• onze waardering

Recensie: Mijn broer en ik RECENSIE

Recensie: Mijn broer en ik – Abdelkader Benali

Speciaal voor de Maand van de filosofie 2019 schreef Abdelkader Benali het kinderboek Mijn broer en ik. In dit boek volg je het meisje Amira en haar broer Adam op de warmste dag van de zomervakantie. Haar broer wil nooit met haar mee naar het zwembad en daar wil ze deze zomerdag eindelijk verandering in brengen. Amira is dan ook blij wanneer het haar lukt om Adam over te halen om mee te gaan. Na het zwemmen begint Adam zich echter steeds vreemder te gedragen. Wat is er met hem gebeurd?

Dat er iets vreemds aan de hand is met Adam ontdek je als lezer al snel. Hij moet namelijk maandelijks naar een controleafspraak bij de dokter. Ook lees je dat hij niet tegen de hitte kan en flauwvalt als hij te warm wordt. En waarom mag hij van zijn ouders niet naar het zwembad? Wat houden de ouders van Amira en Adam voor Amira verborgen? Als je de flaptekst goed leest, zie je dat deze tekst het geheim van Adam eigenlijk al een beetje weggeeft. Dat is jammer, want dit haalt de spanning voor een groot deel weg en maakt het verhaal af en toe voorspelbaar. De laatste tien bladzijdes zijn daarentegen wel erg spannend en zal je niet gauw zien aankomen.

Ondanks het gebrek aan spanning in het eerste gedeelte van het boek is het verhaal wel interessant genoeg om verder te blijven lezen. Het thema robotica wordt namelijk erg goed uitgewerkt en zorgt voor genoeg filosofische vragen om tijdens of na het lezen even over na te denken. Daarnaast is het verhaal op sommige momenten best humoristisch waardoor je spontaan in lachen kan uitbarsten. De vlotte schrijfstijl van Abdelkader Benali en het feit dat dit boek maar 80 bladzijdes telt, zorgen ervoor dat je het boek in een mum van tijd uit hebt.

Voor de spanning hoef je Mijn broer en ik niet te lezen, maar dit boek van Abdelkader Benali is wel de moeite waard voor de jongere lezers die van een interessant filosofisch boek houden dat de lezer aan het denken zet. De uitwerking van het thema robotica is goed en de vlotte schrijfstijl en de humor zijn verder ook grote pluspunten van dit boek.

Recensie: Mijn broer en ik – Abdelkader Benali

Mijn broer en ik

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is de warmste dag van de zomervakantie. Amira vindt het een perfecte dag om naar het zwembad te gaan. Ze wil dat haar broer Adam eindelijk een keer meegaat, om samen plezier te maken. Maar Adam zegt dat hij niet tegen chloorwater kan. Dat de hitte niet goed voor hem is. En dat hij naar de dokter moet voor alweer een controleafspraak. Smoesjes, vindt Amira, en het lukt haar Adam mee te krijgen.

  Adam vindt het leuk in het zwembad. Hij maakt zelfs een bommetje om indruk te maken op een meisje van school. Maar dan begint Adam zich vreemd te gedragen. Hij slaat wartaal uit en praat over een systeem dat van slag is. Wat is er met Amira's broer aan de hand?

  Mijn broer en ik is het eerste filosofische kinderboek van de Maand van de Filosofie. Abdelkader Benali schreef een spannend verhaal dat aan het denken zet. Wat is in deze tijd van techniek en robots nog het verschil tussen echt en onecht?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen