• onze waardering

Recensie: Vegano Cucino Italiano RECENSIE

Recensie: Vegano Cucino Italiano – Alberto Musacchio & Malu Simões

Blader je door Vegano Cucino Italiano dan is het eerste wat opvalt de schitterende foto's van Giorgio Violino. Foto's van gerechten, Italiaanse landschappen en van het wereldberoemde vegetarische restaurant Montali in Umbrië. En dat zijn ook precies de drie dingen waar dit boek over gaat. Voor de Nederlandse editie aangevuld met bijdragen van Antoinette Hertsenberg.

Eerder verscheen van Alberto Musacchio en Malu Simões al het boek Vegeterranean. Dat was een bestseller al was de 'kritiek' dat het vaak voor een eenvoudige thuiskok soms wat ingewikkeld was en het te lang duurde voordat een gerecht op tafel stond. Daarom bevat Vegano Cucino Italiano voornamelijk recepten die voor iedereen goed te maken zijn en maximaal een half uur kosten om op tafel te zetten. Toch ogen de gerechten mooi en luxe.

De recepten zijn verdeeld over vier hoofdstukken: voorgerechtjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Daar herkennen we de opbouw van een Italiaanse maaltijd in: antipasto, primo, secundo, dolce. De echte voorgerechten vinden we dan ook in het hoofdstuk 'voorgerechtjes': onder andere een Groentepaté, Zongedroogde-tomatenpesto, Focaccia Pugliese en Gazpacho Bianco, maar ook veganistische sushi.

Tussen de hoofdstukken door staan verhalen over het personeel van Montali en de Italiaanse tradities. Antoinette Hertsenberg ging met Alberto Musacchio en Malu Simões naar een Nederlandse markt en samen doken ze met de aangeschafte groente de keuken in.
In Italië wordt ons hoofdgerecht in feite in tweeën gesplitst. De primo (voorgerecht genoemd in Vegano Cucino Italiano) is meestal de gang met de koolhydraten: Spaghetti, zwarte rijst, een op basis van aardappel gemaakte Zuppa 'Caldo Verde', Farro alla Montali met spelt en een Risotto alle Fragole met aardbeien. Zeker weten dat ik er in de toekomst nog van ga maken.

Voor nu maakte ik de Gumbo. Daartoe werd ik getriggerd door de foto: Een stoofpot. Daar ben ik altijd dol op. Bij Gumbo is de roux één van de belangrijkste onderdelen. Verder werd voor deze versie het vlees vervangen door seitan. Een vleesvervanger die ik eigenlijk nog nooit gegeten had. Het beviel alleszins. Seitan, gemaakt op basis van tarwe-eiwit, heeft een bite die doet denken aan stoofvlees en het neemt de smaak van de saus goed op.

Toch is er wel wat op het recept aan te merken. De stoofpot wordt gemaakt van roux, ui, paprika (¼), bleekselderij, knoflook en 2½ liter bouillon. Oké, het moet even inkoken maar dan nog was dit veel te veel. Zeker ook in verhouding tot de hoeveelheid roux. Ik gebruikte ongeveer een liter bouillon en gebruikte een hele paprika in plaats van een kwart. Het was dan ook mijn bedoeling om er een volledige maaltijd van te maken, zoals wij gewend zijn.
Verder wordt in het recept 300 gram 'parboiled' rijst gebruikt. Waarom deze ene term niet vertaald werd is mij niet duidelijk. Bovendien was het, gelet op het recept, gewone ongekookte rijst die gaar gekookt wordt in bouillon. Het deed uiteindelijk niet af aan de smaak. De Gumbo was zalig.

In het hoofdstuk 'Hoofdgerechten' (secundo) stonden veel meer recepten op basis van groenten en vleesvervangers maar ook bijvoorbeeld bonen en aardappelen. De borden op de foto's zijn vaak schitterend opgemaakt.
Uit dit hoofdstuk maakte ik twee gerechten. Ook weer om er een volledige maaltijd van te maken: Fagiolini alla Zenzero, sperziebonen met gember en knoflook, en Patate al Forno, aardappeltjes uit de oven met pompoen en gekruid met onder andere knoflook en rozemarijn. Heerlijke gerechten al zie ik ze allebei meer als bijgerecht dan als een op zich staand hoofdgerecht.

Het maken van veganistische desserts is niet heel ingewikkeld. Neemt niet weg dat de dolce in Vegano Cucino Italiano er erg smaakvol uitzien en zeker een mooie afsluiting van een diner zijn.

Vegano Cucino Italiano is een heerlijk kookboek waarin Alberto Musacchio en Malu Simões aantonen dat ook veganistisch koken trendy, niet moeilijk en bovenal erg lekker is.

Recensie Vegano Cucino Italiano – Alberto Musacchio & Malu Simões

Vegano cucino italiano

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Authentieke Italiaanse veganistische gerechten waar je je vingers bij aflikt, van een van de beste vegetarische restaurants in Italië.
  Op een heuvel in een olijfboomgaard in het Italiaanse Umbrië, staat Azienda Agrituristica Montali: het beste vegetarische hotel en restaurant ter wereld. Hier serveren Alberto Musacchio en zijn vrouw Malu Simões authentieke Italiaanse vegetarische gerechten waar je je vingers bij aflikt.
  Musacchio en Simões, bekend van hun boeken Vegeterranean (meer dan 70.000 exx. verkocht!) en De easy vegeterranean, hebben in Vegano cucino italiano hun beste veganistische recepten op een rij gezet. Een absolute must-have voor de liefhebbers van de (plantaardige) Italiaanse keuken!
  "Dit boek werd als enige unaniem gekozen door de commissie door de actualiteitswaarde (gezond en bewust koken) en de overtuigingskracht' – Jurycommentaar Het Lintje van de Boekverkoper (Vegeterranean won deze prijs in 2009)

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen