• onze waardering

Recensie: De parel van Eva RECENSIE

Recensie: De parel van Eva – Martin Widmark en Emilia Dziubak         

De parel van Eva is een prentenboek bedoeld voor lezertjes vanaf vijf à zes jaar. Het verhaal start met David en zijn oppas Eva. Op een avond vertelt ze hem een magisch verhaal over de parel in haar ring. Een avontuur van lang geleden, waarbij ze met haar slee terechtkwam in een tunnel van ijs die uitkwam in het Land van Geluk. Ze maakte er kennis met meneer Jacob, een tor in een smoking met een vlinderdas. Wanneer ze in handen valt van de hebzuchtige krab beraamt Eva een plan om samen met haar verloren gewaande broer Tom en de andere gevangengenomen kinderen te ontsnappen.

De tekst in dit magische prentenboek wordt afgewisseld met illustraties van de hand van de Poolse illustratrice Emilia Dziubak. Het zijn mooie, levendige prenten met oog voor detail. De parel van Eva is vooral geschikt als voorleesboek en in dat opzicht zijn de kleurrijke prenten een grote meerwaarde. Het boek leent zich ertoe om ook klassikaal voorgelezen te worden. De jonge luisteraars zullen zich door de combinatie van de tekst en grote illustraties zonder moeite kunnen inleven in het verhaal.

Het verhaal wordt ingeleid als bedtijdverhaal. Oppas Eva vertelt het verhaal aan haar oppaskind Daan. Bij het lezen en voorlezen van De parel van Eva zag ik voor me hoe Eva bij Daan op bed zit om hem het spannende verhaal te vertellen. Menig kind zal dit ook zo ervaren wanneer ze naar het verhaal luisteren.

Het is een origineel verhaal, met levensgrote insecten, vliegen op de rug van een libel en een hoofdrol voor een hebzuchtige krab. Wanneer Eva, die van meneer Jacob de bijnaam Kleine Spriet heeft gekregen, in handen valt van de krab slaat het verhaal om. Net als de andere kinderen moet ze voor hem parels opduiken en overnachten in de grot. Eva beraamt een plan om te ontsnappen. Hierin schuilt een wezenlijke boodschap voor de jonge lezers: samen sta je sterker dan alleen. Help elkaar en alles komt goed. Ik vind het altijd fijn als de auteur een onderliggende boodschap in zijn of haar boeken stopt. Het geeft een boek telkens dat tikkeltje meer.

Martin Widmark is een veelgelezen Zweedse auteur, bekend om zijn populaire fictieboeken voor kinderen. Dit was het eerste boek van hem dat ik las en ik ben volledig verkocht! Hoewel hij geen moeilijk of poëtisch taalgebruik hanteert, slaagt hij er wel in om een sfeervol, magisch verhaal te vertellen. Hij prikkelt de fantasie van de kinderen en geeft zin om te blijven lezen.

De parel van Eva is een prachtig prentenboek voor jonge boekenwurmen. Aan iedere juf of meester die twijfelt over welk boek aan te kopen voor in de klas raad ik dit verhaal aan. Jullie leerlingen zullen er blij om zijn!

Recensie: De parel van Eva – Martin Widmark en Emilia Dziubak

De parel van Eva

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een magisch prentenboek voor jonge boekenwurmen.

    Op een avond, als Daan moet gaan slapen, vertelt zijn oppas Eva hem een fantastisch verhaaltje. Lang geleden, toen ze met grote snelheid op haar slee een heuvel afgleed, belandde ze in een tunnel van ijs die uitkwam in het Land van Geluk. Daar maakte ze kennis met enkele bijzondere insecten en een gemene, hebzuchtige Krab die kinderen dwong voor hem te werken. Maar Eva gaf zich niet zomaar gewonnen...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen