• onze waardering

Recensie: Ik, moeder RECENSIE

Recensie: Ik, moeder – Annemarie de Gee & Eva Kelder 

Dertien auteurs schreven een verhaal of gedicht over het moederschap. Soms rauw of vertwijfeld en soms doordrenkt van geluk, maar één ding hebben alle verhalen met elkaar gemeen: ze zijn echt. Annemarie de Gee en Eva Kelder merkten op dat hun schrijversleven veranderde met de komst van een kind. Het moederschap brengt een transformatie teweeg in denken en doen die volgens hen slechts marginaal weerspiegeld is in literatuur.  

Ik, moeder bevat twaalf korte verhalen en één gedicht, samengebundeld tot een prachtig boek over het moederschap. Elke auteur heeft haar eigen kijk op het moederschap en deze kijk wordt duidelijk kenbaar gemaakt in hun verhalen. 

Waar sommige verhalen uit Ik, moeder heerlijk zijn om te lezen, zijn andere verhalen iets minder goed geschreven. Verschillende situaties, van moeders van oudere kinderen (die misschien zelf al oma zijn) of moeders van tieners, tot moeders van pasgeborenen of zwangere vrouwen, elke fase van het moederschap komt aan bod in deze opmerkelijke verhalenbundel.  

De verschillende schrijfstijlen van Ik, moeder zorgen ervoor dat je als lezer regelmatig moet omschakelen en weer opnieuw moet wennen aan een schrijfstijl. De verhalen zijn eigenlijk net te kort, want als je eindelijk gewend raakt aan een bepaalde schrijfstijl, is het verhaal afgelopen en begint een volgend verhaal, in een compleet andere schrijfstijl.  

Wel zijn alle verhalen levensecht geschreven, met personages waarin je je gemakkelijk kunt inleven, zeker wanneer je zelf moeder bent. Als dat het geval is, zullen veel van de situaties herkenbaar voor je zijn, zoals bij mij het geval was. 

Eén verhaal stak voor mij boven alle anderen uit, het verhaal van Yasmine Allas. Dat is wel zo’n opmerkelijk verhaal dat het nog wel een tijdje zal blijven hangen. Het verhaal van Sanneke van Hassel daarentegen, is het minst blijven plakken. Bij dat verhaal vond ik de schrijfstijl ook niet erg aangenaam, het bevatte teveel sprongen van het één naar het ander. 

Annemarie de Gee en Eva Kelder hebben hun best gedaan om een verhalenbundel te maken met een paar ontzettend mooie en ontroerende verhalen over het moederschap en dat is wel te zien aan het boek. Ik, moeder is daarom een prachtig en vermakelijk boek geworden dat elke moeder eigenlijk gelezen zou moeten hebben, jong of oud. Want één ding hebben ze allemaal gemeen: het moederschap. 

Recensie: Ik, moeder 

Ik, moeder

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Welke rollen vervullen we tegenwoordig als moeder en als vrouw, en hoe verenigen we die met elkaar?

  Annemarie de Gee en Eva Kelder stelden de verhalenbundel Ik, moeder samen. Veertien auteurs schreven een kleurrijk mozaïek van het moederschap. Soms rauw, soms melancholisch, soms onopgesmukt. Maar altijd echt. In Ik, moeder wordt het moederschap ter discussie gesteld én gevierd.

  Yasmine Allas, Neske Beks, Saskia de Coster, Annemarie de Gee, Sanneke van Hassel, Marjolijn van Heemstra, Joke J. Hermsen, Eva Kelder, Jannah Loontjens, Roos Schlikker, Manon Uphoff, Aukelien Weverling en Nilgün Yerli schreven allen speciaal nieuw proza voor deze bundel. Anna Enquist schreef een gedicht. De timing van Ik, moeder kan niet beter: de verhalenbundel schenkt de moeder het literaire leven dat zij verdient.
   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

 • Soep. Bouillon. Brood.- Rachel Allen

 • Eerste hoofdstukken Blade Breaker van Victoria Aveyard nu te lezen

 • De meest standaard dingen in boeken die boekenwurmen irritant vinden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Moederdag boeken top 6

 • You Again

Zoek in artikelen