• onze waardering

Recensie: 100 luxe koekjes van eigen deeg RECENSIE

Recensie: 100 luxe koekjes van eigen deeg – Elisabeth Scholten

Duik samen met Elisabeth Scholten in 100 luxe koekjes van eigen deeg en ontdek de wereld van de kleine koekjes. Geniet van de heerlijke recepten en ontdek de verschillende technieken om de mooiste koekjes te creëren. Met dit mooi vormgegeven koekjesboek heb je altijd wat lekkers in huis voor bij de koffie!

Het eerste wat mij opviel bij het doorbladeren van 100 luxe koekjes van eigen deeg waren de prachtige koekjes. Het was meteen duidelijk dat Elisabeth Scholten niet zomaar een koekjesboek heeft geschreven. De koekjes zien er stuk voor stuk even mooi uit en je ziet dat er niet enkel tijd is gestoken in de smaak maar zeker ook in het uiterlijk van de koekjes.

Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Er zijn recepten voor koekjes met chocolade, simpele koekjes, koekjes met nootjes, Marokkaanse koekjes, feestelijke koekjes en no bake koekjes. Voor ieder wat wils en er worden ook overal andere ingrediënten en technieken gebruikt. In elk hoofdstuk leer je wel iets nieuws wat je in toekomstige bakrecepten kan gebruiken.

Elisabeth Scholten hield in 100 luxe koekjes van eigen deeg ook rekening met allergieën. Bij de recepten staat aangegeven wanneer ze gluten- en lactosevrij zijn en de recepten zijn hierdoor niet moeilijker of bevatten geen bijzondere ingrediënten. Zoals alle andere koekjes zijn ook deze ingrediënten in elke supermarkt te vinden. Enkel voor de Marokkaanse koekjes worden soms typische producten gebruikt, Elisabeth Scholten stelde hiervoor een handige lijst van winkels samen waar je hiervoor terecht kan.

Ik testte het recept voor kokoshoedjes uit het hoofdstuk “simpele koekjes” en Maïzenakoekjes uit het hoofdstuk “Marokkaanse koekjes”.

Kokoshoedjes

De kokoshoedjes bevatten verrassend weinig ingrediënten en zijn eenvoudig te maken. Mij spraken ze aan omdat ze glutenvrij zijn zonder dat je hiervoor zelfs speciale ingrediënten in huis moet halen.

Het was voor mij een eerste keer dat ik een recept voor kokoskoekjes zag waarin geen meel gebruikt werd en waarbij men de combinatie maakte met confituur.

Omdat de stappen in het boek zo duidelijk zijn, kan iedereen deze koekjes bakken. Als je het recept stap voor stap volgt kan er onmogelijk iets mis gaan en kan zelfs een leek de lekkerste koekjes maken.

Ik was echt verrast door de lekkere smaak van deze kokoskoekjes en heb hierover veel complimenten gehad. Ik maak ze dus zonder twijfel nog een keer.

Maïzenakoekjes

Hoewel ik Marokkaans en Turks gebak vaak net te zoet vind, besloot ik toch eens een gok te wagen en voor de allereerste keer Marokkaanse koekjes te maken. Ook de bereiding van deze koekjes verliep heel vlot.

De uitleg van Elisabeth Scholten is telkens zo duidelijk dat je tijdens het bakken ook weet hoe de koekjes er uit horen te zien en wat je moet doen om dezelfde koekjes als op de foto als resultaat te kunnen verkrijgen. 

Hoewel ik verwachtte dat het bakken van de koekjes het meeste tijd zou innemen, bleek het decoreren van de koekjes pas het echte werk te zijn. Dit nam vrij veel tijd in maar het was ook een grote meerwaarde voor de koekjes. Ik heb ze zowel voor- en na het decoreren geproefd en het bleek dat de chocolade een grote invloed had op de smaak. De koekjes waren erg lekker en ik werd hierdoor benieuwd naar de andere Marokkaanse koekjes. Ik ga de andere recepten ook zeker nog eens testen.

Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes. Het is een prachtig koekjesboek met allemaal recepten voor kleine, mooie en vooral lekkere recepten. De recepten die Elisabeth Scholten verzamelde in 100 luxe koekjes van eigen deeg zijn ook niet de traditionele koekjesrecepten maar vernieuwende en bijzondere recepten die je niet elke dag ziet. Dit zorgt ervoor dat dit receptenboek echt een meerwaarde is in je boekenkast. Het is een prachtig boek waar elke thuisbakker oneindig veel plezier aan zal hebben.

Recensie: 100 luxe koekjes van eigen deeg – Elisabeth Scholten

100 luxe koekjes van eigen deeg

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Bananenkusjes, pindakaaskogels, baklavanestjes, crème-brûleekoekjes, walnootghribia, amandelbriwat, nutellakoekjes en gazellenhoorntjes: klinkt dat niet fantastisch? Dit boek bevat een smakelijke verzameling spannende koekjesrecepten van koekjeskoningin Ellouisa. Alle recepten zijn voor ongeveer 20-40 stuks, zodat je geen uren in de keuken staat en niet met een enorme berg koekjes zit. Bovendien zijn Ellouisa's koekjes makkelijk te maken dankzij haar duidelijke beschrijvingen, zien ze er altijd prachtig uit en smaken ze verrukkelijk. 100 luxe koekjes van eigen deeg is een boek voor iedereen, beginners én ervaren bakkers.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen