• onze waardering

Recensie: Norman RECENSIE

Recensie: Norman – Merel Hubatka

Norman is het debuut van Merel Hubatka, antropologe en schrijfster, over de worsteling van een idealistische jongen, Norman Taborsky, die na zijn examen naar Nieuw Guinea wordt gestuurd om aan het werk te gaan als bestuursambtenaar. Het doel van het Ministerie van Defensie is om de papua's klaar te stomen voor een zelfstandig bestaan. Het Nederlands gouvernement is dan ook druk bezig met het opzetten van een infrastructuur, gezondheidszorg, en een duidelijk rechtssysteem voor de lokale bevolking, en van Norman wordt verwacht dat hij, nu hij de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt, zijn steentje bijdraagt om dit 'nobele doel' te bewerkstelligen. Echter, het blijkt makkelijker gezegd dan gedaan om deze grootse plannen uit te voeren. Norman komt terecht in Akimoega, waar hij de bergpapua's over moet zien te halen om hun boomhutten te verlaten en zich in de moerassige laaglanden te vestigen. Een taak die hem het nodige hoofdbreken kost. Terwijl oorlog dreigt tussen Nederland en Indonesië is Norman druk met zijn eigen problemen en die van de inheemse bevolking. Zo krijgt hij te maken met oorlogen tussen verschillende stammen, een uitbraak van Malaria, en als kers op de taart begeeft zijn radio het. Ook weet hij zich geen raad met de avances van de vrouw van zijn baas. Als jonge, virale man heeft hij natuurlijk bepaalde behoeftes, maar het is hem verboden om iets te beginnen met een van de Papuameisjes. En ja, een affaire met de vrouw van je baas is natuurlijk ook een no-go.

Merel Hubatka weet op een hele natuurlijke maar toch poëtische manier gestalte te geven aan Normans verwarring over de hele situatie in Nieuw Guinea en de uitdagingen die hij het hoofd moet bieden. Ze laat heel mooi zien hoe hij, hoewel hij zich eigenlijk in het midden van de strijd bevindt, toch nauwelijks zicht en grip op de situatie heeft. Ze zoomt in op Norman, en daardoor word je als lezer wel aan het denken gezet. Want wat wij nu lezen is het verhaal van een individu, maar bij de oorlog waren natuurlijk ontelbaar veel mensen betrokken. Met al die persoonlijke verhalen zou je een hele bibliotheek kunnen vullen. Norman is eigenlijk precies wat je mag verwachten van een historische roman. Een indrukwekkend stukje geschiedenis dat door de pen van Merel Hubatka tot leven wordt gewekt.

Recensie: Norman – Merel Hubatka

Norman

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De amper twintigjarige Norman Taborsky reist naar Nederlands Nieuw-Guinea om er bestuursambtenaar te worden. Het is 1959 en het Nederlands gouvernement is hard aan het werk om de Papoea's op weg te helpen naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Norman krijgt een buitenpost in Akimoega toegewezen. Daar moet hij de Papoea's overhalen hun boomhutten te verlaten en zich in de moerassige laaglanden te vestigen – een moeizaam proces.

  Af en toe verneemt hij wat nieuws uit zijn oude wereld maar hij is vooral bezig met het lot van de Papoea's. Ook als er Nederlandse marineschepen arriveren en Indonesische parachutisten het oerwoud infiltreren. Terwijl er een oorlog dreigt tussen Indonesië en Nederland breekt er in de jungle malaria uit, leeft een oude stammenstrijd op, begeeft zijn radio het, probeert de vrouw van zijn baas hem te verleiden, krijgt hij een machinegeweer cadeau en verliest hij alles wat hem lief is. Norman zet zijn leven op het spel om te redden wat hij nog redden kan.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

 • Ochtendgloren - Corina Bomann

 • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen