• onze waardering

Recensie: Zomer in het Duincafé RECENSIE

Recensie: Zomer in het Duincafé – Debbie Johnson

Met een ongewone sollicitatiebrief reageert Laura Walker op een ongewone vacature: “kok gezocht – voor troostrijke maaltijden”. In de brief stort ze haar hart uit bij eigenaar Cherie Moon; van het gemis van haar verongelukte man David tot de dagelijkste strijd met haar kinderen Lizzy en Nate. Tot haar grote verrassing krijgt Laura de baan en vertrekt ze met twee tegenstribbelende tieners naar het kustplaatsje Dorset. Daar aangekomen worden ze al snel opgenomen in de vaste kring rondom het Duincafé. Dat blijkt precies te zijn wat ze nodig hadden om het gemis van hun man en vader een plekje te geven.

Zomer in het Duincafé is het eerste boek van een nieuwe feelgoodserie van Debbie Johnson. Nog beter dan in de Nederlandse titel zit dat feelgood-gevoel in de oorspronkelijke titel: Summer in the Comfort Food Cafe. Want in het Comfort Food Cafe, het Duincafé dus, draait alles om precies díe maaltijd die de gast op dat moment nodig heeft - echte comfort food. Dat geeft Johnson de perfecte setting voor het opvoeren van allerlei personages: de wat excentrieke eigenaresse van het Duincafé Cherie, Willow met haar roze haar en een moeder met beginnende alzheimer, Edie, die nog altijd rouwt om haar verloofde… Ieder van hen worstelt met zijn of haar eigen problemen of uitdagingen. Maar door oog voor elkaar te hebben, redden ze het uiteindelijk best samen.

Het is misschien stiekem wel een beetje veel van het goede, al die bijzondere mensen bij elkaar. Zeker omdat je steeds weer iets nieuws over hen blijft ontdekken – en omdat dat meer is wat het verhaal op gang houdt dan dat Laura erg veel meemaakt. Tegelijkertijd werkt het wel, omdat Johnson dichtbij haar hoofdpersonage blijft. Daarmee leest Zomer in het Duincafé rustiger dan bijvoorbeeld de boeken van Erica James, waar Johnsons schrijfstijl best aan doet denken. Maar zij springt niet heen en weer tussen verschillende perspectieven. Dat geeft de lezer alle kans om Laura goed te leren kennen; haar gezin, haar verdriet om haar man, maar ook de worsteling met haar ontluikende gevoelens voor dierenarts Matt. Want een goede feelgoodroman kan natuurlijk niet zonder een fijne romance.

Toch is Zomer in het Duincafé meer dan alleen een zwijmelverhaal over twee mensen. Johnson geeft alle aandacht aan de pijn en het verdriet dat Laura’s gezin met zich meedraagt, en waar de gezinsleden alle drie op hun eigen manier mee omgaan. Zo krijgt het boek met thema’s als rouwverwerking en familie net dat beetje extra diepgang. Uiteraard is er ook alle aandacht voor lekker eten. Er is zelfs een aantal recepten achterin het boek opgenomen. Maar Johnson verliest gelukkig niet uit het oog waar het bij feelgood om draait: dat je eigenlijk het liefst onderdeel uit zou willen maken van het gezelschap, en in dit geval het liefst zo snel mogelijk op bezoek zou gaan in het Duincafé. Kom dus maar op met die volgende delen!

Recensie: Zomer in het Duincafé – Debbie Johnson

Duincafé 1 - Zomer in het Duincafé

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In het Duincafé, gelegen op een winderige heuvel, wordt het heerlijkste eten geserveerd, zoals prachtig gebakken broden, kleurrijke salades en zorgvuldig bereide cupcakes. Voor zowel toeristen als locals is het bouwvallige café met uitzicht op het strand een baken van vrolijkheid, goed gezelschap en geborgenheid. Een plek als geen ander, een plek die vriendschap serveert en waar een hartelijk welkom altijd op de kaart staat.

  Voor Laura Walker, weduwe en moeder van Lizzy en Nate, is de beslissing om haar tienerkinderen uit hun vertrouwde omgeving weg te rukken en een hele zomer lang in een klein kustplaatsje in Dorset te gaan wonen, niet makkelijk. Haar besluit valt bepaald niet goed bij haar kinderen, en ook haar eigen ouders denken dat ze gek is geworden. Maar haar nieuwe baan in het café, en de mensen die ze daar ontmoet, geven Laura de mogelijkheid weer zichzelf te leren zijn – en heel misschien ook weer lief te hebben.

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen