- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Recensie: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde
Recensie: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde - Jeremy Dronfield
In 1939 worden de Weense Gustav Kleinmann en zijn zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS en naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar zij werden gedwongen te helpen met de opbouw van het concentratiekamp. Ze verrichtten loodzwaar werk en waren getuige van afschuwelijke taferelen. Toen Gustav samen met honderden andere joden naar Auschwitz werd gestuurd, zorgde Fritz dat ook hij naar deze afschuwelijke plek werd gestuurd om zo niet van zijn vader gescheiden te worden. Zo komen vader en zoon terecht op een plek die nog vele malen donkerder, afschuwelijker en meedogenlozer is als Buchenwald.
Het eerste concentratiekamp waar Gustav Kleinmann en zijn zoon Fritz terechtkomen, Buchenwald, is afschuwelijk. Het is moeilijk om je een voorstelling te maken van een kamp waar het er nog afgrijselijker aan toegaat, maar die plek bestaat. Wanneer Gustav en Fritz in Auschwitz terechtkomen wordt dat maar pijnlijk duidelijk. De uitgebreide omschrijvingen van Jeremy Dronfield, die tot stand kwamen door zijn meer dan uitgebreide research, zorgen ervoor dat je alles voor je ziet en dat die beelden op je netvlies blijven staan. Het was er verschrikkelijk en in het nog nooit eerder vertelde verhaal van De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde word je met je neus op deze feiten gedrukt.
Je hoeft niet tig hoofdstukken te lezen om overtuigd te worden van de kwaliteit van de research die schrijver Jeremy Dronfield heeft gedaan om dit boek tot stand te laten komen. Het wordt al snel duidelijk dat de historicus zijn ziel en zaligheid hierin stortte om zo een waarheidsgetrouw verhaal te kunnen vertellen. Hij haalt in zijn boek niet steeds al zijn bronnen aan, maar de tig voetnoten die verwijzen naar de 55 pagina’s tellende bronnenlijst achterin het boek overtuigen je van zijn uitgebreide zoekwerk. Het is werkelijk bewonderingswaardig dat iemand zo’n heftig waargebeurd verhaal zo waarheidsgetrouw en ook levendig heeft kunnen schrijven.
Wat even wennen is aan dit boek is dat er maar weinig dialoog is, wat ook erg logisch is, maar het leest daardoor wel een beetje anders dan andere boeken. Wel worden verscheidene dagboekfragmenten van Gustav aangehaald en de ijzersterke schrijfstijl van Dronfield illustreren de gebeurtenissen goed. Soms zou je zeggen dat het bijna te goed wordt gedaan. De afschuwelijke gebeurtenissen die vader en zoon meemaken hakken erin. Dronfield heeft ook een scherpe pen en vlotte schrijfstijl. Het verhaal van Gustav en Fritz wordt niet statisch verteld, zoals wel zou gebeuren in een geschiedenisboek, maar het wordt verteld op een menselijk niveau. En juist dat maakt ook dat je voelt hoe onmenselijk de omstandigheden in de concentratiekampen waren en hoe onmenselijk men er werd behandeld.
De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde is een verhaal dat je naar de keel grijpt. Schrijver Jeremy Dronfield weet dit waargebeurde verhaal zo te schrijven dat je na het lezen ervan nog dagen met dit verhaal in je hoofd rondloopt.
Recensie: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde - Jeremy Dronfield
De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde
-
Auteur:
Jeremy Dronfield -
Verschenen:
2 april 2019 -
Uitgave:
ISBN 9789022586075
Uitgever Boekerij
384 pagina's -
Uitgever:
Boekerij -
Genre:
Historische romans
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Het waargebeurde verhaal van het gevecht van een vader en een zoon om te overleven
In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.
Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.
Toegevoegd door:
Nieuwste artikelen
-
De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones
-
De duik - Sara Ochs
-
The Familiar - Leigh Bardugo
-
The Idea of you - Robinne Lee
-
Als jij het zegt - José Vriens
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen