• onze waardering

Recensie: Koningin van Lucht en Duisternis RECENSIE

Recensie: Koningin van Lucht en Duisternis – Cassandra Clare

Emma en Julian en al hun naasten zijn in diepe rouw na de dood van Julian’s zusje Livvy. Ty wilt er alles aan doen om Livvy terug te halen. Immers zijn er in het verleden meerdere doden tot leven gewekt... Emma en Julian worden op een levensgevaarlijke missie gestuurd naar Elf. Niemand verwacht dat ze weer terugkomen, maar wanneer Emma en Julian in Elf hulp krijgen van Clary en Jace, is er nog hoop voor hen. Zeker wanneer ze achter een geheim komen die de hele schaduwsjagerswereld op z’n kop zou zetten.

Koningin van Lucht en Duisternis is het derde deel in De Duistere Machten-trilogie van Cassandra Clare. Dat wil zeggen dat dit het laatste boek is uit de trilogie. Het vorige deel, Schaduwheer, eindigde hartverscheurend. Dit boek gaat direct verder waar het vorige deel eindigt. Iedereen is in diepe rouw omdat Livvy, het zusje van Julian en het tweelingzusje van Ty, is vermoord door Annabel Blacktorn. Maar ze kunnen niet lang stil blijven zitten; Emma en Julian worden naar Elf gestuurd om het Zwarte Boek te bemachtigen. Hij stuurt hen er enkel heen omdat hij er toch vrij zeker van is dat ze niet meer zullen terugkeren. Na het lezen van de eerste paar hoofdstukken weet je al zeker dat dit laatste verhaal verschrikkelijk goed gaat worden.

Wat het boek vooral erg leuk maakt, is dat er veel verschillende personages uit de andere series voorkomen in dit slotdeel. Zo lezen we ook veel over Tessa en Jem, maar nog meer over Jace en Clary, Alec en Magnus en zelfs Izzy en Simon. Geweldig! Hierdoor krijg je bij het lezen van dit deel hetzelfde gevoel wanneer Marvel personages samenkwamen in Avengers: Infinity Wars. Geweldig! Alleen deze opzet maakt het verhaal al geweldig. Clary en Jace en ieder personage uit andere series van Cassandra Clare zijn niet zomaar meer personages. Ze voelen echt aan, en je krijgt een warm gevoel wanneer je over ze leest. Het is alsof je een goede vriend na een lange tijd weer terugziet. En dat Cassandra dit gevoel weet los te maken, is erg bijzonder. Ze krijgt het dus voor elkaar om de lezer zo veel om de personages te laten geven, dat wij allemaal een sprongetje in de lucht maken als we ze weer tegenkomen. Het toevoegen van andere personages is echter niet alleen ‘voor de leuk’ gedaan. Nee, het had zeker ook nog een doel. Als lezer kom je er nu bijvoorbeeld pas echt achter hoe belangrijk Clary wel niet is geweest in The Mortal Instruments. Er was wat kritiek over haar personage, en sommigen wilden niet geloven dat haar personage belangrijk was. In Koningin van Lucht en Duisternis wordt duidelijk uitgelegd – en bewezen! – waarom dat wel zo is.

Net als de twee andere delen van deze serie, is ook dit deel weer erg dik. Alhoewel het erg dik is, leest het boek wel fijn door. Dat wil niet zeggen dat je dit boek erg snel uit hebt, het zijn en blijven 900 pagina’s die je door moet spitten. Maar het boek heeft wel een fijn leestempo. Allereerst komt dit door de fijne schrijfstijl van Cassandra, die erg begrijpelijk maar toch diepgaand is. Daarnaast komen de hoofdpersonages tegenover veel lastige situaties te staan. Het verhaal is dus spannend, wat de reden is dat je door wil blijven lezen. Ook lijkt het verhaal nooit stil te staan, er is altijd wel iets gaande in het leven van Emma, Julian en de rest. Tot slot lees je over erg veel personages. Niet alleen lees je vanuit het perspectief van Emma, maar ook uit dat van Julian, Ty, Kit, Christina, Mark, Helen... Noem maar op!

Je leest dus over veel verschillende verhalen. Dat is wat dit boek zo interessant maakt. Als er 900 pagina’s werden gevuld met alleen het verhaal van Emma en Julian, zou het saai en langdradig worden. Koningin van Lucht en Duisternis is zo interessant omdat er veel verschillende verhaallijnen uiteen worden gezet. Hierdoor blijft het verhaal nooit saai. Dit komt omdat iedere verhaallijn goed wordt beschreven. Het is echt te merken dat Cassandra Clare goed nadenkt voordat ze een nieuwe verhaallijn opent. Uiteraard ben je je ervan bewust dat verhalen worden gecreëerd voor personages omdat ze anders overbodig zijn, maar het is belachelijk goed hoe mooi de verschillende verhaallijnen in elkaar passen. Hierdoor staat dit laatste slotdeel zo vast als een huis. Daarnaast blijft Cassandra Clare met vernieuwingen komen. Zo komen Emma en Julian terecht in een nieuwe wereld, waar ook jij als lezer nog nooit kennis mee hebt gemaakt. En deze nieuwe wereld, Thule genaamd, is geweldig.

Koningin van Lucht en Duisternis is een fantastisch slotstuk van De Duistere Machten-trilogie. Het kent een fantastisch goed verhaal met nog betere personages. Er is weer een nieuwe Schadowhunters serie aangekondigd – The Last Hours. Laten wij hopen dat deze bij verschijning ook direct naar het Nederlands vertaald wordt!

Recensie: Koningin van Lucht en Duisternis – Cassandra Clare

De Duistere Machten 3 - Koningin van Lucht en Duisternis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Na de tragische dood van Livia Blackthorn staat de Kloof op de rand van een burgeroorlog. Een deel van de Blackthorn-familie reist naar Los Angeles om te onderzoeken door welke ziekte de heksenmeesters worden uitgeroeid. Julian en Emma, die hun verboden liefde proberen te onderdrukken, ondernemen een levensgevaarlijke missie naar de landen van Elf om het Zwarte Boek der Doden te bemachtigen. Maar dan ontdekken ze een geheim dat de schaduwjagerswereld uiteen kan drijven...
  In een race tegen de klok moeten Emma en Julian de wereld van de schaduwjagers redden voordat de dodelijke kracht van de parabataivloek niet alleen hen vernietigd, maar ook hun geliefden.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

 • YA vervolg delen in 2023

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Shadowhunters krijgt geen nieuw seizoen

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen