• onze waardering

Recensie: Verkeerd verbonden RECENSIE

Recensie: Verkeerd verbonden – Jennifer L. Holm

Pippa is een brugklasser die overdonderd wordt door alle mobiele telefoons om haar heen. Als ze dan eindelijk haar eigen mobiele telefoon mag uitzoeken, kan ze alleen nog maar denken aan haar populariteit op sociale media. Ze kijkt op tegen de populaire meisjes op haar school en hoopt net zoveel volgers en likes als hun te krijgen. 

Verkeerd verbonden is het tweede boek in de reeks Brugpieper, geheimen uit het kluisje. De serie wordt geschreven door Jennifer L. Holm en de illustraties zijn van Matthew Holm. Verkeerd verbonden is een interactief boek. Een deel van de tekst is verwerkt in de illustraties en zo kan de lezer heel goed een beeld vormen bij het verhaal.

Het verhaal draait dus om mobiele telefoons. Pippa zit op de middelbare school en heeft in eerste instantie nog geen telefoon. Zeven jaar geleden had iedereen die naar de middelbare school ging al een mobieltje, meestal de oude van een van zijn ouders, maar je had er wel eentje. Tegenwoordig hebben kinderen op een nog jongere leeftijd al een telefoon. In die zin spreekt het verhaal dan ook niet tot de verbeelding.

Het verhaal gaat over een muis uit de brugklas, maar het boek is heel kinderlijk geschreven. Hierdoor spreekt het veel minder kinderen uit de brugklas aan, omdat ze het kinderlijke niveau van het boek ontgroeid zijn. Daarentegen past het niveau wel bij kinderen die nog op de basisschool zitten, maar het middelbare schoolleven spreekt hun nog niet aan.

Pippa wil er heel erg graag bij horen. Dat is een thema dat aansluit bij de doelgroep van het boek, maar vervolgens wordt het zo overdreven gebracht, dat het heel vervelend leest. Er zijn allerlei “grappige” verbasteringen van hedendaagse apps. Bijvoorbeeld de K24-7NMIJ (Kijk 24 uur per dag en 7 dagen in de week Naar Mij-app) wat een verbastering is voor Instagram. Deze woordgrapjes zijn in begin wel grappig, alleen na een tijdje zijn het er zoveel dat het irritant wordt.

Het boek heeft een zeer grote opvoedende rol. Het is duidelijk dat Jennifer L. Holm en Matthew Holm het vele telefoongebruik door de jeugd bekritiseren. Ze benadrukken het echter zo erg, dat het de lezer verveelt.  Ook gebruiken ze veel afkortingen. Dit is grappig bedoelt en past bij het verhaal, maar daardoor leest Verkeerd verbonden veel minder fijn.

Al met al is Verkeerd verbonden een grappig boekje, maar het verhaal sluit niet helemaal aan bij de doelgroep. Ook lijkt het verhaal achterhaalt, omdat iedereen tegenwoordig een telefoon heeft. Daarnaast leest het verhaal ook niet prettig door de kinderlijke en overdreven taal. Bovendien wordt de grote opvoedende rol van het boek een ergernis. Verkeerd verbonden is een boek voor jonge tieners die wel eens boek willen lezen, maar eigenlijk niet zo graag lezen en graag een boek met veel plaatjes willen lezen.

Recensie: Verkeerd verbonden – Jennifer L. Holm

Brugpieper - Brugpieper 2 - Verkeerd verbonden!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Verkeerd verbonden! is het tweede deel in de grappige serie Brugpieper van Jennifer L. Holm en Matthew Holm. Fans van Dagboek van een muts en Het leven van een Loser zullen smullen van Pippa's belevenissen. Met superleuke telefoongadget bij de eerste druk!

    Pippa is dolblij als ze eindelijk een telefoon krijgt. Nu kan ze meedoen met haar klasgenoten! Maar wat betekenen die afkortingen in alle berichtjes?
    Pippa stort zich op haar telefoon en bedenkt de gekste foto's en filmpjes om zo veel mogelijk likes te krijgen. Maar waarom heeft ze ineens het gevoel dat ze geen vrienden meer heeft?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen