• onze waardering

Recensie: Orangeboy RECENSIE

Recensie: Orangeboy – Patrice Lawrence

Orangeboy is een Young adult boek geschreven door Patrice Lawrence. Het verhaal gaat over de 16-jarige Marlon. Marlon is nog nooit in de problemen gekomen. Maar na een heftige gebeurtenis tijdens een afspraakje, komt Marlon opeens in aanraking met straatbendes.  Marlon wilt de mensen om wie hij geeft beschermen, maar dat is niet zo makkelijk. En verliest hij zichzelf niet in deze gevaarlijke en gewelddadige wereld?

Wanneer je begint met lezen, kom je meteen midden in het verhaal terecht. Doordat je nog niks weet over Marlon, kun je zelf bedenken hoe zijn leven eruitziet. Langzaam maar zeker krijg je steeds meer informatie over Marlons leven.  Hoe meer je te weten komt over Marlon, hoe meer je het verhaal ingetrokken wordt. Dit zorgt ervoor dat je steeds door wilt blijven lezen.

Je leest vanuit Marlons perspectief. Je voelt zijn frustraties en angsten. Hierdoor kun je je goed in Marlon inleven. Marlon maakt veel keuzes die niet altijd logisch en slim zijn. Maar doordat je leest hoe Marlon nadenkt en tot zijn beslissingen komt, snap je toch wat zijn gedachtegang achter deze keuzes is.  

Ook krijg je veel achtergrondinformatie over de personages. Dit maakt de personen in Orangeboy menselijker. Je begrijpt niet alleen Marlon, maar ook zijn moeder en zelfs zijn vijanden.

De dialoog is af en toe wel wat oppervlakkig. De gesprekken zijn soms nogal kortaf. Doordat je de gedachtes van Marlon weet, voel je wel de emotie achter de gesprekken. Maar als je die gedachtes niet zou weten, zijn de gesprekken nogal saai.

Ook kan het verhaal langdradig zijn. Zeker de eerste helft van het boek gaat soms wat langzaam. Pas vanaf de tweede helft bouwt de spanning echt op en gebeuren er meer interessante dingen.

Je merkt wel meteen dat de schrijfster Patrice Lawrence veel weet over belangrijke thema’s in Orangeboy. Je krijgt bijvoorbeeld veel informatie over de werkwijze van straatbendes, leven met hersenletsel en de binnenkant van een politiecel. Dit zorgt ervoor dat het verhaal heel realistisch is en je je nog meer kan inleven.

Orangeboy is een spannend, leuk en origineel boek. De thema’s die aan bod komen zijn heel interessant, relevant en realistisch. Ook de personages zijn uitgebreid en menselijk, wat helpt bij de inleving. Door al deze aspecten leest het boek gemakkelijk. Soms kan het wel langdradig zijn en de dialoog is ook niet altijd even sterk. Toch is Orangeboy zeker een aanrader voor tieners en volwassenen. 

Recensie: Orangeboy – Patrice Lawrence

Orangeboy

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Niet cool genoeg, niet slim genoeg,
    niet street boy genoeg om op te vallen.
    Ik was de jongen waar mensen dwars doorheen keken.
    Maar nu niet meer. Niet sinds Mr. Orange.
    De 16-jarige Marlon heeft zijn moeder beloofd dat hij
    nooit het gangsterleven in zal gaan, zoals zijn grote broer Andre. Tot nu toe lukte dat makkelijk, maar nadat een
    afspraakje eindigt in een tragische gebeurtenis heeft
    Marlon het gevoel dat ze achter hem aan zitten.
    Ze zijn op zoek naar de mysterieuze Mr. Orange
    en willen Marlon gebruiken om hem te pakken te krijgen.
    Marlon heeft geen keuze: kan hij worden wie hij nooit
    wilde zijn, om de mensen om hem heen te beschermen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen