• onze waardering

Recensie: De beloning RECENSIE

Recensie: De beloning – Fikry El Azzouzi

De beloning volgt het verhaal van de Vlaams-Marokkaanse Zakaria, ook gekend onder de namen Remspoor, Abu Batman, Jihaad en lief klein konijntje. Het leven van de opgroeiende jongen raakt van de rails nadat zijn vader overlijdt en zijn moeder in psychose raakt. Pas wanneer Zakaria Tupac Shakur ontmoet, begint zijn leven weer kleur te krijgen.

De beloning is een mooi, intrigerend en op sommige momenten schokkend boek. Fikry El Azzouzi heeft er op bijzondere wijze voor gezorgd dat het boek heel veel verschillende dingen tegelijk is, dat maakt het boek heel interessant. De achterflap verraadt wel iets over het verhaal, maar het is onmogelijk om heel het boek in zo’n klein stukje te grijpen. Hierdoor begin je aan het boek met weinig verwachtingen en verrast het op een positieve manier.

El Azzouzi heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor het boek aangenaam leest. Aan het begin moet je er een beetje inkomen, omdat nog niet duidelijk is waar het over zal gaan, maar daarna leest De beloning erg fijn. Ook volgen de gebeurtenissen in het verhaal elkaar snel op, waardoor je het boek het liefst in één keer uit zou lezen.

Daarnaast is het boek ook bijzonder vanwege de manier waarop verteller Zakaria zijn verhaal brengt. Er gebeuren heel veel dingen in het boek en je merkt heel goed dat je de prioriteiten van Zakaria leest, omdat de gebeurtenissen waar lang bij stilgestaan wordt niet altijd de gebeurtenissen zijn die de meeste mensen het belangrijkst zouden achten. Zo schrijft Zakaria heel veel over zijn ‘Ruesachtige Verpleegster’, die hij ontmoet als zijn vader net overleden is, maar aan zijn vader maakt hij amper woorden vuil.

Ook speelt El Azzouzi  in De beloning ook op heerlijke wijze met taal en beeldspraak en dat geeft bijzonder effect. Op sommige momenten is het lastig te onderscheiden wat echt is en wat niet, aan het begin is dat wel een beetje vreemd en moet je er aan wennen, maar zodra je het gewend bent, zorgt het voor een mooie extra dimensie in het boek.

Het einde van het boek is schokkend, niet zozeer omdat je het niet aan zag komen, maar juist omdat je vermoedt welke kant het verhaal op gaat. Dat geeft tegen het einde van het boek een beangstigende sfeer. Het einde is wel passend voor het boek en El Azzouzi werkt er op een mooie wijze naartoe.

Kortom, De beloning is een fascinerend boek dat aan het begin soms een beetje vreemd lijkt, maar uiteindelijk maakt dat vreemde het boek nog mooier. Taalvirtuoos Fikry El Azzouzi heeft prachtig werk geleverd en weet de levensweg van Zakaria op een mooie manier te verwoorden. Het einde is beangstigend, maar het past goed bij de verloop van het verhaal. De beloning is een echte aanrader omdat het boek veel dimensies heeft, waardoor het echt een uniek boek is.

Recensie: De beloning – Fikry El Azzouzi

De beloning

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zakaria, ook gekend als Remspoor, Abu Batman, Jihaad en lief klein konijntje, leerde van zijn moeder dat goede manieren essentieel zijn om te slagen in het leven. Maar daar trekt het leven zich niets van aan. Een gepassioneerd avontuur met "de Reusachtige Verpleegster' loopt uit op een teleurstelling. Het woord "toekomst' klinkt net zo hol als de binnenkant van zijn hersenpan.
  Totdat Zakaria Tupac Shakur ontmoet.

  "Remspoor, ik wil nu een antwoord. Rock-'n-roll of de rest van je leven aan de riem, bitch?'
  Tot nu toe had ik het lef niet gehad. Voor mezelf opkomen, naar niemand anders luisteren dan naar jezelf. Tupac Shakur gaf me het duwtje dat ik nodig had.
  "Rock-'n-roll.'

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen