• onze waardering

Recensie: Joris en het reuzenraadsel RECENSIE

Recensie: Joris en het reuzenraadsel - Thijmen Gijsbertsen

In Joris en het reuzenraadsel, met tweede titel Een bofkont op reis, maken we kennis met Joris en Glip. In het gezelschap van Joris zijn wandelende tak Dimi gaan ze samen met de maar-niet-heus-reus op bezoek bij diens zus Reusalie. Wanneer ze met hun boot aanmeren, blijkt Reusalie echter niet thuis te zijn. In plaats daarvan worden ze opgewacht door Pico Bello, een inwoner van de stad Schone schijn. Hij ontvoert de maar-niet-heus-reus en sluit Joris en Glip op. Dan komen ze te weten dat Reusalie al weken spoorloos is. Dit is de start van een onvergetelijk avontuur.

Thijmen Gijsbertsen heeft een tof, grappig boek geschreven voor lezertjes vanaf ca. 9 jaar. Het is een fantasierijk verhaal, dit laat zich al raden door het woord ‘reuzen’ in de titel, waarin de kinderen worden opgesloten in Spaghettiburcht. Ook de rol die is weggelegd voor wandelende tak Dimi spreekt tot de verbeelding. De verbeeldingskracht van de lezers zal zeker worden geprikkeld.

Joris en het reuzenraadsel is opgedeeld in korte hoofdstukken. Het verhaal heeft een logische opbouw. Grappige momenten worden afgewisseld met spannende gebeurtenissen. De tekst wordt afgewisseld met eenvoudige illustraties die verzorgd werden door Marja Meijer. In het begin van het boek worden alle personages afgebeeld in kaders. Dit is een leuk extraatje. De rode accenten en het gladde papier zorgen ervoor dat het boek een stijlvolle indruk maakt.

Het verhaal is vlot geschreven, in een heldere taal en in korte zinnen. Thijmen Gijsbertsen maakt regelmatig een humoristische woordenspeling. Dit maakt het leuk om het boek ook als volwassene mee te lezen, bijvoorbeeld wanneer je het zou voorlezen aan je kind.

De auteur is erin geslaagd om een belangrijke boodschap aan te kaarten: ‘blijf jezelf’. Op een eenvoudige, ongecompliceerde manier geeft hij aan zijn jonge lezers mee dat de Schone Schijn (zo heet ook het stadje waar het verhaal zich afspeelt) er niet toe doet. Dat het niet gaat om wie de fraaiste kleren draagt, de mooiste pruik heeft etc. Door de liefde van Reusalie voor koning Herman geeft Thijmen Gijsbertsen aan de kinderen mee dat je ook knap bent met een kaal hoofd en pukkels. Een levensles verwoord op het niveau van een kind.

Joris en het reuzenraadsel van Thijmen Gijsbertsen is een geestig en meeslepend boek, een aanrader voor alle jonge lezers met een rijke fantasie!

Recensie: Joris en het reuzenraadsel - Thijmen Gijsbertsen

Joris en het reuzenraadsel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een Bofkont op reis

  Joris en Glip gaan met de maar-niet-heus-reus op bezoek bij zijn zus Reusalie. Reusalie is echter niet thuis als ze aanmeren bij haar vuurtoren. In plaats daarvan komt Pico Bello tevoorschijn: een van de bewoners van het eiland Schone Schijn, waar een perfect verzorgd uiterlijk ontzettend belangrijk is. De koning van dat eiland staat op het punt te trouwen met Reusalie, maar zij is spoorloos verdwenen. Dat is het begin van een spannend avontuur waarin Joris en Glip samen met geluksvogel Jack Pot in Siberië op zoek gaan naar de zus van de maar-niet-heus-reus. Waarom is Reusalie weggelopen? En kunnen Joris en Glip haar ervan overtuigen terug te keren naar Schone Schijn? Joris en het reuzenraadsel is een spannend avontuur met een belangrijke boodschap: iedereen mag er zijn zoals-ie is.

  Lees ook Een Bofkont in Pechstad!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen