Een geschiedenisles in een humoristisch jasje, zo laat De Mens, een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups zich het beste omschrijven. Tom Philips is ons verleden ingedoken en heeft bizarre verhalen en onlogische keuzes zo beschreven dat het een feest om te lezen is. Hardop grinniken gegarandeerd, waarbij ook zeker het één en ander geleerd kan worden. Tegelijkertijd wordt er het een en ander opgestoken over de geschiedenis van de mens, want de meeste verhalen komen niet rechtstreeks uit de geschiedenisboeken van de middelbare school. Met een flinke dosis zelfreflectie op de keuzes van de mens lezen deze korte hoofdstukken prettig weg.  

Recensie: De Mens – Tom Philips

De mens

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Al zevenduizend jaar loopt de mens rond op deze planeet en wees eerlijk, we timmeren enorm aan de weg. Kunst, wetenschap, cultuur en handel, we maken de mooiste dingen en planten ons voort als gekken - op deze aardbol zijn wij duidelijk de winnaars. Maar we zo tof zijn, waarom maken we er dan telkens zo'n teringzooi van? Was het wel zo'n goed idee van de Engelsman Thomas Austin om in 1859 vierentwintig schattige konijntjes mee te nemen naar Australië? Hoe gek was Mao eigenlijk toen hij besloot om alle mussen uit China te verjagen? En hoe maf waren de Sovjet-ingenieurs  toen ze hun mouwen opstroopten om, als spelende kinderen aan het strand een paar rivieren om te leggen, waardoor complete meren opdroogden? In De mens neemt Tom Philips ons mee op een wervelende reis langs de meest geweldige en catastrofale fuck-ups van onze geschiedenis. Een frisse en tamelijk relativerende kijk ope het meest succesvolle wezen op onze aarde. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen