• onze waardering

Recensie: Het belang van geld RECENSIE

Recensie: Het belang van geld – Niall Ferguson

De economie bestaat uit verschillende systemen: het bankwezen, de aandelenmarkt, de obligatiemarkt, de huizenmarkt en alle internationale samenwerkingen die mede door de globalisering geleid hebben tot één grote wereldeconomie. In Het belang van geld neemt Niall Ferguson ons mee door de geschiedenis van de economie, waarbij hij bij al deze systemen stilstaat. Met zijn levendige voorbeelden is Het belang van geld een tijdreis van het begin der tijden tot en met de laatste crisis van 2008. 

In de herziene versie van Het belang van geld gaat Niall Ferguson verder in het nu. In de eerste druk “stopte” de economie van Niall Ferguson rond 2007/2008 met een schatting van de situatie en de mogelijke gevolgen van de toenmalige economische ontwikkelingen. Tien jaar later bereid hij het boek uit met een analyse van de welbekende crisis van 2008 en gaat hij door op de ontwikkelingen van de afgelopen decennia, zoals de cryptomunt en wetgeving.  

Enerzijds is Het belang van geld geschikt voor de beginnende “econoom”. Alle belangrijke aspecten en systemen van de economie worden toegelicht. Maar daar zit gelijk het probleem. De aspecten worden toegelicht en niet uitgelegd. Niall Ferguson gaat diep in op het historische aspect van de onderwerpen en geeft een korte, algemene uitleg van het principe. Je moet het boek niet lezen met het idee erna de hele aandelenmarkt te beheersen, maar wel om de grondslag van de economie te begrijpen. Daarom is het boek beter geschikt voor de meer ervaren “econoom”. Degene met enkele achtergrondkennis, waardoor ze beter door de begrippen heen leest, want deze worden niet altijd uitgelegd. 

Bovendien is er een grote interesse (en doorzettingsvermogen) nodig om het boek door te komen. Het verhaal van Het belang van geld is verhalend geschreven met zeer aansprekende voorbeelden en leuke bruggetjes tussen de verschillende onderwerpen. Er wordt gebruik gemaakt van woordgrapjes zoals Mr. Bond als James Bond van Ian Fleming en als obligatie. Ook vertelt Niall Ferguson vanuit zijn eigen ervaringen, wat het verhaal een boeiende wending geeft. 

Toch blijft het “taaie stof”. Alle getallen staan uitgeschreven en er wordt geen gebruik gemaakt van grafiekjes of andere figuren om het verhaal toe te lichten. Dat is erg spijtig, want door het gebruik van meer beeldmateriaal kan de lezer zich beter inbeelden wat het effect is van die grote percentages of getallen van meer dan tien cijfers. Bovendien bespreekt Niall Ferguson in Het belang van geld de materie heel oppervlakkig, maar gaat hij het volgende moment er heel gedetailleerd op in. Dit maakt het soms moeilijk om de aandacht erbij te houden.

Al met al is Het belang van geld een geslaagd boek. De historische kant van de economie is interessanter dan men zou verwachten en Het belang van geld weet de lezer heel goed inzicht te geven in de basis van de economie. Dit maakt het boek geschikt voor de beginnende “econoom”, maar aan de andere kant gaat Niall Ferguson soms zo ver de diepte in, dat het boek de ervaren “econoom” beter aanspreekt. De beeldige manier van vertellen zorgt voor een cliffhanger-effect, waardoor je Het belang van geld eigenlijk niet weg kan leggen, voordat het uit is.

Recensie: Het belang van geld – Niall Ferguson

Het belang van geld

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ferguson neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis van de mensheid en toont ons hoe dankzij de uitvinding van het geld en de daaruit gegroeide wereld van banken, kredieten, obligatiemarkten en -verzekeringen de mens zich heeft kunnen ontworstelen aan het beperkte boeren- en jagersbestaan.

    Van het belang van de eerste, op kleitabletten vastgelegde, zakelijke transacties in Mesopotamië in de brons- en ijzertijd tot de bankendynastieën die aan de basis lagen voor de Italiaanse renaissance en van de eerste aandelencrisis die de Franse Revolutie inleidde tot de hypotheekcrisis die in 2007 de Amerikaanse samenleving in haar greep kreeg en de wereldeconomie zou ontwrichten. Aan de hand van deze en vele andere historische anekdotes en gebeurtenissen levert Ferguson een overtuigend betoog dat de evolutie van de wereld van kredieten en schuld minstens zo belangrijk geweest is voor de opkomst en ondergang van beschavingen en de ontwikkeling van de mensheid als de ontwikkeling van de beheersing van het vuur, de uitvinding van de ploeg of de Industriële Revolutie.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen