• onze waardering

Recensie: Baru Belanda RECENSIE

Recensie: Baru Belanda – Pascal Jalhay

Wat voorafging aan Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken was een lunch in de Librije aan een wel hele bijzondere rijsttafel met verfijnde en vernieuwende recepten. Rijsttafel kent hier een dubbele betekenis, een tafel vol gerechten als zijnde een eettafel in de vorm van een rijstkorrel met gedroogde rijst als mozaïeken onder de glasplaat. Pascal Jalhay, chef en auteur heeft dit boek samengesteld met behulp van zijn vader Alfred Jalhay, Jonnie Boer, Nelson Tanate en andere gerenommeerde chefkoks die in dit boek hun recepten prijsgeven. De Indische keuken is een keuken waarbij Indonesische ingrediënten, bereidingswijzen en smaken samenkomen met Nederlandse invloeden. Na een uitgebreide inleiding, gaan we terug naar de roots van de chef en geeft hij zijn Indische recepten prijs, hierna nemen de gastchefs het over. Ieder gastchef wordt ingeleid door een vraag en- antwoord interview en deelt zijn of haar recepten.

Verreweg de meeste recepten uit Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken beslaan meerdere pagina’s. Ieder recept is voorzien van adembenemend foto’s, die er stuk voor stuk sterwaardig uitzien. Veel recepten zijn bijzonder uitgebreid en bestaan uit meerdere pagina’s met een lange lijst van benodigdheden voor een variërend aantal personen. Naast verschillende basisrecepten voor onder andere boemboe en sambal bevat het boek klassiekers zoals rendang, daging smoor, gado gado en nasi goreng. Veel recepten zijn gemoderniseerd. Zo is bijvoorbeeld van de welbekende loempia een krokant hoorntje met geroerbakte groenten gemaakt. Naast verschillende soepen, dranken, warme gerechten, toetjes kent het boek ook zoetigheden.

Het eerste recept uit Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken dat ik maakte, was de sambal tomat, de welbekende sambal maar dan met tomaat als toevoeging. De sambal vond ik er aantrekkelijk uitzien met de oranjerode kleur. Ik at deze bij de perkedelburger, die tevens het tweede gerecht was dat ik maakte, beide naar recept van Pascal Jalhay. De rundvleesburger legde ik op een bun, van rijst en belegde ik met tofumayo, sambal, paksoiblad, rode ui en tomaat. Het welbekende broodje hamburger maar dan op zijn Indisch. De sambal vond ik lekker, door de toevoeging tomaat was deze wat milder van smaak. Deze combineerde goed met de burger. De burger was goed op smaak, hoewel ik de basmatibun minder geslaagd vond en toch een normaal broodje prefereer.  

Als je wilt imponeren met creatieve Indische gerechten dan is Baru Belanda, een ode aan de Indische keuken het boek dat je zoekt. De veelzijdigheid aan recepten zullen zeker indruk maken. Neem als voorbeeld: koude vruchtensoep, steak tartaar op Indonesische wijze, met tofu gevulde ravioli, een kokosdessert met gesuikerde groenten of spekkoek. Je hebt veel ingrediënten nodig, het vergt tijd en kunde maar dan kun je wel een schitterende creatie op tafel zetten.

Recensie: Baru Belanda – Pascal Jalhay

Baru Belanda

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Baru Belanda gaat sterrenchef Pascal Jalhay terug naar zijn roots en het land van zijn vader. De Indische keuken is naar zijn mening toe aan vernieuwing. Aan de hand van verhalen uit zijn jeugd en gerechten van gastchefs slaat hij een brug: met behoud van het goede van toen en gebruikmakend van de creativiteit en kennis van nu wil hij de Indische keuken weer modern maken.
    Baru Belanda is een culinaire ode aan de Indische keuken van toen én nu. In dit monumentale boek geeft Pascal Jalhay zijn visie op de Indische keuken met de culinaire passie en creativiteit waar hij al sinds jaar en dag om wordt geroemd.
    Met medewerking en recepten van Anita Boerenkamp (Spandershoeve), Arjuna Besenboem (Restaurant Nakal), Betty van Bokhoven (De Sawa), Danny Jansen (24Kitchen), Dennis Huwaë (Restaurant Daalder), Eduard Roesdi (Iboe Tsjilik), Frank Deuning (Restaurant The Raffles), Hans van Triest (Restaurant Kerckebosch), Jaimie van Heije (Jaimie van Heije), Jeff Keasberry, Jermain De Rozario (De Rozario*), Jimmy Lohamzah (Bali James), Lonny Gerungang (Di Roemah), Syrco Bakker (Pure C**).

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen