• onze waardering

Recensie: Ik houd je in de gaten RECENSIE

Recensie: Ik houd je in de gaten – Mary Higgins Clark

De ochtend na haar examenfeest, wordt de achttienjarige Kerry Dowling door haar familie levenloos in het zwembad bij hun huis gevonden. Niemand heeft gezien wat er is gebeurd en alle feestgangers beweren dat Kerry nog leefde toen zij naar huis gingen. Kerry’s zus Aline heeft op de ochtend van het feest een sms van Kerry gekregen. Daarin stond dat Kerry haar iets belangrijks wilde vertellen. Aline is vastbesloten om er achter te komen wat de sms betekend, wie de dader is, en wat er nu precies is gebeurd.

Ik houd je in de gaten van Mary Higgins Clark is een heerlijk boek om mee te ontspannen. Het leest vlot weg door de schrijfstijl en de korte hoofdstukken. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Soms iets te snel zelfs. Het boek leest daardoor wat haastig. Gelukkig is dat niet in het hele boek het geval.

Het boek begint goed: direct vanaf bladzijde één word je meegetrokken in de actie, vanuit het perspectief van buurjongen Jamie, die ziet wat er gebeurd met Kerry. Hoewel je dus weet hoe Kerry om het leven is gekomen, weet je niet wie de dader is. Jamie heeft namelijk een handicap en denkt dat Kerry slaapt. Hij is daarom helemaal niet bezig met wie wat deed.

De vraag is dus wie de dader is en waarom Kerry is vermoord. Er zijn meerdere verdachten en hoewel je denkt te weten of zij wel of niet iets met Kerry’s dood te maken hebben, ben je nooit echt honderd procent zeker. Naarmate Ik houd je in de gaten vordert, ontvouwen zich nieuwe verhaallijnen en ontdek je nieuwe aanwijzingen. De dader wordt vroeg in het boek geïntroduceerd, maar blijft lang onopvallend. Het kost tijd om erachter te komen wie het is, maar wanneer je eenmaal een vermoeden krijgt, vogel je redelijk gemakkelijk uit hoe het plot in elkaar zit. En dat plot zit erg goed in elkaar!

Mary Higgins Clark besteedt aandacht aan wat het met een persoon doet om verdacht te worden van moord. Ook brengen sommige personages een verleden met zich mee en worstelen ze met hoe de moord op Kerry hun leven beïnvloed. Dat helpt je om je in te leven in de personages, omdat je ze daardoor beter leert kennen. Maar op andere momenten is het juist weer moeilijk om je in te leven in de personages, omdat ze op die momenten vlak blijven en er weinig aandacht wordt besteed aan hoe ze zich voelen, zoals in de scène waarin Aline haar zusje in het zwembad vindt.

Er wordt veel afgewisseld tussen verhaallijnen en personages, maar het wordt nergens verwarrend. De verschillende personages zijn erg divers en daardoor interessant.

Al met al is Ik houd je in de gaten een boek dat lekker vlot leest en goed in elkaar zit. Het is wel een boek dat soms wat haastig leest en hoewel het zeker een spannend boek is, wordt het nergens echt bloedstollend spannend. Voor iemand die van snelle boeken houd, is dit boek perfect! Maar voor mensen die van meer diepgang houden, blijft dit boek toch wat te vlak. Het is vooral een fijn boek om je even mee terug te trekken en te ontspannen.

Recensie: Ik houd je in de gaten – Mary Higgins Clark

Ik houd je in de gaten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als de Dowlings thuiskomen van een weekendje weg, vinden ze hun achttienjarige dochter Kerry levenloos in het zwembad. Hoe is het eindexamenfeestje dat ze die avond organiseerde zo uit de hand gelopen? Wie is er verantwoordelijk voor Kerry's dood?
  Kerry's zus Aline is vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen. Maar ze heeft niet door dat ze daarmee haar eigen leven op het spel zet…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen