• onze waardering

Recensie: Gouden Kooi RECENSIE

Recensie: Gouden Kooi - Camilla Läckberg

Faye leidt een prachtig leven: een perfecte man, een lieve dochter en een prachtig appartement in een chique wijk in Stockholm. Toch is het leven van Faye niet zo idyllisch als het lijkt. Ze was ooit een sterke vrouw met ambities, maar ze heeft alles voor Jack opgegeven. Wanneer hij haar verlaat, stort haar perfecte leventje in. Ze heeft niets meer en weet niet wat ze moet. Dan komt de vechtlust in haar naar boven en bedenkt een plan om wraak te nemen.

De Zweedse auteur Camilla Läckberg is zeer bekend geworden door haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck. Met Gouden Kooi is Camilla Läckberg een andere weg ingeslagen en heeft haar hoofdpersonages Hedström en Falck losgelaten. Door de boeken die Läckberg eerder heeft geschreven zijn de verwachtingen voor dit boek waarschijnlijk niet altijd helemaal juist. Bij deze auteur denk je namelijk aan zinderende spanning en dat is niet de beschrijving die passend is voor dit boek. Het is goed om de eerdere boeken van Läckberg los te laten voor je begint aan haar nieuwe boek.

Gouden Kooi is een psychologische thriller, die heerlijk leest door de directe en toegankelijke schrijfstijl van de auteur. Toch had er hier en daar iets meer tempo en actie in het boek mogen zitten. Zo is bijvoorbeeld de aanloop van het verhaal erg lang. De flaptekst geeft namelijk al aan dat Faye in de steek wordt gelaten door Jack, maar dit gebeurt in het verhaal pas na een derde van het boek, waardoor het eerste deel een te lange introductie is van de personages. Gelukkig volgt daarna meer psychologische spanning door het wraakplan dat Faye bedenkt en gaat uitvoeren. Stap voor stap geeft ze haar wraakplan vorm, waarbij ze hulp krijgt van haar vriendin Chris, die haar bijstaat en met wie ze een hechte vriendschap heeft.  

Het is boeiend om te lezen hoe Läckberg invulling geeft aan een ander type boek, de psychologische thriller. In het boek creëert de auteur een nieuw personage. Het is fascinerend om te zien welke vechtlust en wraakgevoelens bij het personage Faye naar boven komen en hoe zij revanche neemt. De kracht van de vrouw wordt duidelijk getoond, waardoor het boek een feministisch tintje heeft. Toch gaat het wraakplan hier en daar wat ver, waardoor Faye en het verhaal niet altijd helemaal geloofwaardig overkomt en dat is jammer.

Het boek bevat twee verhaallijnen, één in het verleden en één heden. In het verhaal in het verleden vertelt Faye in de ik-vorm over haar leven, dit is waardevol als achtergrond en als verklaring voor haar gedrag in het heden en geeft daardoor meerwaarde. De verhaallijnen worden uiteindelijk ook mooi samengebracht.

Gouden Kooi is het eerste deel van een tweeluik. Hoewel de aanloop van het verhaal wat doorzettingsvermogen kost en de auteur hier en daar uit de bocht vliegt qua geloofwaardigheid is de tweede helft van het boek vermakelijk om te lezen. In het laatste hoofdstuk van het boek, word je als lezer verrast en verbaasd door de auteur, waardoor je wel nieuwsgierig wordt naar het vervolgdeel.

Recensie: Gouden Kooi - Camilla Läckberg

Gouden kooi

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Faye en Jack zijn het absolute droompaar. Ze hebben een succesvol bedrijf en wonen in een luxe appartement. Hun dochter Julienne is de bekroning van hun geluk. Maar schijn bedriegt. Fayes leven draait alleen nog om vertwijfelde pogingen het Jack naar de zin te maken, maar zijn verachting is in ieder gebaar zichtbaar. Wat verbergt haar eens zo lieve man voor haar? Wanneer Jack en Julienne niet terugkeren van een boottochtje en de politie bloedsporen in het appartement vindt, valt de verdenking al snel op Jack. Heeft hij zijn eigen dochter vermoord? Niets in Fayes leven is nog hoe het was...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Een snufje magie - Lucas Eden

 • Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme

 • Door73 – Eric Ivanidis en Marcelo Ballardin

 • Appleby Farm – Cathy Bramley

 • De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen