• onze waardering

Recensie: Mijn ogen zijn jouw ogen RECENSIE

Recensie: Mijn ogen zijn jouw ogen – Ruth Wielockx, Julius Schellens

Rino is een blindengeleidehond. Van ’s ochtends vroeg tot soms laat in de avond is Rino aan het werk. Behalve als hij zijn tuig niet om heeft, want dan heeft hij even vrije tijd. Welverdiend! Maar Rino heeft dit werk niet altijd gedaan. Als puppy is hij al getest en na de tijd in zijn puppypleeggezin moest hij een moeilijke opleiding volgen. Het levensverhaal van Rino is te lezen en te zien in Mijn ogen zijn jouw ogen.

Mijn ogen zijn jouw ogen is prima voorlichtingsmateriaal voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Hoewel Nederland voornamelijk bekend is met het koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), hebben de zuiderburen ook een heel opleidingscentrum. Toch is Mijn ogen zijn jouw ogen niet direct geschreven door het Belgische geleidenhondencentrum. Illustratrice Wielockx en auteur, tevens geleidehond-ervarene Schellens hebben de talenten gebundeld tot een prachtig geïllustreerd hondendagboek. De tweede helft van het boek is informatief, maar nog steeds rijkelijk versierd met foto’s en illustraties. Dit maakt Mijn ogen zijn jouw ogen perfect voor de doelgroep kinderen van allerlei leeftijden en kan zelfs gebruikt worden als bron voor een werkstuk en/of spreekbeurt.

De opbouw van Mijn ogen zijn jouw ogen is goed uitgedacht. Als Wielockx en Schellens eerst het informatieve gedeelte hadden gebracht, en pas daarna het dagboek van Rino, dan had het non-fictieve gedeelte centraal gestaan en was Rino er maar gewoon een beetje voor de lol bij. Nu Rino’s dagboek eerst is, staat Rino als echte hoofdrolspeler in de spotlights. Zijn dagboek wordt vervolgens ondersteund en verder uitgediept door het informatieve deel, waardoor Mijn ogen zijn jouw ogen extra pluspuntjes verdient.

Het dagboek van Rino biedt het perspectief van de hond op een zeer vriendelijke manier. De lezer krijg een kijkje in een normale week van een blindengeleidenhond. Hoewel er in het dagboek soms extra informatie wordt gegeven, zoals dat zijn baasje een pil van de dierenarts insmeert met paté en dan tussen de hondenbrokken verstopt, wordt dit vlak erna teruggefloten doordat Rino dit niet doorheeft en het eten toch opsmikkelt. Dit klopt eigenlijk niet als je het over een dagboek met perspectief en gedachten van een hond hebt. Maar ja, als we zo doorgaan moeten we gaan noemen dat een hond überhaupt niet (een dagboek) kan schrijven. Kortom: het fictieve gedeelte van Mijn ogen zijn jouw ogen heeft een vleugje humor en flexibiliteit nodig om serieus gekozen te worden. Gelukkig past het heerlijk in de belevingswereld van kinderen waaraan voorgelezen wordt.

Net als Rino’s dagboek is ook het informatieve deel prima te begrijpen voor kinderen. Alles wordt rustig uitgelegd en ondersteund met voldoende foto’s en tekeningen. Ook geeft het globaal alle aspecten en de hele levensloop van een geleidehond weer, tot en met het pensioen!

Mijn ogen zijn jouw ogen is hét informatieve dierenboek dat geschikt is voor jong en oud, dierenliefhebber of niet. Zelfs met al extra voorkennis over het onderwerp is Mijn ogen zijn jouw ogen onwijs boeiend. Wielockx en Schellens hebben hun beste talenten samen kunnen bundelen, met resultaat! De juiste opbouw, sterke inhoud, juiste vormgeving en het juiste tempo maken van Mijn ogen zijn jouw ogen een absolute aanrader.

Recensie: Mijn ogen zijn jouw ogen – Ruth Wielockx, Julius Schellens

Mijn ogen zijn jouw ogen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  jeugdboek, blind, blindengeleidehond, hond, weetjes, fictie en non-fictie, met illustraties van eigen bodem, Nederlands
  Een combinatie van interessante weetjes en een leuk dagboekverhaal, waarbij je alles leert over geleidehonden. Voor iedereen vanaf 8 jaar.
  Julius is geleidehondgebruiker en Ruth is puppypleegmama.
  In dit boek volg je Rino, een pup die wordt opgeleid tot geleidehond. Hoe gaat het eraan toe in zijn pleeggezin? Wat leert hij allemaal in het opleidingscentrum? En wat mag jij zelf wel of niet doen als je een geleidehond tegenkomt op straat? Je komt het allemaal te weten! Bovendien lees je in het dagboek van Rino wat hij zelf van zijn taken en zijn leven met zijn baasje vindt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen