• onze waardering

Recensie: De woordsmid RECENSIE

Recensie: De woordsmid - Patricia Forde

In De woordsmid maken we kennis met Letta. Zij woont in Ark en daar heerst een streng regime. Eten en drinken krijg je niet zomaar, daarvoor moet je bonnen inleveren. En er zijn ook strenge regels met betrekking tot communiceren. Dat mag alleen met Lijst: een taal die bestaat uit 500 woorden. Letta is leerling-woordsmid en is in de leer bij de woordsmid van Ark: Benjamin. Op een dag gaat hij op expeditie om meer woorden te vinden. Helaas keert hij niet meer terug. Wat is er met hem gebeurd? Is hij echt dood? Of is er meer aan de hand? Letta gaat op onderzoek uit..

De woordsmid van Patricia Forde is een spannend en verrassend dystopisch verhaal. Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waarin de mens de wereld eigenlijk heeft verwoest. De enige veilige haven is Ark, waar met harde hand geregeerd wordt. Al snel merk je dat het verhaal ook iets weg heeft van het Bijbelse verhaal ‘De ark van Noach’. Bepaalde elementen uit dat verhaal komen naar voren in De woordsmid en ik denk dat Patricia Forde dit dan ook als basis heeft gebruikt.

Toch is De woordsmid een erg uniek verhaal. De inwoners van Ark mogen alleen Lijst spreken, dit zijn 500 voorgeschreven woorden. Gebruik je andere woorden dan kan je gestraft worden. Ook zijn alle kustvormen (zoals zingen) verboden. Hiermee geeft Patricia Forde een twist aan het verhaal en voelt De woordsmid aan als een verhaal dat je nog niet eerder hebt gelezen. Daarnaast brengt de auteur een mooi contrast in het verhaal aan. De woordsmid is namelijk best een duister en triest verhaal, maar Patricia Forde zorgt ervoor dat er ook hoop in het verhaal zit.

Er zit een hele mooie spanningsboog in De woordsmid verwerkt. Het verhaal begint vrij rustig en de auteur neemt de tijd om de wereld waarin Letta woont op te bouwen. Maar hoe verder je komt hoe spannender het wordt. Patricia Forde weet de lezer echt ontzettend nieuwsgierig te maken naar hoe het verhaal in elkaar zit en je blijft daardoor lezen. Het is moeilijk om het boek uit te lezen en het is dan ook zeker niet gek als je dit boek in 2 dagen uitleest. Het is een intrigerend verhaal, omdat er een toekomst geschetst wordt die zomaar werkelijkheid zou kunnen worden.

Letta is het hoofdpersonage in De Woordsmid en zij krijgt dan ook de meeste diepgang. In het begin is ze echt een volgeling van John Noa en denkt ze niet voor zichzelf. Hier komt verandering in als ze de ‘ketter’ Marlo ontmoet en te horen krijgt dat haar meester Benjamin is overleden. Ze gaat overal aan twijfelen en komt in opstand. Dit is een mooie en sterke ontwikkeling en laat zien dat het belangrijk is om zelf onderzoek te doen en niet alles te geloven wat je hoort.

De bijpersonages hadden soms wel iets meer uitwerking mogen hebben. Dit is natuurlijk een beetje moeilijk, omdat je het hele verhaal vanuit Letta leest. Hierdoor kom je niet echt te weten wat de anderen voelen en denken. Maar er zijn toch genoeg relaties, gevoelens en gebeurtenissen die meer uitleg hadden mogen krijgen. Het voelde soms een beetje gehaast aan.

Aan de ene kant wordt het verhaal in De woordsmid afgesloten door Patricia Forde, maar ze laat ook een aantal lijntjes open. Ik hoop echt dat er een vervolg komt waarin bepaalde relaties zich verder ontwikkelen en waarin we erachter komen waarom sommige personages bepaalde keuzes hebben gemaakt. Daarnaast zou het ook wel erg leuk zijn om erachter te komen hoe het Letta in de toekomst zal vergaan.

Kortom, De woordsmid van Patricia Forde is een spannend, intrigerend en uniek boek. Hier en daar hadden de personages en hun acties iets meer uitgewerkt mogen worden, maar dat neemt niet weg dat het verhaal onder je huid kruipt en door je hoofd blijft spoken als het al uit is. Patricia Forde weet met De woordsmid zeker een mooie boodschap over te brengen op de lezer!

Recensie: De woordsmid - Patricia Forde

De woordsmid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een spannend verhaal dat je vasthoudt tot en met de laatste bladzijde en lang daarna.

    In de stad Ark heerst een streng regime. Inwoners krijgen alleen eten en drinken op vertoon van bonnen en er mag alleen gesproken worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden.
    Als leerling-Woordsmid is Letta mede-beheerder van de Lijst. Als ze te horen krijgt dat haar meester is overleden tijdens een expeditie, moet zij zijn plaats innemen. Maar is hij wel dood? Letta besluit de waarheid te achterhalen en ontdekt een gruwelijk geheim…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen