• onze waardering

Recensie: De Gebroeders Leeuwenhart RECENSIE

Recensie: De Gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren

De broers Jonatan en Karel (Kruimel) zijn onafscheidelijk. Helaas is Karel al een tijdje ernstig ziek. Hij voelt dat hij doodgaat en is bang. Eigenlijk is hij altijd overal bang voor, in tegenstelling tot zijn grote broer Jonatan die altijd dapper is en ook nog eens ontzettend knap. Jonatan wil Karel troosten en vertelt hem iedere avond over Nangijala, een sprookjesachtige plek, waar Karel weer gezond zal zijn. Een plek, waar iedereen na zijn of haar dood, heen zal gaan. Maar niet alles is daar mooi en prachtig.

De schrijfstijl, zoals De Gebroeders Leeuwenhart geschreven is, is erg prettig. Het leest heel fijn en vlot. Geen moeilijke woorden of langdradige zinnen. Ook schrijft Astrid op zo’n manier dat het lijkt alsof je er echt bij bent. Je voelt hoe hecht de broers zijn. Ook is de eenzaamheid, die het kleine broertje soms ervaart, zo echt omschreven dat je medelijden met hem krijgt.  

De hoofdpersonen in dit boek, Jonatan en Karel, zijn geweldig neergezet. Ze laat het contrast steeds duidelijk zichtbaar worden. Het bange, kleine, lelijke broertje tegenover de grote, dappere, knappe broer. Karel voelt zich de meeste tijd een mislukkeling, terwijl Jonatan altijd dapper is en alles aan kan.

De titel, De Gebroeders Leeuwenhart, past heel goed bij het verhaal. Het wordt al gauw duidelijk in het verhaal wat deze titel betekent en waarom er voor deze titel gekozen is.

De Zweedse schrijfster, Astrid Lindgren, heeft veel titels op haar naam staan. De bekendste is denk toch wel Pippi Langkous. Wie kent het niet? Ook dit boek is minstens net zo leuk en zeker de moeite waard. De Gebroeders Leeuwenhart is al dertig keer herdrukt. Dat zegt genoeg. Het boek is vertaald door Saskia Ferwerda.

Elk hoofdstuk bevat een paar prachtige tekeningen, die echt passen bij het verhaal. Door deze tekeningen wordt het verhaal nog echter en kun je je nog beter verplaatsen in de hoofdpersonen. Deze tekeningen zijn gemaakt door Ilon Wikland. Zij heeft bijna alle boeken van Astrid Lindgren mogen illustreren.  

Wat wel een minpunt is, maar dit doet niets af aan het verhaal, dat er niet op of in het boek vermeld wordt voor welke leeftijd het bedoeld is. Voor 10+ is dit echt een leuk boek, maar voor iemand die 16+ is, is het wat te kinderachtig.

Als je eenmaal in dit boek begint kun je niet meer stoppen. Elke keer gebeuren er weer nieuwe dingen, die je nieuwsgierig maken. Houd je van realistische verhalen met een beetje fantasie, dan is dit echt een boek voor jou.

Recensie: De Gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren            

De gebroeders Leeuwenhart

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Onvergetelijke klassieker over broederliefde, moed en de strijd tussen goed en kwaad.

    De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?

    Een prachtig, spannend en avontuurlijk boek, dat ook kan helpen bij rouwverwerking. Bekroond met een Zilveren Griffel!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen