• onze waardering

Recensie: Meer zelfvertrouwen RECENSIE

Recensie: Meer zelfvertrouwen – Barbara Markway

Zelfvertrouwen: je hebt het altijd nodig. Zelfs bij het uitnodigen van iemand voor een drankje. Of om loonverhoging te krijgen. Of natuurlijk om iemand om hulp te vragen. We zijn bang om afgewezen te worden. Maar op die manier verspeel je misschien kansen, durf je bepaalde dromen niet te realiseren of mis je leuke ervaringen. En haal je niet uit jouw leven wat je eruit kunt halen.

In Meer zelfvertrouwen leer je stap voor stap hoe je je eigenwaarde kunt opkrikken, hoe je leert geloven in jezelf om je doelen te bereiken. Je krijgt oefeningen, tools en strategieën aangereikt, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek, om je onzekerheid te overwinnen, om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen, zodat je de dingen die je wilt doen, ook echt doet.

Meer zelf vertrouwen is een echt werkboek met oefeningen en theorie. Ook kun je je antwoorden kwijt in het boek op de stippellijn. De invuloefeningen en testjes zijn leuk opgemaakt, zodat het niet voelt als een verplichting deze in te vullen.

Veel fictieve voorbeelden zijn fijn herkenbaar. Al ‘ja-knikkend’ zit ik te lezen. Het is daarnaast ook leuk om te lezen. Veel voorbeelden zijn afgewisseld met oefeningen, die niet moeilijk zijn om uit te voeren. Na ieder stuk tekst staan een aantal invuloefeningen. Zo vraagt Barbara Markway je op te schrijven wat je het meest is bijgebleven van het voorgaande stuk tekst en heb je voor jezelf uiteindelijk een samenvatting op papier.

Barbara Markway vertelt dat zij erg lang heeft geworsteld met haar eigen zelfvertrouwen en daardoor weet ze wat haar geholpen heeft. Dit stopt ze dan ook in Meer zelfvertrouwen, zodat je niet alle zelfhulpboeken door hoeft. Dit werkte voor haar en zij hoopt dat het ook voor jou werkt.

De oefeningen kosten je niet veel tijd en zijn opgemaakt als kleine invuloefeningen. Zo kun je eerst testen hoeveel zelfvertrouwen je eigenlijk zelf hebt. En als je alle oefeningen constant invult staat er aan het eind van het boek een soort ‘zelfhulpplan’ met allerlei actiepunten die persoonlijk voor jou van toepassing zijn. Heel tof, hoe Barbara Markway je ongemerkt een actieplan met doelen laat schrijven, terwijl je je daar normaal gesproken echt toe moet zetten. Je hebt dus niet het gevoel dat het je tijd kost.

Ikzelf ben ook aan de slag gegaan met Meer zelfvertrouwen. Ik vind het fantastisch dat ik nu op papier zie wat ik bijvoorbeeld ‘laat’ omdat ik niet durf, of vanwege weinig zelfvertrouwen. Zo word je echt geconfronteerd met wat je eigenlijk opgeeft omdat je bijvoorbeeld iets niet durft (te zeggen, of te doen).

Ook werkt ook deze auteur met theorieën, zoals de ACT, CGT of mindfulness. Markway is de eerste die dit eindelijk eens begrijpelijk uitlegt en ook wat deze theorieën voor jou toevoegen op jouw persoonlijke doelen.

Weinig zelfhulpboeken bieden echt hulp. Meer zelfvertrouwen doet dit wel. Na het lezen (en schrijven!) staat jouw persoonlijke plan en ben je je bewust van hoeveel je jezelf laat leiden door onzekerheid. Werk aan de winkel dus!

Recensie: Meer zelfvertrouwen – Barbara Markway

Meer Zelfvertrouwen

 • Auteur:

  Ampel
 • Verschenen:

  15 mei 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789022336236
  Uitgever Manteau
  176 pagina's
 • Uitgever:

  Manteau
 • Genre:

  Non-fictie
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bij alles wat je onderneemt, heb je een portie zelfvertrouwen nodig. Of het nu is om iemand voor een hapje of een drankje uit te nodigen, om loonsverhoging te vragen, te spreken voor een publiek, een vraag te stellen tijdens een lezing, te leren paardrijden, op latere leeftijd viool te leren spelen of simpelweg iemand om hulp te vragen. Vaak zijn we bang om afgewezen te worden, om door de mand te vallen, om belachelijk over te komen… Maar op die manier verspeel je misschien kansen, durf je bepaalde dromen niet te realiseren of mis je leuke ervaringen.
  In Meer zelfvertrouwen leer je stap voor stap hoe je je eigenwaarde kunt opkrikken, hoe je leert geloven in jezelf om je doelen te bereiken. Je krijgt oefeningen, tools en strategieën aangereikt, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek, om je onzekerheid te overwinnen, om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen, zodat je de dingen die je wilt doen, ook echt doet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen