• onze waardering

Recensie: Ras el Khellout RECENSIE

Recensie: Ras el Khellout – Laurent Med Khellout

Meer plantaardig eten, dat is wat Laurent Med Khellout je wil laten ervaren met Ras el Khellout. In het kookboek vind je daarom voornamelijk veganistische en vegetarische recepten met af en toe een vis- of vleesgerecht. Laurent is chef-kok van Rainarai in Amsterdam en Rotterdam. In Ras el Khellout proef je de smaken uit de nomadische keuken, elk met de speciale kruidencombinatie: Ras el Khellout.

Ras el Kellout bevat smaakvolle recepten, maar voor jou als lezer is het niet duidelijk wat Laurent Med Khellout precies met dit kookboek wil. Hij geeft aan voorstander te zijn van vlees- en visloos eten, maar toch bevat bijna de helft van de gerechten juist vlees of vis. Ook de kruidencombinatie die Laurent Med Khellout vernoemd heeft naar zichzelf, wordt in ieder gerecht toegepast. Aan de ene kant maakt dit Ras el Khellout speciaal, maar aan de andere kant merkte ik dat ieder gerecht ietwat hetzelfde is. De smaken lijken door de kruiden erg op elkaar en dat is toch jammer.

Allereerst maakte ik een kikkererwtensoep. Ik kwam voor het eerst in aanraking met de kruidencombinatie Ras el Khellout en deze kruiden maakten de soep erg smaakvol. Bij mij was alleen de hoeveelheid kikkererwten te weinig – hoewel ik de hoeveelheden uit het recept heb gevolgd - waardoor de soep erg dun was. Daarom heb ik wat bloem toegevoegd en een dosis zout, omdat de smaak weer erg flauw werd. Ik kreeg dus het recept niet in één keer zoals deze – denk ik – hoort. Dit was dus wel een combinatie van veel proeven en toevoegen van kruiden. Dit maakt het dus niet erg gemakkelijk.

Naast dat je dus erg veel moet proeven of je gerecht op smaak is, zijn ook de beschrijvingen van de recepten wat vaag en onduidelijk. Ik vond het af en toe nogal verwarrend wat nu precies de bedoeling was en vaak stond er een woordenbrij aan tekst, terwijl je als kok toch wel concreet wil weten wat je moet doen om het gerecht precies zo te krijgen zoals chef Laurent Med Khellout het zelf zou klaarmaken.

Het tweede gerecht dat ik fabriceerde is artisjok met couscous en blauwe bessen. Het leek mij op voorhand een bijzondere samenstelling met al deze smaken en dan ook nog de Ras el Khelloutkruiden. En dat was het ook zeker, de ingrediënten bij elkaar waren smakelijk. De Ras el Khelloutkruiden zijn wel erg herkenbaar uit de soep. Maar het smaakte als een gezond geheel wat ook prima kan dienen als lunchgerecht mocht je nog wat overhouden.

Af en toe vind je een pagina met loze ruimte en een verhaal over een bepaald kruid. Voor mij had deze informatie niet per se gehoeven en het voegt niet veel toe aan Ras el Khellout. De afbeeldingen zien er heerlijk uit en bij ieder gerecht staat een prachtige afbeelding. Toch een klein minpuntje hierbij is dat de foto’s wat donker ogen, niet door de kwaliteit maar de keuze van het papier in Ras el Khellout.

Al met al is Ras el Khellout een prima kookboek, dat je niet omverblaast maar waarin je wel een assortiment vindt aan heerlijke gerechten. Wel met allen dezelfde kruidenbasis, waardoor je niet dagen achter elkaar uit Ras el Khellout moet koken. Verwacht zeker niet alleen maar vega en vegan, want ook vis en vlees is er volop te vinden.

Recensie: Ras el Khellout – Laurent Med Khellout

Ras el Khellout

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Kruiden en specerijen zijn de sleutel tot elk gerecht, vindt Laurent Khellout, chef-kok en eigenaar van restaurant Raïnaraï in Amsterdam en Rotterdam.
    In Ras el Khellout, zijn derde kookboek, laat hij zien hoe kruiden gerechten tot leven brengen. Met dit boek speelt hij in op de groeiende bewustwording en urgentie om meer plantaardig te eten. Net als in zijn keuken zijn de recepten hoofdzakelijk vegetarisch en veganistisch met alleen af en toe vlees of vis. Khellout neemt je mee op een nomadische wereldreis langs de kruiden en specerijen die hem inspireren. Van gember tot komijn, van steranijs tot kurkuma; Khellout zweert erbij, het is pure alchemie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen