• onze waardering

Recensie: Een zomer in Venetië RECENSIE

Recensie: Een zomer in Venetië – Włodzimierz Odojewski

Hoewel Włodzimierz Odojewski meerdere romans en verhalen heeft geschreven is Een zomer in Venetië is het eerste boek van deze Poolse schrijver dat, overigens bijna 20 jaar na de eerste verschijning, in het Nederlands is vertaald.

Deze novelle gaat over de Poolse Marek, een negenjarige jongen die deze zomer, de zomer van 1939, eindelijk met zijn moeder naar Venetië zou gaan, iets waar hij al lang naar uit kijkt. Hij heeft zich uitgebreid voorbereid en weet veel van de stad. Het loopt echter anders, door de start van de Tweede Wereldoorlog gaat de geplande reis niet door en zal hij de zomer moeten doorbrengen bij zijn tante op het platteland.

Vanuit het ik-perspectief worden we in Een zomer in Venetië meegenomen in de belevingswereld van Marek. Een jongen die in eerste instantie de ontstane onrust onder de volwassenen niet goed begrijpt, maar wel aanvoelt dat het niet normaal is. Na het horen van het woord oorlog, een term die hij uit boeken kent, voelt hij wel degelijk dreiging die we ook als lezer voelen. Maar dan, na het vinden van water in de kelder van het huis, neemt de tante van Marek hem en de anderen die in het huis verblijven alsnog mee op reis naar Venetië.

Met Een zomer in Venetië lijkt Włodzimierz Odojewski niet alleen te willen laten zien dat je met verbeelding ook de wereld rond kunt reizen, maar vooral wat de kracht is van fantasie, want “je verbeelding kan op de verschrikkelijkste momenten een toevlucht zijn”. Een mooie boodschap.

De schrijfstijl van Włodzimierz Odojewski is prettig leesbaar en je leest deze novelle, mede door de omvang, dan ook vrij gemakkelijk in één ruk uit. Hoewel ook dit korte verhaal krachtig is en mooi, mist het ook wat diepgang. Er is weinig ruimte om de context verder uit te werken. We krijgen slechts een oppervlakkig idee van de impact van de oorlog, en ook het hoofdverhaal, de verbeelding, krijgt vrij weinig ruimte.

Kortom, Een zomer in Venetië is een kort verhaal over de kracht van verbeelding in moeilijke tijden. Het maakt enerzijds, door de omvang, nieuwsgierig naar meer, maar is ook nu een boek met een mooie boodschap om even tussendoor te lezen.

Recensie: Een zomer in Venetië – Włodzimierz Odojewski

Een zomer in Venetië

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Marek kan bijna niet wachten om op vakantie te gaan naar Venetië. Hoewel hij pas negen is, weet hij alles over de stad. Maar de zomer van 1939 heeft andere verrassingen voor hem in petto. Vanwege de dreigende oorlog moet hij in Polen blijven en wordt hij naar zijn tante Weronika op het platteland gestuurd. In haar landhuis ontdekt hij op een dag een plas water in de kelder, die snel groter wordt. Een heilzame bron!

    Zijn lievelingstante Barbara gaat meteen met dit idee aan de slag. Stoelen worden bruggen, de pingpongtafel wordt het San Marcoplein. En terwijl buiten uit de blauwe lucht de eerste bommen vallen, beleeft Marek onder de lampionnen in de verduisterde kelder een reis die het echte Venetië ver overtreft.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen