• onze waardering

Recensie: Als de doden niet herrijzen RECENSIE

Recensie: Als de doden niet herrijzen – Philip Kerr

Berlijn 1934. De nazi's zijn anderhalf jaar aan de macht en de stad bereidt zich voor op de Olympische Spelen van 1936. Sinds zijn gedwongen ontslag bij de politie is Bernie Gunther als privédetective in dienst van het beroemde Adlon hotel. Hier raakt hij na de ontdekking van twee lijken, dat van een zakenman en een Joodse bokser, betrokken bij de activiteiten van twee hotelgasten. De een is een linkse journaliste die Amerika wil bewegen de Spelen in Berlijn te boycotten; de ander een Duits-Joodse gangster, die de Spelen wil gebruiken om zichzelf en de maffia te verrijken. Bernie komt op het spoor van een veelomvattend netwerk, dat uit is op de grote sommen geld die de nazi's bereid zijn te spenderen om daarmee het 'nieuwe' Duitsland aan de wereld te kunnen tonen. Het is een complot dat zijn effect pas twintig jaar later sorteert, in het Cuba van voor de revolutie.

Als de doden niet herrijzen is het zesde deel van de Bernie Gunther-serie. Het is echter niet per se nodig om de eerdere delen te lezen. Als de doden niet herrijzen kan ook op zichzelf gelezen worden. Dankzij de duidelijke karakteromschrijving door Philip Kerr en de uitgebreide en diepgaande geschiedenis van de hoofdpersonages ben je zo op de hoogte van het leven van de belangrijkste karakters. Niet alleen de karakers, maar ook het verhaal zit goed in elkaar. Voor liefhebbers van geschiedenis en een ingewikkeld plot is Als de doden niet herrijzen een verhaal dat zeker in de smaak zal vallen. Ondanks dat het een dikke pil is lees je zo door het verhaal heen en wordt er een afwisseling gemaakt van scherpe, soms grappige, opmerkingen en spannende twists die je niet aan ziet komen.

Hoofdpersoon Bernie Gunther zorgt er ook voor dat het verhaal interessant blijft. Het verhaal zit vol met moord en politieke corruptie, maar de cynische en intelligente Bernie maakt de gebeurtenissen die zich afspelen in het Berlijn van 1934 toch een stukje minder beladen. Niet dat het hierdoor minder spannend is, dat zeker niet. Als je eenmaal in het verhaal zit lees je Als de doden niet herrijzen namelijk in één ruk uit. Want één vraag blijft toch als lezer in je hoofd spoken: hoe loopt dit af? Ik kan je vertellen dat Philip Kerr ervoor heeft gezorgd dat je in een rollercoaster belandt om daar achter te komen. Het enige wat ik dus nog kan zeggen is: veel leesplezier! 5 hartjes voor deze spannende thriller.

Recensie: Als de doden niet herrijzen – Philip Kerr

Bernie Gunther 6 - Als de doden niet herrijzen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Berlijn 1934. De nazi's zijn anderhalf jaar aan de macht en de stad bereidt zich voor op de Olympische Spelen van 1936. Sinds zijn gedwongen ontslag bij de politie is Bernie Gunther als privédetective in dienst van het beroemde Adlon hotel. Hier raakt hij na de ontdekking van twee lijken, dat van een zakenman en een Joodse bokser, betrokken bij de activiteiten van twee hotelgasten. De een is een linkse journaliste die Amerika wil bewegen de Spelen in Berlijn te boycotten; de ander een Duits-Joodse gangster, die de Spelen wil gebruiken om zichzelf en de maffia te verrijken.

  Bernie komt op het spoor van een veelomvattend netwerk, dat uit is op de grote sommen geld die de nazi's bereid zijn te spenderen om daarmee het 'nieuwe' Duitsland aan de wereld te kunnen tonen. Het is een complot dat zijn effect pas twintig jaar later sorteert, in het Cuba van voor de revolutie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen