• onze waardering

Recensie: De laatste zes RECENSIE

Recensie: De laatste zes - Alexandra Monir

In De laatste zes van Alexandra Monir is het klimaat helemaal op hol geslagen. De aarde krijgt te maken met talloze overstroming, tsunami’s en aardbevingen. Het is duidelijk dat er een oplossing nodig is om de menselijke soort te laten overleven. Er wordt een ruimtemissie georganiseerd naar Europa (een van de manen van Jupiter) waar zes jongeren naartoe zullen reizen om een kolonie op te starten. Er worden 24 jongeren geselecteerd die kans maken om te vertrekken en een bikkelharde training volgen. De Italiaanse Leo en de Amerikaanse Naomi zijn twee van de geselecteerde jongeren. Lukt het hen om bij de laatste zes te komen? Maar willen ze dat wel?

De laatste zes van Alexandra Monir is een superspannend boek voor jongeren met heel veel elementen die zullen aanspreken. Ten eerste heb je de klimaatsveranderingen. Dat is tegenwoordig een belangrijk item in de actualiteit en dit boek doet daar wat mee. Het blijft natuurlijk een ‘wat als’-scenario, maar ik ben er zeker van dat het jongeren aan het denken zal zetten.

Nog zo’n fantastisch element, zijn de personages Naomi en Leo. Zij zijn allebei kandidaten om op ruimtemissie te vertrekken, maar ze hebben daar allebei erg verschillende gevoelens over. Naomi moet haar moeder, vader en broertje achterlaten en dat doet ze liever niet. Ze hoopt stiekem dat ze niet wordt geselecteerd. Leo daarentegen zet alles op alles. Zijn familie is verdronken tijdens overstromingen en op deze manier hoopt hij een nieuw levensdoel te vinden. Hun interactie en het feit dat je in de hoofden van hen allebei kan meegluren, geven een ongelofelijke meerwaarde aan het verhaal.

De laatste zes is bovendien zeer spannend. Er is meer intrige dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Er is een mysterie dat ontrafeld moet worden, en Naomi en Leo werken samen om dat voor elkaar te krijgen. Nog niet alles wordt opgehelderd in dit boek, maar dat zal ongetwijfeld gebeuren in het vervolg. Het verhaal stopt namelijk met een enorme cliffhanger, dus dat volgende deel mag er al snel aankomen!

Naast de intrige is er natuurlijk ook het afvalsysteem dat voor veel spanning zorgt. De groep begint met 24, maar tussentijds vallen er al 12 jongeren af. Vanuit die groep worden er zes jongeren gekozen. De concurrentie is met andere woorden moordend, maar toch ontstaan er ook vriendschappen. De jongeren moeten de keuze maken of ze enkel loyaal zijn aan zichzelf, of dat ze ook tijd investeren in vriendschappen met anderen.

De laatste zes van Alexandra Monir is een zeer spannend YA-boek dat je laat nadenken over onze planeet en wat wij daar allemaal mee aanvangen. De mysterieuze verhaallijn en de grote cliffhanger maken dat je niet zal kunnen wachten om het vervolgboek te lezen!

 

Recensie: De laatste zes - Alexandra Monir

De laatste zes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Terwijl de aarde wordt geteisterd door aardbevingen, orkanen en overstromingen worden vierentwintig van de slimste tieners ter wereld geselecteerd om één van de zes plekken te bemachtigen op het ruimteschip naar Europa - de maan van Jupiter. Daar zullen ze een nieuwe kolonie stichten.

  Voor de Italiaanse wedstrijdzwemmer Leo is deze missie precies wat hij nodig heeft na het verlies van zijn familie. Maar Naomi, een Iraans-Amerikaans wetenschapsgenie, heeft weinig vertrouwen in de missie.

  Leo en Naomi staan aan het begin van een genadeloze strijd die hen tot het uiterste zal drijven. Maar pas wanneer er steeds minder finalisten overblijven en hun lot dichterbij komt, beseffen de twee wat er precies op het spel staat...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen