• onze waardering

Recensie: In tien stappen zen RECENSIE

Recensie: In tien stappen zen – Owen O’Kane

Tien minuten per dag, voor een gelukkiger en gebalanceerder leven. Wie wil dat nu niet? Psychotherapeut Owen O’Kane besloot zijn zelfbedachte methode op papier te zetten. Het doel is om fijn je dag te kunnen starten, zonder dat het je veel moeite of inspanning kost. Want een leven met minder stress en negativiteit, daar hebben we wel tien minuten voor over, toch?

Voor eenieder die interesse heeft in dit boek, is het handig om alvast iets te weten over de ten-to-zen methode. Wat houdt het in? Simpelweg steunt het op twee pijlers, namelijk:

- Praktische vaardigheden, zoals ademhaling, meditatie en mindfulness – het basismateriaal voor de oefeningen

- De kernwaarden, die je losjes zou kunnen beschrijven als de levenshouding waar je naartoe werkt.

Dit simpele en praktische handboek van Owen O’Kane bestaat uit twee delen. In het eerste deel lezen we een achtergrond op de methode. Zo is er een hoofdstuk gewijd aan de drukte in je hoofd en aan openstaan voor verandering. Interessant om te lezen over de werking van de hersenen. Natuurlijk wordt ook toegelicht waarom er tien stappen zijn. Het tweede deel is ingedeeld in de verschillende stappen van de time-out van tien minuten. Fijn is dat er aan het einde van het boek een korte samenvatting te vinden is. Wanneer je de ten-to-zen methode vaker hebt gedaan, is dit geheugensteuntje meer dan voldoende. Kortom, In tien stappen zen kent een fijne opbouw en indeling. Het enige minpunt is dat de teksten wel wat korter hadden gekund. Dit boek had zeker weten een kleiner boekje kunnen zijn, met evenveel inhoud.

De methode bestaat uit algemene meditaties en gedachteoefeningen. Deze beginnen zelfs in deel één van het boek al, waarin je regelmatig een ‘ga eens na…’ of ‘sta even stil…’ tegenkomt. Deze vormen de voorbereidende oefeningen op de uiteindelijke work-out. De oefeningen zijn duidelijk en gemakkelijk uitvoerbaar, waar dan ook. Ook positief zijn de voorbeelden uit de eigen praktijk van psychotherapeut Owen O’Kane. Zo vertelt hij veel over zijn ervaringen van het werken in een hospice. Daarnaast blijkt uit de combinatie van deel één en deel twee dat dit boek een stevige basis heeft. De achtergrondkennis van deel één laten zien dat Owen O’Kane niet zomaar wat doet.

In tien stappen zen is een goed boekje, kort maar krachtig. Het zal vooral aanslaan bij mensen die graag bezig zijn met meditatie en mindfulness. Ook is het een simpele start voor wie af en toe wat meer rust wil nemen, bij zichzelf wil blijven en zich soms moe/lusteloos voelt (om zomaar wat voorbeelden te noemen).

Recensie: In tien stappen zen – Owen O’Kane

In tien stappen zen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In slechts tien minuten per dag een evenwichtig en gelukkig leven
  Elke dag staan we tien minuten onder de douche, zijn we tien minuten bezig om het ontbijt te maken en eten het in tien minuten op, maar wat als we in diezelfde tien minuten de perfecte mindset creëren om de dagelijke uitdagingen aan te gaan?
  In tien stappen zen is een praktische gids waarin psychotherapeut Owen O'Kane je in tien stappen naar een heldere start van de dag leidt. Door middel van simpelen een effectieve oefeningen leer je om stress en negatieve gevoelens los te laten en de geest helder te krijgen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen